Články

 

04.09.2012 - Iva Veselá

Pivo z více pohledů

 

Pivo – tradiční a oblíbené

Tento tradiční a oblíbený nápoj se vaří téměř všude po celém světě. Každé pivo má svůj charakter a podle toho je určeno pro jinou příležitost. Existují nejen piva, která osvěží v horkém letním dni, ale setkat se můžeme i s pivem, které dokáže zahřát.

V České republice má pivovarnictví dlouhou tradici a je neoddělitelně spjato s českou historií. O oblibě piva v našich krajích nemůže být pochyb, protože právě Česká republika drží dlouholeté prvenství v počtu vypitých piv na osobu za rok.

 

První zlaté pivo světa

Češi se významně zapsali do historie výroby piva. Světlé, průzračné pivo, které bylo poprvé uvařeno v Plzni 5. října 1842, dalo vzniknout stylu, který se s větším či menším úspěchem snaží napodobit pivovary na celém světě. Slovo Pils (zkratka slova Pilsen, tedy Plzeň - znamená plzeňský) je od té doby synonymem silně chmeleného spodně kvašeného ležáku. Označení Pilsen nebo Pilsner, které nesou mnohá piva na světě, tedy znamená tzv. pivo plzeňského typu, které je vyráběno spodním kvašením. Také proto byla vytvořena značka České pivo. Výrobky, které ji mohou nést, se řídí přísnými kritérii.

 

Blahodárný nápoj

Pivo však není pouze oblíbeným nápojem, ale významný je i jeho pozitivní vliv na lidský organismus. Protože je však pivo alkoholický nápoj, je nutné zdůraznit, že pozitivní vliv má, jen pokud hovoříme o jeho umírněné konzumaci. Málokdo ví, že v minulosti bylo pivo nejen nápojem, ale také tvořilo významný podíl ve výživě širokých vrstev obyvatelstva jak ve své přirozené podobě, tak jako součást nejrůznějších pokrmů. Běžně se snídal chléb se sýrem zapíjený řídkým pivem nebo se chléb do piva přímo lámal. Z piva se připravovaly omáčky a nejrůznější polévky a široké využití v gastronomii má pivo dodnes.

 

V případě dotazů ohledně správné výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Co je vlastně pivo?

Pivo je kvašený mírně alkoholický nápoj, který je vyráběný z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek. Ten, kdo pivu dává styl, je především sládek. Existuje mnoho druhů piv, které se podle země, místa a suroviny také různě nazývají. Piva lze rozdělit například podle druhu kvašení na svrchně kvašená piva, spodně kvašená piva a spontánně kvašená piva. Do svrchně kvašených piv můžeme zařadit například ale, porter nebo stout; do spodně kvašených piv patří například ležáky (což je i pivo plzeňského typu).

 

Pivo a zdraví

Pivo je tradiční součástí jídelníčku. Jde o alkoholický nápoj, proto, pokud se chceme těšit z jeho pozitivních účinků, je nutné ho konzumovat v rozumném množství.

 

Pivo obsahuje řadu důležitých vitaminů a minerálů. Je především bohatým zdrojem vitaminů skupiny B (B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B6 – pyridoxin, B11 – kyselina listová).

Pivo může být také doplňkem pitného režimu. Mnoho lidí přijímá málo tekutin. Dehydratace je spojená s řadou rizik – od nebezpečí vzniku oběhových poruch až k předrážděnosti a bolestem hlavy. Pivo můžeme označit jako izotonický až hypotonický nápoj, jehož tekutina rychle přechází do organismu a upravuje rovnováhu metabolických pochodů. Část potřebných tekutin je proto možné nahradit pivem, které je pro vysoký obsah vody (92 %) a iontovou vyváženost vhodným rehydratačním nápojem.

 

 

Správné skladování piva v domácnosti

Pivo je velmi citlivé na tepelné výkyvy. Měli bychom jej chránit před slunečními paprsky. Skladovací teplota by měla být kolem 7 ◦C. Teploty pod 4 ◦C pivu škodí, protože pak hrozí vznik tzv. „chladového zákalu“. Při vyšších teplotách pivo ztrácí chuť. Pivo v otevřené nádobě také lehce přijímá cizí vůně a pachy. Při delším nebo špatném skladování dostane tzv. chlebovou příchuť.

 

Svět piva – pohodlný a kulturní nákup piva

Svět piva je ojedinělým projektem, který představuje zcela nový koncept prodeje piva. Díky přehledné prezentaci umožňuje pohodlný, příjemný a kulturní nákup oblíbeného nápoje a zároveň poskytuje informace o pivu a jeho druzích, o výjimečnosti českého piva a jeho typických vlastnostech a o chráněném zeměpisném označení České pivo. Svět piva pomáhá zákazníkovi zorientovat se v nejrůznějších druzích piva a objevit ten správný nápoj pro danou příležitost. V neposlední řadě najdou zákazníci ve Světě piva i inspiraci k využití piva v rámci gastronomie.

 

Foto

Použité zdroje:

Zdeněk Sussa: Velká česká pivní kniha, Středokluky 2008

Berry Verhoef: Encyklopedie piva, REBO Productions 1998


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Co působí našemu tělu skvalen 
Hovězí maso a cholesterol 
Jak naložit s černou ředkví v kuchyni? 
Nebezpečí mateřských znamének 
Známé i neznámé sojové výrobky 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny