Články

 

12.01.2009 - Iva Veselá

Jak správně číst obaly potravin?

1850OGR.jpg

 

Jsou spousty lidí, kteří chtějí hubnout a kupují si potraviny, o kterých si myslí, že jsou zdravé. Někdy si ale nepřečtou obal výrobku s energetickými hodnotami, což bývá chyba. Naučte se proto číst obaly výrobků hned v obchodech, než si něco koupíte. Budete tak lépe obeznámeni s tím, co jíte a kolik kalorií z určitého jídla přijímáte.

 

Př.:

Energie na 100 g: 480 kJ

Kcal - 115 kcal

Bílkoviny: 9,5 g

Sacharidy: 8,6 g

  z toho cukry: 3,5 g

Tuky: 4,6 g

  z toho nasycené mastné kyseliny: 2 g

Vláknina: 1,5 g

Sodík: 0,3 g

 

Typické hodnoty
Podle současných evropských právních předpisů musí být 'typické hodnoty' jednotlivých živin uvedeny, 'na 100 g' produktu. Například tento výrobek obsahuje 4,6 g tuku na 100 g. To usnadňuje porovnání množství tuku v tomto výrobku s hodnotou v jiném produktu.

Dále vám tyto informace pomáhají sledovat to, co jíte s uvedením DDD (denní doporučené dávky). Bývá to většinou uvedeno pouze u minerálů a vitamínů. Ne u bílkovin, sacharidů nebo tuků, jelikož se mezi hodnotami stále spekuluje.

Energetické hodnoty potravin se mohou mírně měnit v závislosti na počasí, ročním období, podmínkách sklizně, péčí o produkty apod.

 

Nenechte se nachytat

Kromě hodnoty "na 100 g" může být na výrobku uvedena energetická hodnota "v 1 porci". To je od výrobců docela chyták, jelikož 1 porce bývá obvykle méně než 100 g (např. čokoláda) a spotřebitel si myslí, jak zdravý výrobek si nekoupil. Ve 100 g čokolády je 38 g tuku, ale jestliže je na obalu hodnota 1 porce např. 6 g, tak to není celkové množství tuků celé čokolády, ale třeba jen 3 čtverečků.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Energie
Většina lidí jsou obeznámeni s kalorií (kcal) jako jednotku energie a DDD jsou založeny na kalorií. Potravinové energie mohou být měřeny v kilojoulech (kJ). 1 kcal = 4,2 kJ.

Některé produkty značí i hodnotu DDD celkové energie člověka. DDD může ukazovat, že ženy by se měly přijímat k udržení zdravé hmotnosti zhruba 2000 kalorií denně (8400 kJ), ale příjem především závisí na pohybových aktivitách člověka, typu postavy a rychlosti spalování. Zatímco člověk potřebuje okolo 2500 kalorií denně, lidé, kteří chtějí hubnout, obvykle potřebují jíst o 500 kalorií méně, než je DDD.

(ovšem je důležité, co je v celkové energii obsaženo - nesmíte zase sníst 2000 kalorií ukryté v tucích!)

 

Bílkoviny (proteiny)
Protein je nezbytný pro růst a oprava těla. Většina dospělých a dětí , kteří jedí vyváženou stravou získají někdy více bílkovin, než kolik potřebují. Vegetariáni by měli jíst potraviny, které obsahují bílkoviny, jako jsou fazole, ořechy, sójové výrobky, obiloviny, vejce, mléko a mléčné výrobky, podle svých individuálních preferencí.

 

Sacharidy (karbohydráty)

Škroby, spolu s cukry, jsou známy jako sacharidy a jejich úkolem je zajistit palivo pro tělo.  Měli bychom založit naše jídla na škrobnatých potravinách, jako je chleba, brambory, obiloviny, rýže a těstoviny, celozrnný chléb apod. Etiketa ukazuje, kolik sacharidů je ve výrobku celkem a o řádek níže - kolik ze sacharidů je z cukrů. Tato část zahrnuje přirozeně se vyskytující cukry, jako jsou ty, které jsou získány např. z ovocných šťáv, mléka nebo obilovin, a "z toho cukry" jsou veškeré cukry, které byly přidány v průběhu výroby (bohužel většinou velice nezdravý bílý rafinovaný cukr).

 

Tuky
Etiketa ukazuje celkovou výši tuků obsaženého ve výrobku a pod tím je hodnota nasycených tuků. Obecně má tuk má dvakrát více kalorií než sacharidy a bílkoviny - kozumace příliš velkého množství tuků může snadno vést k nadváze. Všichni potřebujeme určité množství tuků ve stravě pro udržení zdraví, ale měli bychom se měli snažit omezit nasycené tuky, jejichž podíl nám etiketa napoví. Vysoký podíl nasycených tuků ve stravě totiž může zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi, což zvyšuje riziko onemocnění srdce.

 

Vláknina
Vláknina pomáhá udržovat zdravé trávicí systém, a předpokládá se, že pomůže kontrolovat chutěi k jídlu a snížit hladinu cholesterolu v krvi (viz článek Vláknina odstraňuje tuky). Většina lidí potřebuje zvýšit příjem vlákniny. Vlákninu nalezneme pouze v rostlinných potravinách, mezi které patří oves, celozrnný chléb, cereálie, otruby, fazole, semena, ovoce a zelenina.

 

1775OWI.jpg

 

Sodík

Sůl se skládá ze sodíku a chloridu. Když nutriční údaje jsou poskytovány, zákon požaduje, aby spíše než sodné soli musí být uvedeno na etiketě. Pro práci se ekvivalentní množství soli, sodíku vynásobit hodnotu o 2,5 (tj. 1,2 g sodíku je ekvivalentní 3,0 g soli). Některé balíčky také poskytnout 'sůl ekvivalent' hodnoty založené na tomto výpočtu. Kuřecí a zeleniny Pečeme obsahuje 1,1 g sodíku, což je ekvivalentní 2,8 g soli.  Přestože sodíku je základní minerální požadované těla, vysoký příjem sodíku byly spojeny s hypertenzí (vysoký krevní tlak). Vláda doporučení je, že spotřebitelé by měli omezit jejich příjem sodíku jako prevence a stanovila cíl průměrný příjem soli 6g denně pro dospělé. Udržování zdravé výživy a životního stylu, jsou důležité pro udržení krevního tlaku pod kontrolou.


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je to chalva? 
Jak na pitný režim - Metropol TV, pořad Lady M 
Jak vypočítat ideální tělesnou hmotnost? 
Je lepší nahradit čokoládu karobem? 
Voda a sušina v potravinách 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny