Články

 

08.03.2011 - Iva Veselá

Civilizační nemoci si vybíráme sami

1834Njg.jpg

 

Jíme, tak jak jíme a řítíme se do zkázy civilizačních nemocí. Mnozí z nás se nestarají o to, jak stravou ovlivňují své zdraví. Také si myslíte, že vám jedna sladká sušenka neuškodí? Nějaká drobnost jednou začas rozdhoně neuškodí, ale mít dále v jídelníčku bílé pečivo s máslem a salámem, dále oběd, který má od zdravé stravy daleko ... to už je celkově horší.


Civilizační nemoci

Souhrnně se zdravotním následkům moderní doby říká „civilizační nemoci“ - patří k nim například cévní onemocnění (cévní mozkové příhody, předčasná arteroskleróza, infarkt myokardu, hypertenze), poruchy příjmu potravy (anorexie, obezita), diabetes mellitus (cukrovka), nádory, deprese či chronický únavový syndrom, ale i spontánní přerušení těhotenství či předčasný porod, některé vrozené vývojové vady novorozenců či demence.

 

Všechny tyto choroby vznikají v důsledku nesprávné životosprávy. Ty jsou navíc umocňovány nevhodným složením potravin, kvalitou vody, nezdravým ovzduším atd. Civilizační se nazývají proto, že úzce souvisí s moderní dobou, v níž žijeme, a jejími vymoženostmi. Přístroje jako televize a počítač ubírají lidem čas, který by mohli věnovat fyzické aktivitě. Průmyslově vyráběné potraviny obsahují příliš velké množství soli a živočišných tuků, lidé konzumují spousty jídla bez ohledu na skutečnou potřebu. A neméně závažná je rovněž spotřeba cigaret a alkoholu. K tomu všemu se přidává stres a rychlé životní tempo a nemoc na sebe nenechá dlouho čekat.

 

Jak to chodí ve výživové poradně

Klienti se často ptají, jestli opravdu musí vynechat veškeré sladkosti, uzeniny, alkohol a další jejich oblíbené nezdravé neřesti. Bojí se toho, že k dosáhnutí zdraví a štíhlé postavy musí do konce života zůstat na salátech nebo celozrnném suchém pečivu. Tak to ale určitě není. Nebo alespoň ne tak striktně - záleží vždy na tom, v jaké zdravotní a fyzické kondici klient je.

 

Zdravý klient

Pravidelně sportující klient, který netrpí závažnými zdravotními problémy, se nemusí tolik bát udělat si radost oblíbenou pochoutkou. Proč by nemohl, pokud je zdravý, v optimální váze a o pohyb nemá nouzi? Samozřejmě všeho s mírou - jednoduchý cukr a nasycené tuky jsou základem pro civilizační nemoci, sladkosti způsobují překyselení organismu a pro udržení pevného zdraví by je i zdravý jedinec měl maximálně omezit.

 

Nemocný, obézní klient

U klienta s nadváhou nebo obezitou zde musíme postupovat opatrněji. Se zvýšenou hmotností je spojena řada zdravotních potíží. Proč je tedy ještě zdraví neprospěšnými potravinami? Časté jsou poruchy imunitního systému, dále kombinace potíží s játry a žlučníkem nebo slezinou a slinivkou, k tomu ne vždy dobré krevní testy atd. - sami usoudíte, že povolením zdravých neřestí by se klient nezbavil jak zdravotních potíží, tak i kil navíc.

 

Když se někomu bere jeho oblíbené jídlo od pusy, je to pro něj trošku problém. U klienty s kily navíc o to větší. Přestože ví, že nejdou správnou cestou, vesele pokračují ve svém záhubném jídelníčku. Jsou zvyklí na jiný stravovací režim, v jídelníčku chybí nedostatek základních živin, vitamínů, minerálů, vitagenů, enzymů a koenzymů. Při nedostatečné výživě nebo nepravidelném stravování má člověk chuť na sladké (klesne hladina krevní glukózy), na tučné (často kombinace se sladkým, důsledek nesprávné výživy),

 

 

Funkce v organismu nemohou probíhat správně - zpočátku je tedy nutné být k sobě přísný a dodržovat striktní režim, který povede ke snížení hmotnosti a zlepšení zdravotního stavu.

 

Přitom jim samotným vůbec nevadí, že mají zdravotní problémy. V

 

 

Kam tímto spějeme?

 

 

Chcete-li také vědět, jak jste na tom se svým zdravíčkem, můžete nás navštívit ve výživové poradně. Přihlašte se k nám ZDE na konzultaci za pouhých 149,-!

 

Image: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Hovězí maso a cholesterol 
Jak si připravit miso polévku 
Jak správně číst obaly potravin? 
Slovníček zdravé výživy od A po Z 
Víno, které se rodí přímo ze slámy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny