Články

 

10.03.2014 - Iva Veselá

Potraviny proti stárnutí 3. díl

2544YzV.jpg

 

Žijeme déle než kdy dřív. Nejenom to, máme také větší naději, že budeme ve vyšším věku zdravější a zdatnější. Nechce se nám přijmout neodvratnost stárnutí - chceme být stále mladí. A neznamená to jenom se skvěle cítit, ale také výborně vypadat.

 

Čtěte také:

1. díl, 2. díl seriálu

 

Kiwi

Kiwi obsahuje více vitamínu C než pomeranč a více vlákniny než jablko. Díky vysokému obsahu vitamínu C kiwi výrazně zvyšuje obranyschopnost organismu a je dobré zvláště pro uchování mladistvé kůže. Karoten nazývaný lutein společně s vitamíny C a E pomáhá snižovat srážlivost krve a koncentraci krevních tuků. Kiwi obsahuje také hodně draslíku a  brání tak vzniku mnoha onemocnění spojených s věkem, například vysokém krevnímu taku, nespavost a vyčerpání. Vláknina podporuje trávení a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Zkuste jíst jako já kiwi každý den a budete se cítit lépe.

 

Černý rybíz

Černý rybíz je vynikajícím zdrojem vitamínu C, kterého obsahuje čtyřikrát více než pomeranč. Vitamín C působí proti volným radikálům, zvyšuje obranyschopnost organismu a podporuje obnovu i růst tkání a buněk. Bobule obsahují rovněž bioflavonoidy, které zlepšují stav krevních cév a kůže. Na základě vysokého obsahu draslíku pomáhá černý rybíz při zadržování tekutin v těle a proti vysokému tlaku.

 

Ostružiny

Ostružiny patří mezi nejbohatší zdroje vitamínu E s nízkým obsahem tuku. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, vitamín E pomáhá neutralizovat volné radikály způsobující srdeční onemocnění a předčasné stárnutí kůže. Ostružiny jsou také přirozeným zdrojem salicylátu, účinné látky obsažené v aspirinu, která pomáhá organismu v boji proti nákazám a podle některých studií má také protirakovinné účinky.

 

2375Yjk.jpg

Chcete vědět, jak se stravovat, abyste omládli? Jde to jednoduše. Kontaktujte našeho odborníka na výživu a zjistěte, jaké potraviny jsou pro vás vhodné.

 

Meloun cantaloupe

Obsahuje velké množství antioxidantů působících proti volným radikálům. Kantalup má vysoký obsah vitamínu C a beta karotenu, které působí proti stárnutí, pomáhají při obnově a růstu buněk a podporují obranyschopnost a funkci oběhového systému. Draslík může snižovat vysoký krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu. Vysoký obsah vody pomáhá zbavovat tělo škodlivých látek.

 

Jablko

Jablka jsou důležitou součástí jídelníčku zaměřeného proti stárnutí. Obsahují pektin, vlákninu, která odstraňuje z těla odpadní látky, podporuje množení prospěšných bakterií ve střevech a spolu s quercetinem pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kyselina jablečná pomáhá při revmatismu, artritidě a při produkci energie. Vysoký obsah vody tělo rehydruje. Jablko používám jako každodenní svačinku, kterou můžete nosit vždy při sobě, ať už jdete sportovat nebo do města.

 

Ananas

Ananas obsahuje hodně bromelinu, enzymu, který zmírňuje záněty v těle. Je také bohatý na vitamín C, podporuje tedy obranyschopnost organismu a chrání pře volnými radikály, které mohou způsobovat předčasné stárnutí. Je také výborným zdrojem manganu, který je součástí několik enzymů důležitých pro ochranu před oxidací a pro produkci energie. Je známo, že ananas je řazen mezi "hubnoucí" potraviny. Pokud ale nejste krevní skupina A, nebude mít u vás tak velké účinky.

 

Grepfruity

Grapefruit účinně pomáhá zbavovat organismus škodlivých látek. Je vhodné ho konzumovat zvláště ke snídani. Je blahým zdrojem vitamínu C. Zejména růžový grapefruit obsahuje hodně draslíku a bioflavonoidů, které jsou důležité pro srdce a krevní oběh, pro kůži a obranyshchopmost. Pektin pomáhá odstraňovat z těla cholesterol. Grapefruit obsahuje také hodně alfa-hydroxykyselin (AHA), které mají při topickém použití příznivé účinky na pleť. Doporučuji si z grapefruitu připravovat ovocné mixované koktejly s přídavkem pomeranče - grapefruit v této podobě je lépe stravitelnější a odpadá nepoživatelná hořká chuť.

 

 

Jahody

Toto oblíbené letní ovoce obsahuje mnoho živin působících proti stárnutí. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C nezbytného pro produkci kolagenu - bílkoviny, která pomáhá udržovat strukturu kůže. Vitamín C hraje rovněž důležitou roli při hojení ran a může nás ochránit před zánětem dásní. Jahody také obsahují kyselinu elagovou, díky níž působí proti rakovině. Jahody nedoporučuji lidem, kteří trpí žaludečními vředy (kvůli semínkům).

 

Maliny

Podobnou roli jako jahody hrají také maliny, které obsahují spoustu vitamínu C a mnoho antioxidantů, které společně s kyselinou elagovou působí proti nežádoucím změnám buněk. Kromě toho patří mezi nejlepší ovocné zdroje vlákniny a zlepšuje trávení.

 

Fíky

Fíky, které jsou mým nejoblíbenějším sušeným ovocem, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a také vzácného vitamínu B6. Díky vysokému obsahu vlákniny mohou fíky podporovat odstraňování toxinů z organismu a pomáhat při snižování rizika onemocnění srdce. Obsahují draslík, který je důležitý pro správný krevní tlak a snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Fíky také poskytují významné množství vitamín B6, bez něhož můžeme mít špatnou paměť a zvýšenou úroveň stresu.

 

1561NjA.jpg

 

Granátové jablko

Granátová jablka patří mezi nejbohatší zdroje antioxidantů mezi ovocem. Granátová jablka obsahují velké množství kyseliny elagové a chrání proti rakovině a srdečním onemocněním. Pomáhají chránit dobře průchodné tepny a kůži před poškozením sluncem.

 

Třešně

Jóó, třešně zrály...:) Posledním ovocem v ovocné skupině jsou třešně, které obsahují hodně antioxidantů a mají podivohudné účinky proti stárnutí. Jsou bohaté na flavonoidy, například antokyany, které tělo využívá k posílení imunity. Obsahují také quercetin, látku se silnými protizánětlivými účinky, která přináší úlevu při bolestech kloubů a chrání proti nemocným očím. Třešně jsou také bohaté na kyselinu elagovou působící proti rakovině a na vitamín C udržující zdravý vzhled kůže a vlasů. Vitamín C navíc pomáhá v boji proti virům a bakteriím.

 

V příštím dílu se podíváme na protistárnoucí zeleninu. Už zítra!

 

(Zdroj)

Nakladatelství: www.slovart.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Anti - aging potraviny 
Potraviny proti stárnutí 2. díl 
Potraviny proti stárnutí 4. díl 
Poznejte sílu řepné šťávy! 
Způsob myšlení je rozhodující pro naše mládí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny