Články

 

30.07.2010 - Iva Veselá

Anti - aging potraviny

1813Y2Y.jpg

 

Anti - aging potraviny neboli omlazující potraviny ochraňují organismus před předčasným stárnutím. Například cévy před kornatěním, srovnávají krevní tlak, zmírní stres a pomáhají předejít vzniku rakoviny. Následujících 10 potravin to dokáže - působí proti stárnutí.

 

1. Olivový olej, avokádo
Na první příčce se umístil olivový olej. Olivový olej chrání naše cévy, protože je velmi bohatý na antioxidačně působící omega-3 mastné kyseliny. Snižuje hladinu triglyceridů v krvi a omezuje tvorbu krevních sraženin. Avokádo je také dobrým zdrojem nenasycených tuků, které mohou přispět ke snížení špatného cholesterolu v těle. Avokádo obsahuje vitamín E, který udržuje zdravou pokožku, zabraňuje její stárnutí a zmírňuje období menopauzy. Je bohaté na draslík, který pomáhá zabraňovat zadržování tekutin v těle a chrání před vysokým krevním tlakem. Doporučená dávka olivového oleje je polévková lžíce denně, avokáda si můžete dopřát několik porcí měsíčně.

 

2. Ryby
Ryby jsou samozřejmostí, jelikož nás chrání před vznikem kardiovaskulárních nemocí, které v ČR postihují i ženy kolem 40 let. Nejen u nás, ale i v dalších vyspělých státech je to nejčastější příčina úmrtí. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, brání krevním sraženinám, a tím i vzniku infarktu. Rybu byste si měli dopřát alespoň 3x týdně. Nebojte se ryb tučných, jako je makrela nebo sardinky. Tyto tuky tělo ocení daleko více než stejné množství tuku v másle nebo jiném druhu masa.

 

3. Zázvor

Tento pikantní kořen podporuje zažívací a oběhový systém, což může být užitečné pro starší lidi. Zázvor rovněž pomáhá zmírnit revmatické bolesti.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

4. Krevety

Krevety také pomáhají proti vzniku rakoviny, ale navíc chrání proti rakovině tlustého střeva, prostaty nebo děložní výstelky. Krevety jsou minimálně kalorické, takže si jich můžete dopřát o to více.


5. Luštěniny

Luštěniny zaručí nejen zdravá střeva, ale také štíhlou linii, pokud tedy nepřeháníte porce. Mají nízký glykemický index, tělo je tráví dlouho, proto vás zasytí na dlouhou dobu. Jedinou nevýhodou je jejich špatná stravitelnost. Pokud si dopřejete denně jednu porci hrášku, čočky, fazolí nebo sojových bobů, nic tím nezkazíte.

 

6. Tmavá čokoláda

I sladkosti se mohou uplatnit na zdravé cestě životem. Život si můžete osladit hořkou čokoládou. Čím více procent kakaa obsahuje, tím je lepší. Hořká čokoláda je úžasná v tom, že obsahuje látky, které vzbuzují v mozku dobrou náladu. Čokoláda také obsahuje plno minerálů. Jestliže se chystáte do její koupě, nešetřete a kupte si kvalitní, alespoň se 70% kakaa. Dopřejte si 2-3 čtverečky denně.

 

 

7. Červené víno

Víno je považováno odjakživa jako skvělá prevence proti rakovině a chrání srdce a cévy. Díky polyfenolům obsažených ve víně, se buňky v těle brání přeměně v rakovinné buňky, čímž omezují jejich bujení. Doporučená dávka jsou 2 skleničky denně.

 

8. Ořechy
Ořechy působí preventivně proti rakovině, zvláště plic. Jsou totiž bohaté na dva mocné antioxidanty, vitamin E a selen. Denně si dopřejte s klidným svědomím hrst vlašských ořechů.

 

9. Cibule a česnek

Denní konzumace jednoho stroužku česneku pomáhá chránit tělo před rakovinou a srdečním onemocněním. Česnek zabraňuje i vzniku rakoviny tlustého střeva a snižuje cholesterol v krvi. Cibule zase snižuje krevní tlak. Česnek i cibule obsahují vitamíny a antioxidanty, které jsou prostředkem k dlouhověkosti. Doporučená dávka je 1 stroužek česneku denně a 3-4 cibule za týden.

 

10. Bobule
Například rybíz (černý ještě o něco víc než červený a bílý) obsahuje antioxidačně působící polyfenoly, které dokážou potlačovat účinky některých kancerogenních látek. Tyto polyfenoly navíc chrání sítnici před degenerací působenou věkem. Ta může vést až k oslepnutí. Všechny černé a červené bobule jako ostružiny, borůvky, černé hrozny obsahují flavonoidy (antioxidanty), které pomáhají tělo chránit před poškozením způsobeným volnými radikály. Doporučená dávka je jedna miska dvakrát týdně.

 

Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 4.27 bodů z pěti


Čtěte také:

Kouzlo pohybu 
Posilující odpočinek 
Potraviny proti stárnutí 3. díl 
Vždy krásní... 
Způsob myšlení je rozhodující pro naše mládí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny