Články

 

18.02.2011 - Iva Veselá

Výživa při Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě

2024OWM.jpg

 

Smutným faktem je to, že o existenci těchto nemocí se pacienti dozvídají v okamžiku, kdy je jim tato diagnóza sdělena. Je nutné dodržovat dietu pro stabilizaci trávicího traktu, jejíž zásady lze těžko vypátrat. Dnes si řekneme, jak by jídelníček měl vypadat a čemu by se pacient měl vyvarovat.

 

Crohnova choroba a UK

Jedná se v podstatě o zánětlivá onemocnění střeva, kdy je jeho stěna rozrušena. Dochází k tvorbě vředů, jizev, někdy se objeví krvácení.

 

Takto vypadá pohled sondou ze střevního vyšetření. Vidíte, že po celé slizniční stěne se objevují četné záněty (zdroj)

 

Příčiny

Klasický střevní zánět je způsoben virem, bakterií nebo jejím toxinem, nemívá dlouhého trvání a lze jej léčit. Crohnova choroba je oproti tomu autoimunitní onemocnění, to znamená, že náš imunitní systém agresivně reaguje na naši vlastní tkáň, v tomto případě na tkáň střevní stěny. Takto vznikne v jejím určitém místě neinfekční zánět.

 

Specifická příčina není známá, protože důvod autoagresivity imunitního systému není vysvětlen. Za rizikové faktory je ale považováno podle Stefajir.cz:

 

- kouření

- vysoká spotřeba rafinovaného cukru

- vyšší nebo vysoká spotřeba tuku (maso, mléko, vejce)

- nedostatek ovoce a zeleniny

- nedostatek mastných omega-3 kyselin z rybího tuku

 

 

Příznaky

Nejčastěji se objeví průjem, bolesti břich, křeče, únava, ale také horečka. Není výjimka úbytek hmotnosti, jelikož pacient může trpět podvýživou a špatným vstřebáváním důležitých živin.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte našeho výživového poradce.


 

Dieta

Strava by měla být lehce stravitelná a nenadýmavá, aby nedocházelo ke zbytečnému zatěžování střev. Zvláštnost této diety je omezení konzumace potravin, které jsou v běžném životě považovány za zdravé. Například je nutné dávat pozor na obsah vlákniny - jedná se o jednu z mála diet, kde je příjem vlákniny omezen. Další zátěží pro trávicí trakt jsou přepálené tuky, alkohol, sycené nápoje (agresivní také pro žaludek), kořeněné a pikantní pokrmy.

Hlídejte také teplotu potravin, aby nebyly ani příliš teplé nebo studené - ideálně pokojová teplota.

 

Jídelníček si pacient dále upravuje podle toho, jak reaguje na jednotlivé potraviny. Nelze tedy 100 % přesně stanovit vhodné a nevhodné potraviny.

 

Jak přijímat vlákninu

V klidové fázi nemoci můžete vyzkoušet potraviny s vyšším obsahem vlákniny, jako je vařená zelenina, může být i ovoce. V akutní fázi ovšem dejte přednost potravinám s nízkým obsahem vlákniny, postižená místa může dráždit a vyvolávat nechtěné pohyby střeva.

 

Pitný režim a tekutiny

Pitný režim je stejný jako obvykle. Důležitý je příjem vody, čímž zabránít zácpě z důvodu nízkého příjmu vlákniny. Alkohol, kávu a sladidla opravdu omezte na minimum - látky těchto nápojů působí dráždivě a zbytečně dráždí postižená místa sliznice střev.

 

Nadýmání

Nadýmavé potraviny by v jídelníčku měly být minimálně - opět z důvodu dráždivost střev. Patří mezi ně kapusta, zelí, brokolice, květák, hrášek, luštěniny (čočka, fazole, hrách, cizrna, adzuki, mungo,..), cibule, pažitka.

 

 

Výživa v akutní fázi

Mezi vhodné potraviny patří ryby, libové bílé maso, vejce a potraviny s nízkým obsahem vlákniny. Můžete sáhnout po nutridrinku, který organismus zásobí potřebnými vitamíny a minerály. Dodržujte dietu s omezením tuků, jelikož jejich nadmíra může způsobit průjem, někdy i nadýmání.

 

Proti zácpě

Při zácpě nebo její prevenci pomůže dostatečný pitný režim, lněné semínko (působí projímavě), chůze (preventivně minimálně 2 km denně) a fyzická aktivita urychlující střevní peristaltiku (ne tedy cyklistika). Můžete rovněž využít blahodárných probiotických kultur mléčných výrobků (kravské, sojové, kozí,...) nebo laktobacilů.

 

Vhodné potraviny

Maso - kuřecí, krůta, králík, libové hovězí, tofu, klaso, šmakoun, kvalitní dietní šunka

Vejce - v páře, na hniličku (1-2x týdně)

Mléčné výrobky - zákysy, tvarohy a tvarohové sýry, jogurt bez ovoce

Pečivo - 1 den staré pečivo, veka, bílá houska/rohlík

Tuky - klasické máslo, za studena lisované oleje (používat do hotového pokrmu)

Přílohy - těstoviny, rýže, knedlík, bramborové jemné těsto, bramborová kaše

Zelenina - dušená a mixovaná mrkev, rajčata, šťávy ze zeleniny, špenát, vývary,...

Ovoce - bez slupky, banány, ovocné šťávy a pyré, marmeláda

Koření - fenykl, kmín, petržel

Nápoje - voda, bylinné a zelené čaje, jemné ředěné kakao, bílá káva z melty

 

Nevhodné potraviny

Maso - uzeniny, masové konzervy, smažené a nakládané maso, tučné maso, vnitřnosti, slanina, škvarky, sádlo, luštěniny

Mléčné výrobky - ostré sýry, jogurty s ovocem, mléko

Pečivo - celozrnné pečivo, čerstvé pečivo, pečivo z lískového a třeného těsta, kynuté pečivo

Zelenina s pecičkami (paprika, okurky), cibule, česnek, zelí, brukev, kapusta, nadýmavé a aromatické druhy zeleniny, ostatní zelenina dle snášenlivosti

Ovoce - se slupkou nebo semínky (hroznové víno, jahody,...)

Nápoje - sycené nápoje, alkohol, černá káva, čokoláda, silné kakao

 

Léčba

Chirurgická léčba se používá jen při komplikacích ucpání střeva nebo u píštělí. Jinak nemá valný smysl. Důvod je ten, že když odstraníme nemocný úsek, tak se zánět často objeví na místě jiném.

 

Spektrum používaných léčiv je široké a užívají se nejrůznější protizánětlivě působící léky a chemoterapeutika (kortikoidy, mesalazin...). Novinkou je použití tzv. biologické léčby*, která má své místo i v léčbě nádorů.

 

Abcesy a píštěle (důsledkem slizničních vředů) lze diagnostikovat počítačovou tomografií, ale užitečná může být i sonografie, magnetická rezonance, kontrastní vyšetření baryem a leukocytární scan. V léčbě se osvědčuje podání širokospektrých antibiotik a drenáž. Definitivní léčbou je chirurgická resekce ložiska včetně přilehlé části střeva.

Image: Paul / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 19 čtenářů průměrem 3.16 bodů z pěti


Čtěte také:

Celiakie a porucha vstřebávání živin 
Pickles - kvašená zelenina 
Výživa a imunitní systém 
Výživa při nemoci slinivky břišní 
Výživa při zánětu ledvin 


Diskuze

Hana Špánková

Moc, prosím o rady ve stravování u kolitidy. Děkuji a přeji pěkný den

04.10.2018 11:28
Vladimír Prokeš, nutriční terapeut

Bez odstranění příčiny není trvalé vyléčení možné.

Bez vyřešení základní příčiny (zdroje) ulcerózní kolitidy nepřináší aplikace kortikoidů ani protizánětlivých léků (Asacol) trvalé výsledky. Příčinou kolitidy jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující autoimunitní reakce našeho těla, které následně napadají a poškozují naše vlastní tkáně. Konkrétně u kolitidy jsou takto postiženy tkáně tlustého střeva a konečníku. Příznaky chronické kolitidy jsou únava, bolesti břicha a konečníku, krev ve stolici, průjem, plynatost, nadýmání, zvýšená teplota, bolest kloubů, žlučové kameny a afty. Používám testy a měření, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si kolitidu sami během dvou měsíců trvale odstranili. Kontakt 608 155 338.

08.04.2018 11:52
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny