Články

 

12.01.2009 - Iva Veselá

Co je to houba shiitake?

 Shitake (čtěte šitake)….jestli vám tento název připomíná nějaké japonské slovíčko, trefili jste se správně, shitake pochází z Japonska. Jestli se vám tento název moc nelíbí, můžete jí říkat Houževnatec jedlý. Shitake je exotická houba s léčivými a preventivními účinky. Může ji používat každý z nás. Snadno ji seženete v obchodech zdravé výživy i dalších prodejnách.

 

Novinka?

Tato houba se vyznačuje lahodnou chutí a silným aroma. Také se jí přezdívá „perla mezi houbami“. V obchodech ji dnes už uvidíte čím dál častěji, protože se zvýšila její spotřeba. Ale dříve tomu u nás tak nebylo. Nejvíce se používá v kuchyni v zemích Dálném východu, ale i v USA a Evropě. Její oblíbenost narůstá, určitě s ní vyzkoušejte nějaký recept.

 

Jak poznám shitake?

Houbička shitake má světle hnědou až hnědou barvu, je různě pokřivená s bílými skvrnami. Nebojte, není to žádná jedovatá muchomůrka. Naopak se pyšní svými účinky na všechny strany. Co se týče rozměrů, průměr kloboučku se pohybuje v rozmezí 1 až 10 cm. Je menšího vzrůstu, proto se jí říká houbička.

 

Všestranná příprava

Jak už jste se dočetli, shitake pochází z Japonska, kde je velmi oblíbená a hlavně se řadí mezi časté přísady jídel. Shitake nachází použití v orientální i evropské kuchyni. Je velmi vhodná při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách. Má nízkou energetickou hodnotu (netloustne se po ní!) a přitom nasytí. Upravovat lze dušením, smažením, grilováním, fritováním, zapékáním i uzením. Můžeme jí upravovat v podstatě všelijak.

 

Použití:

-          náhražka masa

-          dochucení masitých pokrmu

-          polévky

-          omáčky

-          ke špagetám, těstovinám (výborné)

-          s tousty

-          v omeletě

-          zapečené s brokolicí či jinou zeleninou

-          do salátů

-          obalované jako řízky

-          smažit + ochutit kmínem a solí

-          marinování

-          potřené směsí z oleje, česneku, citronové šťávy a soli

 

 

(Čerstvé houby shiitake můžeme skladovat při teplotě 1 - 5°C až po dobu dvou týdnů).

 

 

A navíc pomáhá!

-          snižuje hladinu cholesterolu

-          potlačuje zvýšení krevního tlaku

-          posiluje obranyschopnost organismu

-          proti vzniku nádorových onemocnění

 

 

 

Shiitake na česnekovém másle (2 porce)

 

200 g shiitake čerstvé

15 g másla

2 rozetřené stroužky česneku

1 PL najemno nakrájené čerstvé zeleniny

(petržel, koriandr, kopr)

kmín

1 čl citrónové šťávy

strouhanka

 

Shiitake zlehka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji a necháme okapat na ubrousku. Smícháme máslo, česnek, zeleninu, kmín, citrónový džus a přidáme trochu soli a pepře. Směs vložíme do kloboučků hub, které jsou obráceny kloboučky dolů. Můžeme použít například skleněnou mísu nebo pekáček. Posypeme je strouhankou a pečeme v troubě při teplotě 150°C do zlatohnědého zbarvení strouhanky (5 minut). Podáváme s pečivem.


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 3.33 bodů z pěti


Čtěte také:

Co to jsou enzymy 
Hovězí maso a cholesterol 
Modifikované škroby - jsou rizikem pro naše zdraví? 
Otázky kolem glutamanu sodného 
Proč se nemá během jídla pít? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny