Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Makrobiotika

 

Jestliže jste doposud mysleli, že BIO je chroustání zeleniny a semínek, tak jistě z našich stránek víte, že to tak není. V kvalitě BIO může být všechno jídlo. Možná jste si dosud pletli BIO s makrobiotikou. V tomto článku vše objasníme, abyste byli v obraze.

 

Jak vznikla makrobiotika?

Tento název pochází z řeckého slova macro = velký, dlouhý a bios = život. Makrobiotika je životní styl a filozofie úzce spojená s dietním režimem. Slovo makrobiotika poprvé použil v roce 1796 německý lékař Christoph Wilhelm, takže jak vidíte, má už delší tradici. Jedná se o východní filosofické učení, založené na udržování rovnováhy mezi póly jin a jang.

 

 

Co je to makrobiotika?

Principem makrobiotické stravy je strava bohatá na obilniny, luštěniny, čerstvou zeleninu a ovoce a nutné velké omezení masa sýrů, vajec, drůbeže a rafinovaných potravin s malým obsahem vlákniny, dále soli, cukru a tuku

 

Složení jídelníčku

-          50 % tvoří celozrnné obiloviny

-          30 % zelenina (především tepelně upravená a kvašená)

-          15 % luštěniny a mořské řasy

-          5 % polévky

 

 

Jako doplněk stravy lze zařadit ryby, ovoce (ne tropické), semena, ořechy, oleje, sójové výrobky apod.

Z jídelníčku si můžete povšimnout, že se v něm nachází velmi málo bílkovin a žádný rafinovaný bílý cukr.

 

Porovnání s běžným stravováním populace:

 

Makrobiotika                                        Běžně

12 % bílkovin                                       12 % bílkovin

15 % tuků                                           42 % tuků

73 % polysacharidů                               22 % polysacharidů

0 % rafinovaného cukru                         24 % rafinovaného cukru

 

Samotnou makrobiotiku rozdělujeme do 10 skupin, takže není makrobiotika pokaždé stejná. Jak se říká: „Jít zlatou střední cestou“, tak je to dobré i v tomto případě. Mírné dodržování je prospěšné, ale o přísném držení nenajdete jednoznačná mínění. Může to být dobré ze zdravotních důvodů, ale nikdo si není přesně jist, jestli velké vyloučení bílkovin nebo málo tuků je úplně zdraví prospěšné. (I když myslím, že by to dnešní populaci velmi prospělo, protože u nás obezita jen kvete).

 

Malý slovník makrobiotiky

Následující potraviny nejedí pouze makrobiotice. Myslím, že jsou prospěšné jako součást jídel pro každého člověka, opravdu! Bylo by dobré pár z nich zařadit do svého jídelníčku.

 

Agar-agar

Želírující látka používaní k výrobě aspiku, dortů. Je to náhrada klasické želatiny

 

Amasaké

Rýžové mléko, používá se jako sladidlo, nebo jako nápoj. Je vyroben ze sladké rýže a koji (obilná zrna rýže s baktérií vyvolávající kvašení).

 

Divoká rýže

Rýže z divoce rostoucí rostliny, Je dlouhá a tmavá

 

Gomasio

Sezamová sůl, používá se jako koření

 

Jáhly

Zrna prosa, používají se do polévek a zeleninových jídel nebo jako příloha

 

Kuzu

Zahušťovací prášek, kterým lze nahradit vejce

 

Miso

Kvašená sojová pasta, používá se jako chuťová přísada a do polévek Bílé miso je sladké, miso červené – slané

 

Tempeh

Sojový sýr

 

Tofu

Sojový tvaroh (sýr)

 

Umeboshi (umeboši)

Sušení švestičky nakládané v mořské soli

 

Wakame

Podlouhlá tenká mořská řasa


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Jídlem proti stresu 
Specifická výživa seniorů 
Veganství a odlišnosti ve stravování 
Výživa při Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě 
Výživa při dně 


Diskuze

Martina Kamradová

Amasaké

Co si pamatuji z mé makrobiotiky tak amasaké se ořipraví z běžné neloupané rýže a není to mléko :-(

22.10.2012 17:43
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny