Články

 

23.10.2009 - Tereza Thielová

10 omlazujících superpotravin

 

Každá zdravá a vyvážená strava omlazuje, resp. zabraňuje stárnutí. Vhodné potraviny působí proti volným radikálům, čímž zamezují oxidaci našeho těla. Dnes si povíme o 10 potravinách, které patří do kvalitní stravy a čas od času by se měli v jídelníčku objevit.

Tyto potraviny jsou vzhledem k jejich léčivým účinkům přímo zázračnými dary přírody. Prokážou vám dobrou službu. Jejich konzumace je skvělou prevencí mnoha chorob a stárnutí.

 

Žlutá rajčata

Mají 2x více lykopenu než rajčata červená. Ideální jsou do salátu a do těstovin. Lykopen je lépe stravitelný po teplené úpravě a po přídavku rostlinného oleje. Rajčata snižují riziko rakoviny a srdečních onemocnění.

 

Hořká čokoláda

Kdo by odolal sladkému pokušení, které se schovává v tabulce lahodné čokolády. Čokoláda je bohatá na flavonoidy, které snižují riziko ucpávání tepen a vzniku srdečních chorob. Kouskem čokolády si vykouzlíte úsměv na rtech, neboť obsahuje látku serotonin, hormon štěstí. Hořčík obsažený v čokoládě chrání před migrénou, aminokyselina L-Arginin zlepšuje imunitu a má prostistresový účinek. Kakaový tuk v čokoládě nezvyšuje hladinu cholesterolu.

 

 

Višně a třešně

Mají blahodárné účinky, snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi. Zároveň se při jejich konzumaci ukládá v organismu méně tuků. Při intenzivním cvičení snižují bolesti svalů.

 

Krevety

Tyto dietní plody moře mají pouze 90 kcal v jedné porci a téměř žádný tuk. Jsou bohaté na bílkoviny, selen a vitamín D. V krevetách je obsažená látka astaxanthin, který dodává krevetám červené zbarvení a příznivě působí na srdce.

 

Kapusta

Má vysoký obsah vitamínu a minerálů. V dnešní kuchyni je ceněna hlavně pro vysoký obsah vitamínu C, betakarotenu, niacinu, pyridoxinu, vitamínu K, E a skupiny B. Mezi minerály obsažené v kapustě se vyskytuje draslík, fosfor, vápník, železo a selen. Tyto blahodárné látky pomáhají likvidovat rakovinotvorné látky a snižují hladinu cholesterolu.

 

Káva

2 – 3 šálky denně pomáhají snižovat riziko vzniku diabetes mellitus typu II, Parkinsonovy choroby, Alzheimrovovy choroby a některých druhů rakoviny. Je bohatá na antioxidanty, které chrání DNA před poškozením. Milovníkům kávy se vyhýbá cirhóza jater.

 

Kvalitní hovězí steak

Libové hovězí maso je nabité látkami, které působí proti rakovině a pomáhají lepší funkci srdce. Hovězí maso je neocenitelným zdrojem železa, kvalitních bílkovin a vitamínu B12.

 

ČTĚTE VÍCE: Vlastnosti jehněčího a hovězího masa

 

Pistácie

I když jsou pistácie pro někoho tučným požitkem, tak i přesto jejich pravidelná konzumace nemusí přijít na zmar. Mají v průměru 55% olejů, 20 % bílkovin a 15 % cukrů. Pistácie jsou požehnáním pro naše zdraví, zabraňují vzniku cukrovky II.typu. Vláknina příznivě působí na trávení. Vitamín B6 a měď jsou látky, které dodají organismu energii. Hořčík, vápník a draslík snižují vysoký krevní tlak.

 

Indické kari

V kari se skrývá kořením života. Kurkuma, zbarvuje kari dožluta a je velmi účinný antioxidant. Je prevencí mnoha druhů rakoviny a Alzheimrovy choroby. Nejúčinnější je použít kari společně s kapustou, nebo květákem.

 

Jogurt

Už od 16. století je považován za lék na zažívací problémy. Používané kultury v jogurtu jsou Streptococcus salivarius a Lactobacillus bulgaricus. Jogurty mají relativně nízký obsah tuku, ale jsou bohaté na bílkoviny, vápník a vitamíny skupiny B. Jejich konzumací si posilujete imunitu střev i celkovou. Mají skvělé vyhlazující účinky na pleť a jsou skvělým chladivým obkladem na popáleniny.

 

Kromě těchto potravin se jako omlazující potraviny považuje například špenát, losos, ořechy všeho druhu, goji (kustovnice čínská), brokolice apod.

 

Co jíte Vy proti stárnutí? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Hroznové tajemství 
Jak se přizpůsobit změnám ve stáří 
Potraviny proti stárnutí 1. díl 
Potraviny proti stárnutí 2. díl 
Potraviny proti stárnutí 6. díl 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny