Články

 

07.03.2014 - Iva Veselá

Potraviny proti stárnutí 2. díl

2544YzV.jpg

 

Žijeme déle než kdy dřív. Nejenom to, máme také větší naději, že budeme ve vyšším věku zdravější a zdatnější. Nechce se nám přijmout neodvratnost stárnutí - chceme být stále mladí. A neznamená to jenom se skvěle cítit, ale také výborně vypadat.

 

V 1. dílu tohoto seriálu jste se dočetli, jak je strava nesmírně důležitá pro funkci našeho organismu a celkovou vitalitu. Dnes se začneme seznamovat s potravinami, které mají velkou zásluhu na tom, jak vypadáme, i jak se cítíme.

 

Hroznové víno

Bobule révy jsou zdrojem energie a poskytují organismu všestrannou ochranu. Hrozny obsahují obrovský počet látek s jedinečnými účinky, a proto jsou vhodné pro rekonvalescenty. Toto ovoce chrání organismus před mnoha nemocemi spojenými s věkem, od anémie a únavy po artritidu, křečové žíly a revmatismus. Hroznové víno, ať již světlé nebo tmavé, obsahuje mnoho účinných antioxidantů, například taniny, flavony a antokyany. Pomáhá bránit oxidaci LDL cholesterolu a srážení krve, a proto chrání srdce a oběhový systém. Kuličky hroznů mají v sobě spoustu vlákniny, proto jsou velmi užitečné pro detoxikaci střev. Tmavé hroznové víno obsahuje rovněž quercetin, který zmírňuje záněty, čímž také pomáhá kardiovaskulárnímu systému, a kromě toho podporuje trávení. Kyselina linolová obsažená v semenech hroznů a olej získávaný ze semen působí blahodárně na pokožku.

 

2375Yjk.jpg

Chcete vědět, jak se stravovat, abyste omládli? Jde to jednoduše. Kontaktujte našeho odborníka na výživu a zjistěte, jaké potraviny jsou pro vás vhodné.

 

Mango

Díky obsahu vitamínu C a beta-karotenu chrání organismus proti předčasnému stárnutí. Středně velké mango obsahuje téměř celé doporučené denní množství vitamínu C, a pomáhá tak k tvorbě kolagenu, který je důležitý pro zdravou kůži a pojivovou tkáň. Mango patří mezi několik druhů ovoce obsahující také vitamín E, který společně s vitamínem C chrání před ztrátou paměti. Jasně oranžovožlutá dužina manga má vysoký obsah beta-karotenu potřebného pro čistou kůži, zdravé plíce, silné srdce a dobrou celkovou imunitu.

 

Meruňky

Meruňky obsahují velké množství zdraví prospěšného beta-karotenu. Přes zimu si kupuji sušené meruňky v biokvalitě (nesířené a neslazené), takže tento produkt všem vřele doporučuji! Beta-karoten obsažený v meruňkách pomáhá chránit kůži a plíce před poškozením oxidací a podporuje imunitní systém. Brání také oči před poškozením volnými radikály. Krom toho meruňky obsahují velmi účinnou antioxidační látku lykopen, která brání tvorbě usazenin uvnitř tepen a má také silné protirakovinné účinky.

 

Borůvky

Borůvky obsahují antioxidanty, které brání rozvoji mnoha různých nemocí. Jsou bohatým zdrojem antokyanu, antioxidační látky působící proti stárnutí obecně a zlepšující krevní oběh. Zvyšuje také účinky vitamínu C, podporuje tvorbu kolagenu a zlepšuje stav kůže. Borůvky pomáhají zlepšovat funkci mozku a působí proti onemocněním očí. Jsou také dobrým zdrojem pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu.

 

 

Papája

Vedle beta-karotenu a vitamínu C obsahuje papája proteolytický enzym papain. Papája pomáhá zpomalovat zhoršování stavu tepen, snižuje riziko srdečního onemocnění a působí proti volným radikálům. Obsahuje také enzym papain, který podporuje trávení, urychluje odstraňování nestrávených zbytků potravy z trávicího systému a zklidňuje záněty v celém těle.

 

Pomeranč

Kromě vitamínu C obsahuje antioxidant hesperidin s příznivými účinky na srdce. Pomeranče pomáhají udržet zdravou, mladistvou kůži, chrání před potížemi s očima a ucpávání tepen, které je hlavním rizikovým faktorem onemocnění srdce. Navíc obsahují antioxidant hesperidin, který zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a snižuje hladinu LDL cholesterolu, čímž také chrání srdce. Plody obsahují rovněž limonen s protirakovinnými účinky, přírodní cukry dodávající energii, vlákninu a dokonce se o nich říká, že zmírňují celulitidu.

 

1411MjR.jpg

 

Brusinky

Obsahují mnoho látek chránících organismus před nemocemi spojenými s věkem. Brusinky obsahují kyselinu elagovou, u níž byly prokázány protirakovinné účinky i ochrana před nemocemi srdce. Tento antioxidant se nejlépe vstřebává z potraviny v jejím přírodním stavu, což je jistě dobrá zpráva pro každého, komu brusinky chutnají bez jakýkoliv úprav.

 

Banán

Banány obsahují mnoho živin důležitých z hlediska uchování mládí. Obsahují draslík, který pomáhá proti vysokému krevnímu tlaku a snižuje riziko onemocnění srdce. Draslík rovněž pomáhá udržet správnou funkci nervů a svalů. Frukto-oligosacharidy podporují užitečné bakterie ve střevech a zlepšují trávení. Banány obsahují také tryptofan, který tělo mění na serotonin a zlepšují spánek.

 

O dalších potravinách se dočtete v příštím dílu, který vyjde už zítra.

 

(Zdroj)

Nakladatelství: www.slovart.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.58 bodů z pěti


Čtěte také:

10 omlazujících superpotravin 
Anti - aging 
Jak se přizpůsobit změnám ve stáří 
Potraviny proti stárnutí 3. díl 
Způsob myšlení je rozhodující pro naše mládí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny