Články

 

07.04.2009 - Iva Veselá

Výživa při dně

Třešně jsou při nemoci výborným pomocníkem

 

 

Dna je chronické onemocnění, které se vyznačuje zvýšeným množstvím kyseliny močové v krvi a jejímu ukládání do kloubů a ledvin či jiných orgánů (podkoží), které poškozuje.

 

Může tvořit jednak tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové v podkožních uzlíčcích, nejčastěji na ušních boltcích nebo nad klouby a šlachami) nebo se krystalky kyseliny močové ukládají v kloubech a způsobují v nich zánět. Nejzávažnější je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde způsobuje ledvinné selhávání. Onemocnění se může projevit tzv.dnavým záchvatem - bolestivým zánětem kloubu (nejčastěji palec u nohy).

 

Co je kyselina močová?
Kyselina močová je výsledným produktem metabolismu, který se nazývá purin. Problém při onemocnění tkví v tom, že organismus neprodukuje dostatečné množství urikázy (trávicího enzymu), který přemění kyselinu močovou v rozpustnou látku. Jelikož není vzniklá kyselina močová rozpuštěna enzymem, její krystalky se hromadí a usazují v krvi a tkáních. Tyto krystalky bodají jako opravdové jehly a jako své útočiště si vybírají nemnéně prokrvenou tkáň - kloub.

 

 

Příznaky dny

Obvykle prvním příznakem je prudká bolest - obvykle u palce nohy, patního kloubu nebo prvního nártního kloubu, postiženy mohou být i zápěstí, koleno, loket, prsty i jiné klouby.. Hovoříme o dnavém záchvatu, kdy dochází k zánětu postiženého kloubu a k jeho zčervenání, otoku a vzniku extrémní citlivosti na dotek.

 

Dieta (nízkopurinová)

Výběr potravin je dán především obsahem solí kyseliny močové - purinů. V běžné stravě je třeba vybírat ty potraviny, jejichž obsah purinů je nízkým. Hodnoty obsahu purinů jsou uvedeny v tabulce. Ve výsledku jde tedy o lehce redukční stravování rozdělené do více denních dávek (cca 4x).

 

Nejvíce se vyhýbáme potravinám s vysokým obsahem nukleoproteinů - vnitřnosti, sardinky, ančovičky, masové extrakty, masové polévky a omáčky. Omezujeme potraviny se zvýšeným obsahem nukleoproteinů- luštěniny, mořské ryby, úhoř, humr, sladkovodní ryby, maso. Vždy zakazujeme alkohol. Naopak doporučujeme pití velkého množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů.

  • Je výhodné zařazení odlehčených zeleninových dnů ( cca 1-2 x) v týdenním programu.
  • Jen v klidovém období a výjimečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.
  • Je nutný dostatek příjem tekutin nealkoholických a neenergetických v průběhu celého dne (2-3 l).
  • Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty, jejich občasnou konzumaci je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem.
  • Jen v klidovém období a výjimečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.

Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahem purinů

vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky masové koncentráty zvěřina a výrobky z ní

kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky

maso a masné výrobky: nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí)

ryby a rybí výrobky: sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby

ostatní: obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny droždí, čokoláda, kakaový prášek, špenát, reveň, červená řepa, fíky

 

Potravinové doplňky při léčbě

Kyselina močová se může v těle hromadit po řadu let, aniž by způsobovala nějaké potíže. Akutní záchvat se většinou objeví náhle a nejlepší je léčit jej klasickými léky. Hlavní doplněk, který se zdá být prospěšný při akutním záchvatu, je bromelin. Ostatní (rybí tuk, vitamin C, E, výžažky z třešní, listy kopřiv), užívané společně, mohou zabránit dalším záchvatům.

 

Dna - fakta a rady

250 g čerstvých nebo kompotových třešní denně může pomoci udržovat dnu v mezích snížením hladiny kyseliny močové. Někteří nemocní na to přísahají: v malé studii před mnoha lety bylo zjištěno, že pojídání třešní může udržet chorobu v mezích. Lehčí způsob je užívat denně 1000 mg výtažku z třešní v tabletách. (Bývají k dostání v obchodech se zdravou výživou.) Podobný účinek mají výtažky z jahod, borůvek a celerových semínek.

 

Další doporučení pro nemocné postižených dnou

  • Nepřejídejte se
  • Je třeba omezit stravu s vyšším obsahem tuků, nejezte ostrá jídla
  • Chraňte se před prochladnutím
Zdroj: Fvz.cz, Beltina.cz

Hodnocení článku

Hodnotilo 58 čtenářů průměrem 3.88 bodů z pěti


Čtěte také:

Makrobiotika 
Výživa - hmyz na talíři 
Výživa a imunitní systém 
Výživa při cukrovce (diabetes mellitus) 
Výživa při obezitě - co pro sebe mohu udělat 


Diskuze

Gabriela Babiková

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či užívanie rybieho oleja škodí pri dne? Mala so zvýšenú kyselinu močovú. Ďakujem Babiková

22.02.2017 17:41
Šárka

Puriny ahlíva ústřičná

Dostala jsem jako dárek kapsle hlívy ústřičné + laktobacily se šípkem ( 1 kapsle /250 mg hlívy). Doporučujete při u lehce zvýšené kyselině močové (Dg. psoriatická artritida)? Děkuji za odpověď.

01.03.2016 09:12
Růžena MÁROVÁ

Kolik purinů má čerstvá hlíva ústřičná ? Předem děkuji za odpověď.

01.11.2015 08:07
Miroslava Žáková

byliny při dně

Může někdo poradit,zda je moné konzumovat při dně lichořeřišnici a dále jak je to s libečkem,někde píší,že má hodně purinů,jinde ho naopak doporučují, děkuji

05.07.2015 08:34
Veronika Lhotáková

kolik mají purinů

Dobrý den, nikde se mi nepodařilo najít kolik purinů mají krevety, tuňák, krab, pangasius, quinoa, rýže, červená řepa balsamico, parmazán? Je možné toto někde zjistit? Nebo najít nějaký podrobný seznam potravin? Předem děkuji za odpověď. Veronika

26.06.2015 16:12
Veronika Lhotáková

kolik mají purinů

Dobrý den, nikde se mi nepodařilo najít kolik purinů mají krevety, tuňák, krab, pangasius, quinoa, rýže, červená řepa balsamico, parmazán? Je možné toto někde zjistit? Nebo najít nějaký podrobný seznam potravin? Předem děkuji za odpověď. Veronika

26.06.2015 16:12
petr

Ráb bych koupil třešně v tabletách,horší je,je najít to je oříšek,věřim že na dnu to bude bomba

03.06.2013 12:20
Petr

zelaninovy bujon a zavinac

Mají-li puriny a kolik . Děkuji

24.02.2013 10:12
Helena Šmejkalová

Puriny

Moje kamarádka má dnu a rády bychom věděly, jestli jsou višně stejně prospěšné jako třešně. Moc děkujeme. Helena Š.

02.12.2011 14:44
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny