Články

 

11.12.2008 - Iva Veselá

Způsob myšlení je rozhodující pro naše mládí

 

V předešlém článku „Jak zpomalit stárnutí" jste se dozvěděli, jak se vědci dívají na proces stárnutí. Rozlišují a) chronologický věk (datum narození) b) psychologický věk (to, jak se cítíme) a c) biologický věk (skutečný stav našeho organizmu). Chronologický věk měnit nelze, výrazně lze ovlivnit psychologický věk - tedy jak se cítíme bez ohledu na datum narození. Středem zájmu se dnes stává biologický věk, který je pro naše zdraví rozhodující.

 

Biologický věk je klíčový prvek v procesu stárnutí. Je měřítkem toho, jak dobře funguje váš fyziologický systém.

Dnes lze velice snadno ovlivnit například tyto ukazatele:
• Kapacita vzduchu v plicích
• Hladina antioxidantů
• Hladina hormonů
• Krevní tlak
• Metabolická aktivita
• Svalová hmota
• Tloušťka kůže ....

 

Následující „Čtyři kroky na cestě k mládí" výrazně biologický věk ovlivní:
1) Myšlení
2) Pohyb a dýchání
3) Odpočinek
4) Strava

 

1.krok: Způsob myšlení je rozhodující

Lékařská věda začíná dokazovat, jak povaha myšlenek a emocí ve skutečnosti určuje fyzickou strukturu a funkci našich těl. Naše tělo je produktem našich myšlenek. Naše mysl ovlivňuje také to, jak rychle naše tělo stárne.

 

V umění léčby známe placebo efekt. Placebo je něco, co pravděpodobně nemá vliv ani účinek na tělo, je to něco jako kostka cukru. Řeknete pacientovi, že je to velice účinné a stane se to, že placebo má stejný účinek nebo někdy i větší účinek než léky. Lidská mysl má sílu uzdravovat a naopak. Pokud věříme tomu, že ke stárnutí patří nemoci, ztráta energie, vlasů, zubů, síly, potom nás nepřekvapí, když s přibývajícím věkem začínáme mít zdravotní problémy. Rozhodně je rozumnější uvěřit tomu, že je možné stárnutí zpomalit a být stále svěží.

 

„Mladá" mysl a dobrá nálada spouštějí v našem těle úplně jiné chemické reakce než trudnomyslnost a špatná nálada. Bylo prokázáno, že negativní myšlenky a stres vážně poškozují tělo a funkci mozku. Šťastnější myšlenky vedou k šťastnější biochemii, ke šťastnějšímu a zdravějšímu tělu. Naše myšlenky a emoce neustále znovu sestavují, reorganizují, obnovují naše tělo.


Tělo se zbavuje miliónů buněk každou vteřinu a vytváří nové buňky. Části těla jsou denně vyměněny. Jiné části potřebují pár měsíců, jiné části pár let. Ale za několik let máme zcela nové fyzické tělo.


K typickým rysům „mladé mysli" patří chuť neustále se vzdělávat. Jakmile lidé ztratí o učení se novým věcem zájem a přestanou růst, stávají se starými. Mysl je třeba trénovat. Čtěte klasickou literaturu a poezii, čtěte o úspěšných osobnostech, zajímejte se o tzv. „motivační" literaturu. Navštěvujte kurzy a místní přednášky, zapište se kurzu jógy nebo malování, učte se tancovat, učte se cizí jazyk, cestujte a poznávejte nová místa, navštěvujte koncerty, choďte do muzeí a galerií. Vše, co vám dělá dobře je dobré i pro vaši mysl a duši.

 

Naši mysl výrazně omlazuje práce, která má smysl. Pokud někdo dělá to, co ho baví, potom nemá čas stárnout. Navíc neuvažuje ani o odchodu do „starobního" důchodu. Řešením může být také to, že jakmile skončíte se zaměstnáním, protože jste dovršili zákonem daný chronologický věk, potom nastal čas začít se zabývat svými koníčky. Zkrátka najít se smysluplnou práci. Jakmile člověk přestane být užitečný, přestane...

Druhý krok na cestě k mládí , kterým je dostatečný a pravidelný pohyb, rozebereme v dalším článku.

 

 

Autor: Hana Kolmanová, Fitcentrum

Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.2 bodů z pěti


Čtěte také:

Anti - aging potraviny 
Hroznové tajemství 
Jak se přizpůsobit změnám ve stáří 
Potraviny proti stárnutí 6. díl 
Vždy krásní... 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny