Články

 

12.08.2013 - Iva Veselá

Celiakie a porucha vstřebávání živin

2426NGN.jpg

Počet osob trpící celiakií rok od roku stoupá a mnozí si možná neuvědomují závažnost nemoci. V poradně se mi rozrostl počet celiaků na více než dvojnásobek (ve srovnánání roku 2012 a 2013 a to jsme teprve za polovinou roku). Na první pohled vše může vypadat jako jednoduchá záležitost - ze stravy vyřadit lepek a máme vystaráno. Nemoc je poněkud komplikovanější a hlavní potíže bývají s poruchami vstřebávání živin.

 

Celiakie a vstřebávání živin

Naše strava může být pestrá, bohatá, zdravá, ale stejně důležité je i zdravé trávení a vstřebávání živin. Konečné dotrávení a vstřebávání živin do krve a lymfy se děje právě ve střevě. Celiakie je přehnaná reakce střevní imunity na lepek (bílkovinu v obilovinách), která vede k zánětu střevních buněk. Právě při celiakii tímto dochází k narušení vstřebávání živin (tzv. malabsorpce), z čehož plyne malabsorpční syndrom. Jedná se vlastně o stav, kdy ve střevě nedochází ke správnému vstřebání živin jako u zdravého člověka. Z toho důvodu musí být u celiaků nutriční hodnota stravy velmi vysoká a denně pacienty sledovaná.

 

Malabsorbce u celiaků

U celiaků se objevuje tzv. primární malabsorpce, což znamená, že problém je v samotných střevních buňkách. Změna životosprávy je naprosto nevyhnutelná a při nedodržování může dojít k zániku střevních klků, které zvyšují absorbční (vstřebávácí) plochu střeva. Celiaci by měli vědět, jaké živiny jsou během vstřebávání v ohrožení, a pacient by tak mohl trpět jejich nedostatkem. Na první pohled se může celiakie jevit jako nezákeřný problém, kdy se stačí vyřadit lepek z potravin. Pokud si ale uvědomíme, jaká onemocnění mohou z malabsorpce plynout, teprve potom si uvědomíme závažnost nemoci. Deficitem jsou ohroženy tyto látky:

  • železo, vitamín B12 a kyselina listová (vitamín B9) – z tohoto nedostatku může plynout anémie
  • vápník, hořčík a draslík – deficit je provázený řídnutím kostí a osteoporózou
  • vitamín K - může docházet k poruchám srážlivosti krve
  • bílkoviny - snížená imunita, růst všech tkání
  • vitamíny B1, B6, B12 - nervové poruchy

2375Yjk.jpg

Jste celiak a chcete vědět, jak se optimálně stravovat a jak zlepšit nutriční hodnoty jídelníčku? Kontaktujte výživového poradce!


Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

Jak nutričně obohacovat stravu

V tomto případě doporučuji pacientům stravu nutričně obohacovat o tzv. superfoods – jedná se o 100 % přírodní potraviny, ve kterých je koncentrace esenciálních živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů) výjimečně vysoká. Zde můžeme zařadit potraviny jako mladá pšenice, mladý ječmen, chlorela, spirulina, maca, kakaové boby, goji (kustovnice čínská), včelí produkty (včelí pyl, mateří kašička, propolis), mořské řasy (nori, wakame, dulse,..), aloe vera apod.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

V případě nemoci doprovázené průjmovým onemocnění užívejte denně lžičku sladkovodní řasy Spirulina.

 

Spirulina BIO 125 g - zakoupíte také v našem e-shopu!

 


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Nízkocholesterolová dieta 
Specifická výživa seniorů 
Váháte nad vegetariánstvím? 
Veganství a odlišnosti ve stravování 
Výživa při cukrovce (diabetes mellitus) 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny