Články
11.03.2014 - Iva Veselá
Potraviny proti stárnutí 4. díl
Žijeme déle než kdy dřív. Nejenom to, máme také větší naději, že budeme ve vyšším věku zdravější a zdatnější. Nechce se nám přijmout neodvratnost stárnutí - chceme být stále mladí. A neznamená to jenom se skvěle cítit, ale také výborně vypadat. Dnes bude ve článku zmínka o dalších zázračných potravinách s účinky na naše mládí.
Čtěte také:
1. díl, 2. díl, 3. díl seriálu
Avokádo
Obsahuje vitamíny A, B, C a E a esenciální mastné kyseliny, působí proti volným radikálům a vyživuje kůži. Avokádo má díky svým vitamínům antioxidační účinky, které udržují kůži měkkou, pružnou a zdravou a vlasy lesklé. Avokádo má vysoký obsah mastných kyselin omega-3, a tak pomáhá proti vráskám, zlepšuje mozkovou činnost a odstraňuje bolest při artritidě. Je v něm také hodně kyseliny olejové, stavebného bloku pro mastné kyseliny omega-9, které jsou vynikající pro kůži a mají protizánětlivé účinky. Obsahují vysoké množství luteinu, užitečného při ochraně proti potížím s očima a kardiovaskulárním nemocem. Má v sobě také hodně vlákniny a je zdrojem linoleové kyseliny, již si tělo přeměňuje na kyselinu gama-linolenovou (GLA), což je látka, která napomáhá ředění krve a upravuje hodnoty krevního cukru.
Červená řepa
Účinný antioxidant betakyanin dává červené řepě tmavě červenou barvu a zároveň způsobuje, že tato zelenina čistí krev a má protirakovinné účinky. Studie dokázaly, že červená řepa posiluje přirozenou obranyschopnost organismu tím, že regeneruje příslušné buňky v játrech. Pomáhá také snížit hladinu cholesterolu. Navíc obsahuje křemík, důležitý pro dravou kůži, vlasy, nehty, vazy, šlachy a kosti.
Chcete vědět, jak se stravovat, abyste omládli? Jde to jednoduše. Kontaktujte našeho odborníka na výživu a zjistěte, jaké potraviny jsou pro vás vhodné.
Okurka
Tato oblíbená zelenina obsahuje hodně vody a má příznivé účinky na kůži. Díky svému hydratačnímu a protizánětlivému působení pomáhá okurka při topickém použití udržet mladistvý vzhled kůže. Jako potravina patří mezi nejlepší diuretika. Je bohatým zdrojem křemíku potřebného pro zdravou kůži, kosti a pojivové tkáně. Křemík hraje důležitou úlohu také při prevenci kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy.
Celer
Celer pomáhá při hubnutí a získávání mladšího vzhledu a podporuje detoxikaci. Říká se, že žvýkáním, polykáním a trávením celeru člověk spálí více kalorií, než kolik jich z něho získá. Proto je oblíbený u všech, kdo chtějí zhubnout. Má také diuretické účinky a pomáhá proti otokům rukou a nohou. Je vynikající pro detoxikační procesy včetně čištění jater, které zároveň pomáhají udržet mladistvý vzhled kůže.
Paprika
Papriky jsou zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů bránících stárnutí. Papriky pomáhají v boji proti téměř každému aspektu procesu stárnutí včetně zhoršování struktury kůže a poškození tepen, potlačuje karcinogenní volné radikály a chrání proti potížím s pamětí a očním nemocem. Posiluje rovněž obranyschopnost organismu. Červené papriky jsou bohatým zdrojem lykopenu a další látky působící proti rakovině.
Pastinák
Pastinák obsahuje mnoho živin, které podporují mladistvý vzhled a zkrášlují. Je cenným zdrojem draslíku, vitamínů skupiny B, vitamínu E, stopových minerálů, například křemíku, a vlákniny. Draslík snižuje vysoký krevní tlak, zatímco kyselina listová působí proti rakovině. Vitamínu E se říká „pramen mládí“, protože chrání srdce a brání poškození kůže při vystavení účinkům slunce. Křemík posiluje kůži a všechny pojivové tkáně.
Cibule
Cibule obsahuje účinné antioxidanty a působí také proti celulitidě. Upravuje tlak krve a brání jejímu srážení. Je bohatým zdrojem kvercetinu, který má protirakovinné účinky. Působí protizánětlivě. Jev vynikajícím zdrojem selenu a zvyšuje tak obranyschopnost organismu, čistí játra, brání vzniku vrásek a poškození kůže sluncem. Je známá také jak významný zdroj síry, složky stavebních kamenů kůže, nehtů a vlasů.
Brokolice
Je bohatým zdrojem karotenoidů, zejména beta-karotenu, díky kterému má silné protirakovinné účinky. Je spojována s nižším výskytem srdečních a očních onemocnění. Protože dokáže zvyšovat obsah vitamínu A v těle, pomáhá také zlepšovat různé poruchy kůže. Vitamín C pomáhá posilovat imunitu, vápník chrání proti osteoporóze, vláknina zajišťuje správnou funkci trávicího systému.
Špenát
Špenát je bohatým zdrojem vápníku a hořčíku, jejichž účinky brání osteoporóze. Hořčík také uvolňuje a rozšiřuje krevní cévy a udržuje cévy a svaly pružné. Vitamín C udržuje kůže zdravou, zatímco kyselina lipooová pomáhá udržet paměť.
Kapusta
Síra obsažená v kapustě chrání játra a působí proti rakovině. Někdy se jí říká minerál krásy - je totiž složkou keratinu, důležitého pro silné nehty a lesklé vlasy, a kolagenu, který udržuje kůže mladou. Vitamín C ničí volné radikály. Kapusta obsahuje také vitamín B3, kyselinu listovou, vápník a draslík.
V příštím dílu se podíváme na další protistárnoucí zeleninu! Vychází už zítra!
(Zdroj)
Nakladatelství: www.slovart.cz
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 3.4 bodů z pětiČtěte také:
Jak si udržet mládíJak zpomalit stárnutí
Potraviny proti stárnutí 6. díl
Poznejte sílu řepné šťávy!
Vždy krásní...