Články

 

13.03.2014 - Iva Veselá

Potraviny proti stárnutí 6. díl

2544YzV.jpg

 

Žijeme déle než kdy dřív. Nejenom to, máme také větší naději, že budeme ve vyšším věku zdravější a zdatnější. Nechce se nám přijmout neodvratnost stárnutí - chceme být stále mladí. A neznamená to jenom se skvěle cítit, ale také výborně vypadat. Dnes bude ve článku zmínka o dalších zázračných potravinách s účinky na naše mládí.

 

Čtěte také:

1. díl, 2. díl, 3. díl, 4. díl, 5. díl seriálu

 

Para ořechy

Obsahují hodně prospěšných tuků a selenu, který nás udržuje mladé a zdravé. Para ořechy tvoří zhruba ze 70 % tuk. Polovinu toho představuje kyselina olejová, která je stavebním blokem mastných kyselin omega-9. Ty jsou vynikající pro kůži a mají protizánětlivé účinky. Zbytek tvoří esenciální mastné kyseliny omegy-6 a 3, podporující zdravou kůži, lesklé vlasy a dobrou paměť. Vysoký obsah selenu posiluje imunitní systém a selen aktivuje glutation, který ničí škodlivé volné radikály.

 

Mandle

Mandle jsou významný zdrojem bílkovin potřebných pro zdravý růst a regeneraci buněk. Obsahují také více vlákniny než ostatní ořechy a napomáhají tak dobrému trávení. Vápník pomáhá udržovat silné kosti a chrání před osteoporózou. Mononenasycené tuky a rostlinné steroly snižují riziko srdečního onemocnění. Mandle poskytují organismu zinek posilující imunitu, hořčík zvyšující energii a draslík, který snižuje krevní tlak a brání onemocnění srdce. Velkou úlohu hraje vitamín E, kterého je v mandlích hojně. Přispívá k udržení zdravé kůže jak zevnitř, tak zvenku.

 

2375Yjk.jpg

Chcete vědět, jak se stravovat, abyste omládli? Jde to jednoduše. Kontaktujte našeho odborníka na výživu a zjistěte, jaké potraviny jsou pro vás vhodné.

 

Vlašské ořechy

Osahují bílkoviny, vitamín B6 a E, draslík, hořčík, měď a zinek, která nám pomáhají udržet si mládí. Vitamín B6 brání před ztrátou paměti, vitamín E udržuje zdravou kůži a vlasy. Zinek omlazuje štítnou žlázu, draslík a horčík jsou dobré pro srdce a měď pomáhá při ochraně před křečovými žilami.

 

Kešu oříšky

Jsou vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin omega-6, který chrání proti onemocnění srdce. Obsahují také hořčík napomáhající správné funkci srdce a umožňující metabolismus vápníku, který brání řídnutí kostí. Jsou bohatí na vitamíny skupiny B, prospěšné při udržování nervů a svalů a zlepšující odolnost vůči stresu. Účinky selenu brání vzniku vrásek a podporují lesk vlasů. Oříšky kešu poskytují také železo chránící proti anémii.

 

Arašídy (podzemnice olejná)

Arašídy neboli podzemnice olejná jsou bohaté na mononenasycené tuky, které snižují hladinu cholesterolu a chrání proti ucpávání tepen. Aminokyselinu arginin tělo přeměňuje na oxid dusnatý, pomáhající rozšiřování cév a bránící srážení krve. Arašídy obsahují také hodně vitamínu E, který udržuje pleť bez vrásek a lesklé vlasy. Díky úzkému glykemickému indexu pomáhají arašídy při prevenci diabetu druhého typu.

 

 

Sezam

Sezam a sezamový olej jsou dobrými zdroji vitamínu E, mastných kyselin omega-6 a mononenasycených tuků, které pomáhají snižovat riziko onemocnění srdce a udržovat zdravou kůži a vlasy. Obsahují také vitamíny skupiny B, podporující nervový systém, hořčík, vápník, zinek pro posílení imunity a selen proti vráskám.

 

Slunečnicová semínka

Semena i olej obsahují vitamín E, esenciální mastné kyseliny omega-6 a mononenasycené tuky, které pomáhají udržet kůži pružnou a snižovat na minimum riziko srdečních onemocnění. Mastné kyseliny omega-6 působí proti zánětům a zmírňují tak artritidu. Semena a olej obsahují hodně vápníku a hořčíku pro svalovou koncentraci a růst kostí. Zinek a selen posilují imunitu.

 

Dýňová semínka

Jsou to velmi výživná semena plná esenciálních mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro mladistvou kůži, lesklé vlasy, zdravý mozek, silný imunitní systém a léčbu zánětů. Dýňová semínka jsou zvláště bohatá na zinek, takže chrání před infekcemi a zvyšují plodnost. Esenciální mastné kyseliny v kombinaci se zinkem zmírňují potíže s prostatou. Obsahují také vápník a hořčík, které jsou důležité pro zdravé kosti, svaly a nervy.

 

(Zdroj)

Nakladatelství: www.slovart.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak si udržet mládí 
Potraviny proti stárnutí 2. díl 
Potraviny proti stárnutí 3. díl 
Poznejte sílu řepné šťávy! 
Vždy krásní... 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny