Články

 

16.11.2011 - Iva Veselá

Výživa při celiakii

 

Bezlepková dieta je taková úprava jídelníčku, kdy musí pacient zamezit příjmu potravy obsahující lepek neboli gluten. Jaké potraviny jsou v dietě nepřípustné? Odpověď na tyto a další otázky Vám poskytne náš článek.

 

Každý z nás určitě ví o nějakém druhu potraviny, která mu nechutná. Někdo nemá rád houby, někdo kopr, jiný zase nesnese rozinky. Žijí mezi námi ale i lidé, kteří některé potraviny nemohou konzumovat, protože jim způsobují velké zdravotní komplikace. Do této skupiny patří i ti, kterým byla diagnostikována nemoc zvaná celiakie. Ta ve většině případů znamená pro pacienty dodržování celoživotní bezlepkové diety, která, jak by se mohlo na první pohled zdát, má s dietou směřující k redukci váhy jen pramálo společného.

 

Co znamená "celiakie"

Celiakie je chronické celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu), bílkovinného komplexu obsaženého v obilných zrnech. Tato intolerance vede na základě nenormální protilátkové odpovědi k zánětu střevní sliznice s poruchou vstřebávání všech živin, minerálů i vitaminů. Stupeň této poruchy záleží na rozsahu poškození střevní sliznice, proto se onemocnění projevuje od těžkých forem až po ty bezpříznakové. V České republice je předpokládána četnost výskytu tohoto onemocnění zhruba 1:200, jedná se tedy o velmi časté onemocnění. Z toho však pouhých 15% je diagnostikováno a adekvátně léčeno.

Celiakie je velmi často dědičná, a je proto dobré, aby se lidé, kteří mají tuto nemoc v rodině, dali vyšetřit.

 


2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Pokud není celiakie včas rozpoznána a léčena, tak může dospět až do stadia, kdy pacient není schopen přijímat ústy ani tekutiny, je zcela vyčerpaný, podvyživený a dehydratovaný. Proto si všímejte příznaků nemoci a začněte okamžitě s léčbou.

 

Příznaky onemocnění

Nesnášenlivost lepku se projeví  většinou tehdy, má-li člověk vrozenou abnormální vnímavost lepku. U takového jedince se projeví zánět sliznice tenkého střeva a dokonce i vymizení klků! Zánět sliznice omezí funkce střeva a je porušeno trávení cukrů. Nedostatečné je i trávení bílkovin, tuků i vitamínů.

Jedním z příznaků je změněná stolice (3-4x denně, objemná, zapáchá), bolesti břicha, nechutenství, nadýmání a úbytek na váze.

 

Diagnostika celiakie

Diagnostika tohoto onemocnění je založena nejprve na zjištění protilátek, v případě pozitivity na biopsii střevní sliznice. Nově je v České republice schválen screeningový program k záchytu pacientů s celiakií založený na vyšetřování lidí s rizikovými příznaky či onemocněními a příbuzných celiaků, což by mělo do budoucna vést k vyššímu počtu léčených pacientů.

 

Bezlepková dieta - gluten free

Bezlepková dieta je založena na příjmu potravin, které neobsahují gluten (lepek). Jedná se o jedinou a celoživotní léčbu nemoci, kdy se z potravy vyloučí pšenice, žito, ječmen a oves. Nutné je zcela vyloučit všechny potraviny, obsahující mouku z těchto obilovin, a to byť jen ve stopových množstvích. Povolena je kukuřice, rýže, sója, příp. speciálně upravená mouka bezlepková.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Bezlepková dieta je plnohodnotná, s dostatkem všech potřebných látek, vitaminů i vlákniny a je-li dodržována trvale a úplně, minimalizuje vznik komplikací. Kromě toho, že lidé trpící celiakií samozřejmě nesmějí konzumovat moučná jídla, nesmějí však ani většinu uzenin, majonézy, kečupy, hořčice, plněné čokolády, nugát, plněné bonbóny, karamely, fontánové bonbóny, müsli tyčinky, cereálie, pivo, vodku či whisky, kde bychom snad mohli přítomnost lepku intuitivně očekávat. Stopy lepku však mohou být obsaženy i v dalších potravinách, kde by nás to ani nenapadlo – najít je můžeme i v jogurtech, pomazánkovém másle, kysané smetaně, špenátu, ve filé lisovaném do kostek, instantní bramborové kaši, kukuřičných lupínkách, kroketách, kypřícím prášku do pečiva, pudincích nebo dokonce ve zmrzlině.

 

Aby bylo pro celiaky snazší výrobky bez lepku rozeznat a nemuseli každý obal dlouze zkoumat, označují se potraviny bez lepku přeškrtnutým klasem, nebo jsou označeny slovně – neobsahuje lepek, vhodné pro bezlepkovou dietu, vyrobeno z přirozeně bezlepkových surovin. Nepřítomnost lepku v potravě garantuje výrobce.

 

Povolené potraviny
Nahrazení glutenu není zrovna nejjednodušší, ale náhrada je možná několika způsoby:

1) Využití neobilných surovin, které reprezentují zejména luštěniny (cizrna, hrách, čočka, fazole) a pro jejich přípravu využít makrobiotiku a makrobiotické principy.
2) Využití ostatních obilnin, které neobsahují lepek - kukuřice, rýže, pohanka (která někdy není řazena mezi obilniny) nebo amarant.

 

Víte, že...?

Celiakií je postiženo až 2% naší populace. Současně s celiakií se mohou objevit i další autoimunitní nemoci, jako např. cukrovka 1. typu, nemoci štítné žlázy, jater nebo kloubů.

 

Kde sehnat bezlepkové potraviny

I přesto, že je výskyt celiakie v posledních letech stále častější, najít potraviny, které neobsahují lepek, je hlavně v počátcích pro pacienty velmi složité. Lidé trpící tímto onemocněním mají o mnoho menší výběr druhů potravin, než mají lidé zdraví. Míst, kde se dají speciální bezlepkové potraviny zakoupit, je stále málo. Nakoupit se dají například ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, na internetu, ale poslední dobou stále více i v maloobchodních prodejnách. Například prodejny Albert se rozhodly na stále se zvyšující poptávku po těchto potravinách reagovat zdvojnásobením sortimentu bezlepkových potravin.

 

Rozšířila se především nabídka výrobků obsahujících mouku – některé druhy pečiva a těstovin, a dále různé druhy mouk. „Do sortimentu byly nově zařazeny produkty od společnosti Jizerské Pekárny, jednoho z nejoblíbenějších výrobců bezlepkových směsí na pečení (směs na chleba do domácích pekáren) a bezlepkové mouky Jizerka. Dále nově zařazujeme řadu bezlepkových těstovin od společnosti SAM Mills, které jsou oblíbené mezi zákazníky díky velice dobré chuti a příznivé zákaznické ceně,“ říká k možnosti nákupu bezlepkových potravin v prodejnách Albert Patrik Jaroch, Senior Category Manager společnosti Ahold. Do nabídky jsou zahrnuty také špičkové produkty jednoho z největších evropských výrobců potravin určených pro speciální výživu, společnosti Schnekoppe.

 

Bezlepkové potraviny v Albertu a jejich ceny:

- Sušenky v mléčné čokoládě bezlepkové, 42g, 39.90 Kč

- Směs na bezlepkový chléb tmavý, 1kg, 139 Kč

- Směs na bezlepkový chléb Jizerka, 1kg, 49.90 Kč

- Knausper Snack v mléčné čokoládě bezlepkový, 145g, 99.90 Kč

- Müsli tyčinky s brusinkami bezlepkové, 66g, 49.90 Kč

- Bezlepkové těstoviny – špagety, 500g, 29.90 Kč

- Bezlepkové těstoviny – vřetena, 500g, 29.90 Kč

- Ovocné müsli bezlepkové, 375g, 139 Kč

 


Článek byl napsán s přispěním MUDr. Jana Brandejse. Děkujeme!


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.2 bodů z pěti


Čtěte také:

Pickles - kvašená zelenina 
Výživa podle krevních skupin 
Výživa při dně 
Výživa při nemoci slinivky břišní 
Výživa při obezitě - co pro sebe mohu udělat 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny