Články

 

27.11.2008 - Iva Veselá

Jak si upéct domácí chlebík?

1838MDU.jpg

 

Proč je lepší si chléb péci doma?

Můžete si do něj dát ingredience, jaké chcete. Výsledkem bude chléb podle vašich chutí. Můžete do chleba přidávat různá koření, semínka, jiné typy mouky a udělat si chlebík podle svých představ. Nemusí vždy být chleba jako chleba, zapojte svou fantazii. Upečte si třeba dalamánky se sýrem, tofu, sójovými párky, nebo přidejte cibulku se zelím a vytvořte plněné bochánky. Nebo je libo pletená houstička nebo bageta? Ve fantazii se meze nekladou.

 

Nevýhoda domácího pečení

Čerstvé pečivo je tak dobré, že vám dlouho nevydrží:)

 

Rady k pečení

Když se vám poprvé nepodaří upéct pečivo podle vašich představ, nezoufejte. Stane se to každému. Stačí trochu víc vody nebo droždí a není to ono. Ale až budete péct po několikáté, budete už vědět, jakou správnou konzistenci má těsto mít.

 

 

Dalamánky

200 g BIO pšeničné celozrnné mouky

150 g BIO žitné celozrnné mouky

50 g BIO kukuřičné hladké mouky

250 ml vody

2 PL BIO olivového oleje

1 ČL soli

1 PL jablečného octa

1 ČL sušeného droždí

2 hrsti sezamového semínka

 

Smícháme ingredience a těsto necháme nakynout. Po vykynutí je těsto řidší, tak stačí přisypat na vál trochu hladké mouky. Použijte si sezamová semínka, která buď vpracujete do těsta nebo jimi dalamánky jen posypte. Z této dávky vytvoříte 15 ks menších dalamánků na jeden plech. Necháme znovu vykynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 20 minut.

 

Pokud vlastníte domácí pekárnu, použijte program na přípravu těsta.

 

 

Rohlíčky s uzeným tofu

Těsto

150 ml BIO mléka

15 g droždí

300 g BIO pšeničné hladké mouky extra

50 g BIO másla

1/2 lžičky soli

2 organicky pěstované vejce

hladká mouka na vyválení těsta

 

Náplň

4-5 lžic BIO kečupu

1 cibule

200 g nakrájeného tofu

 

Dohotovení

olej na potření plechu

5 lžic mléka

sůl

kmín

provensálské koření

 

Mléko zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí a mícháme, až se rozpustí. Do velké mísy prosejeme mouku, zhruba 4 lžíce si dáme stranou. Máslo nakrájíme na kousky a přidáme k mouce, přisypeme sůl. Do středu mouky uděláme důlek, kam rozklepneme 2 vejce. Suroviny promícháváme vařečkou, lepší je pak dále těsto zpracovat ručně. Pomalu přiléváme mléko s rozpuštěným droždím až vznikne vláčné těsto. Rukou do těsta vmícháme zbylou mouku a vypracujeme vláčné, ne řídké těsto. Necháme jej přikryté v míse na teplém místě asi 45minut kynout. Vykynuté těsto opět důkladně prohněteme a znovu jej necháme 30-45 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Poté jej opět promícháme, vyklopíme je na pomoučený vál a vyválíme na dva obdélníky velké asi 45 x 30 cm.

Ostrým nožem nebo rádýlkem je rozdělíme na čtverce o hraně 15 cm. Všechny čtverce potřeme kečupem, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Na každý čtverec položíme po dvou plátcích salámu a přidáme trochu cibule. Těsto 5 stočíme přes cíp do roličky, konce potřeme teplou vodou a přimáčkneme k sobě. Z roliček vytvarujeme rohlíčky a přeneseme je na plech potřený olejem. Rohlíčky potřeme mlékem a posypeme solí, kmínem nebo kořením. Takto je necháme znovu nakynou asi 15 minut na teplém místě. Troubu předehřejeme na 230 °C a pečeme 12-15 minut dozlatova. Podáváme teplé.

 

 

Podmáslový chléb

500 ml podmáslí

300 g BIO pšeničné mouky

320 g BIO špaldové mouky

120 g BIO žitné mouky

5 PL olivového oleje

1 PL kmínu

2 PL lněných semínek

2 PL slunečnicových semínek

18 g droždí

20 g soli

1 ČL cukru

 

Těsto je nejlepší zpracovávat v ruce. Je-li těsto po smíchání ingrediencí příliš tuhé, použijte více podmáslí nebo vody. Opatrně, když to přeženete, rozhodíte tak poměry mouky, vody a droždí a chléb se nemusí povést. Po zpracování by mělo být těsto vláčné. Necháme 45 minut nakynout. Poté znovu zpracujeme na vále, vytvarujeme chleba do požadovaného tvaru a necháme dalších 30 minut kynout. Vždy na teplém místě a přikryté utěrkou. Ve druhé fázi kynutí bochník necháme kynout rovnou na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě nejprve 10 - 15 minut na 200 °C a potom 30 minut při 140 °C. Chléb bude hotový tehdy, až bude kůrka zlatavá.

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co jsou to funkční potraviny? 
Co působí našemu tělu skvalen 
Jak poznám, že jím správně? 
Jak si udržet v zimě zdravíčko? 
Zhubnu, když vynechám tučné a sladké? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny