Články

 

19.04.2010 - Iva Veselá

Jak si připravit miso polévku

1840MWR.jpg    


Polévka miso je původem japonské jídlo, které se jí hůlkami. Připravuje se ze surovin, které asi běžně nekupujete. Jsou to mořské řasy, dashi a miso pasta. Přesto si ji někdy zkuste koupit. Je to velmi lahodná polévka, nutričně velmi výživná a je základní součástí japonské kuchyně.

 

Dashi je jedna ze základních surovin v japonské kuchyni, která se vyrábí vařením suchých řas a suchých makrelovitých ryb. Instantní dashi granule se obvykle prodávají ve skleničkách nebo balíčkách a mají různou intenzitu chuti. Proto přidáváme více dashi, jestliže chceme polévku silnější. Tuto ingredienci seženete v japonských nebo čínských obchůdcích.

 

Miso je pasta ze sojových bobů, která se prodává v mnoha barevných a chuťových variantách. Může býž žluté, bílé nebo červené. Žluté miso je sladké a krémové a červené miso je silnější a slanější. Miso koupíte běžně ve zdravé výživě.

 

Co potřebujeme k přípravě:

5 g řas Wakame

120 g čerstvého tofu

400 ml dashi

1 ½ PL miso pasty

2 středně velké jarní cibulky

 

Postup:

Nalijeme dashi do hrnce, umístíme na sporák a nastavíme ho na největší plamen. Mezitím si připravíme misku, vložíme do ní suché řasy a zalijeme vodou, aby byly řasy ponořené. Namočené řasy nasáknou vodu a zvětší se. Dále dáme do šálku miso a přidáme k němu z hrnce tolik lžic dashi, aby se rozpustilo. Dobře misodashi promícháme, musí se dobře rozpustit. Potom tuto směs přilijeme do hrnce a zamícháme. Tofu nakrájíme na kostičky asi 1 x 1 cm, přidáme ho do hrnce a ztlumíme plamen. Nakonec do hrnce přidáme namočené wakame a necháme polévku na ztlumeném plamenu několik minut, aby všechny ingredience byly teplé. Nenechávejte polévku vařit déle, nebo se zničí všechny chutě.

Miso polévku podáváme v mističkách. Ve finále nakrájíme najemno cibulku a posypeme jí polévku. Tradičně se tato polévka jí nakonec jídla nebo slouží jako vydatná snídaně. K vychutnání původních tradic použijte hůlky. Jimi jezte pevné ingredience a vodu srkejte přímo z misky.

 

Image: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.13 bodů z pěti


Čtěte také:

Co byste měli u chleba sledovat 
Nejčastěji kladené otázky 
Příprava švestiček Umeboshi 
Zhubnu, když vynechám tučné a sladké? 
Známé i neznámé sojové výrobky 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny