Články

 

16.06.2010 - Iva Veselá

Výživa a imunitní systém

1900ZWV.jpg


V dnešní době lidé často trpí zdravotními problémy, jejichž příčinou je imunitní systém. Mezi nejčastější patří alergie, vyrážky, plísně, častá nachlazení, záněty střev nebo závažnější choroby.


Potřebné látky

Aby Vás imunitní systém účinně chránil před infekcemi a nemocemi, potřebuje stálý a vyvážený přísun látek, které imunitu posilují. Důležitými látkami jsou antioxidanty, tzn. vitamíny A, C, E, minerální látky, vitamíny, bioflavonoidy a v neposlední řadě vhodný poměr živin, tzn. bílkovin, sacharidů a tuků. Vhodným zdrojem důležitých aminokyselin jsou živočišné výrobky jako například ryby, drůbež, zakysané mléčné výrobky, dále obiloviny, luštěniny. Velmi důležitou roli hraje vitamín B12, který naleznete především v mase, vejcích, rybách a v menším množství i v obilovinách. Vitamín C je obsažen ve většině druhů ovoce, částečně i v zelenině. Tento vitamín je potřeba pro zvýšení hladiny imunoglobinu, krevních bílkovin, které se účastní v boji proti nemocem jako protilátky.

Dalším důležitým vitamínem je vitamín D, který lze získat z tučných ryb nebo ze slunečního záření, vítamín E obsažený v rostlinných olejích, především olivovém, ořechách, avokádu a v menší části v obilovinách a esenciální mastné kyseliny z rostlinných olejů a ryb. Z řady minerálů je to zinek, který chrání náš imunitní systém. Ten je obsažen v hovězím mase nebo dýňovách semínkách.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Přírodní léčba

Echinacea - látky echinacey podporují činnost bílých krvinek, které hrají velkou roli v boji proti cizorodým látkám, virům a bakteriím. Zvyšuje obranyschopnost při chornických zánětech, vředech, zánětech močových cest, dýchacích cest, senné rýmě a má dokonce protirakovinné účinky. V určitých případech lze užívat k zevní aplikaci (ekzémy, křečové žíly,...)

 

Rakytník řešetlákový - jak je známo, rakytník je bohatým zdrojem antioxidantů vitamínů A, C, E. Zlepšuje krevní oběh, hojí sliznice, pomáhá při léčbě pohybového aparátu a stejně jako echinacea lze použít k vnějším defektům kůže.

 

Ovoce a zelenina - tyto potraviny jsou nesmírně důležité v podpoře imunitního systému, brání vzniku volných radikálů, které jsou přičinou jak stárnutí, tak vzniku různých zdravotních problémů až chorob.

 

ČTĚTE TAKÉ: Potraviny proti stárnutí 1. díl, 2. díl, 3. díl, 4. díl, 5. díl, 6. díl seriálu

 

 

Sacharidy a imunita

Mezi sacharidy, které mají příznivý vliv na imunitní systém, patří glukany, probiotika a prebiotika podporující růst prospěšné střevní mikroflóry v tlustém střevě (zakysané mléčné výrobky a živé jogurty). Glukan lentinan najdeme v houbách shitake nebo pleuran v hlívě ústřičné. Beta-glukany se nachází také v obilovinách, především ječmenu, ovsu a rýži natural. Nejmenší obsah těchto látek vykazuje pšenice.

 

 

Tuky a imunita

Tuky jsou velice důležité v podpoře imunitního systému. Ovšem nejsou tuky jako tuky. Je třeba konzumovat kvalitní tuky a oleje bohaté na nenasycené mastné kyseliny (MUFA) obsažené v olivovém nebo řepkovém oleji. Z tuků je velmi prospěšný tuk rybí. Dále to jsou známé omega-3 a 6 mastné kyseliny obsažené v ořechách, rostlinných olejích, vejcích nebo máku. V lososu, makrele nebo tresce je obsažena alfa-linolenová kyselina, která je mimo ryb obsažena také v rostlinných olejích.

 

Shrnutí

Do svého jídelníčku tedy doporčuji zařadit potraviny bohaté na kvalitní bílkoviny z živočišných zdrojů - maso, vejce a ryby. K doplnění vitamínů a minerálních látek je zapotřebí konzumovat ovoce a zeleninu, jelikož tyto látky v žádných jiných potravinách nenajdete. Dále kvatitní za studena lisované rostlinné oleje, ořechy a semena bohaté na vitamín E. Je třeba zcela omezit jednoduché curky, alkohol a kofein.

 

Image: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak přijímat vápník při intoleranci laktózy 
Výživa - hmyz na talíři 
Výživa při Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě 
Výživa při cukrovce (diabetes mellitus) 
Výživa při dně 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny