Články

 

11.02.2014 - Iva Veselá

Mýty a nejasnosti kolem GI

2118YTI.jpg

 

Co je glykemický index (GI) jistě mnozí tuší. Jedná se o číslo, které udává rychlost využití glukózy v organismu z určité potraviny. Čím vyšší index, tím rychlejší využití. Při hubnutí bychom se měli snažit konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, aby se glukóza uvolňovala a využívala po delší časové období.

 

Proč hlídat glykemický index

Pokud usilujete hubnout nebo dodržovat zásady zdravého životního stylu, potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou v tomto případě nutností. Mnoho potravin se na první pohled může zdát dietních, ovšem nezáleží na tom, kolik energie daná potravina obsahuje, ale co se s ní děje několik hodin po snědení.

Pokud sníme potravinu s vysokým GI, zanedlouho pocítíme hlad nebo chutě na sladké. Glykemický index ovšem není vše, co si ve stravě musíme hlídat, pokud chceme zhubnout. Důležitý je také správný energetický příjem, rozložení živin v jídelníčku a jejich množství.

 

2375Yjk.jpg

Nevíte, jak pracovat s glykemickým indexem v jídelníčku? Kontaktujte našeho odborníka na výživu ve Food Life!

 

Jak se GI potravin zjišťuje

Glykemický index potravin se musí změřit (mnozí si jej zaměňují s množstvím sacharidů v potravinách), protože jen z pouhého množství sacharidů nezjistíme nic o tom, jak bude vypadat naše hladina cukru v krvi poté, co potravinu sníme.

Zdraví dobrovolníci si nechají změřit reakci na glukózu, pak na testovanou potravinu a z poměru těchto čísel teprve získáme glykemický index. Dobrovolníků musí být minimálně šest, často bývá i více, aby se zprůměrováním hodnot získal co nejlepší výsledek.

 

Mýtus o bramborách

V poradně se často setkávám s názory, že brambory nejsou vhodné v redukčním jídelníčku z důvodu vysokého GI, a je lepší je nahradit za rýži a těstoviny. V tomto případě záleží na typu brambor, nějaké bych do "blacklistu také zařadila", záleží spíše na množství a způsobu úpravy. Pokud jste zvyklí brambory převážně vařit ve slupce, jejich GI bude téměř srovnatelný s GI těstovin. Vyhýbejte se bramborům pečeným, smaženým a bramborovým kaším.

Navíc brambory mají odkyselující účinky pro organismus, tudíž se jich nemusíte tolik obávat a do jídelníčku zařazovat s čistým svědomím.

Nejnižší GI mají brambory typu A (salátové), které se nerozvaří a jejich rané formy. Přílohové brambory (varný typ B) mají vyšší GI a nejvyšší mají škrobovité brambory varného typu C určené k přípravě kaší - dobře se rozvaří.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

GI lze ponížit u salátových brambor, že si k nim připravíme lehký jogurtový dresing nebo zakapeme olivovým olejem - tuky v potravinách snižují GI.

 

ČTĚTE TAKÉ: Brambory pod slupkou

 

Nejasnosti u celozrnného pečiva

Konzumace celozrnného pečiva je velmi důležitá z hlediska obsahu vlákniny, vitamínů, minerálů, stopových prvků, a tím i nízkému GI. V prodejnách najdeme spoustu druhů celozrnného pečiva, které by mělo být tvořenou vhodnější žitnou moukou (má nižší GI než mouka pšeničná). Vzhledem tomu, že žitná mouka je daleko dražší než pšeničná, výrobci s ní značně šetří.

Druhů pečiva je nepřeberné množství, ale znamená to velké bohužel pro spotřebitele - nebalený celozrnný rohlík či jiné pečivo obsahuje zlomkovou část celozrnného podílu, i když je nazýván celozrnným.

Celozrnné pečivo musí obsahovat více jak 80 % celozrnné mouky. Pokud si tedy nekoupíte balené pečivo a nepřečtete si, z jaké mouky je vyrobeno, resp. která mouka tvoří hlavní složku, kupujete zajíce v pytli. Jedná se tedy o nehezké klamání spotřebitele.

 

Víte, že,...?

Velmi nízký GI mají žitné chleby, hrubozrnné chleby (fitness - lisovaná obilná zrna) nebo chléb kváskový. Ten si můžete upéct sami doma nebo koupit ve specializovaných prodejnách či obchodě zdravé výživy. Do domácího chleba si můžete přidat navíc oblíbené druhy semínek, otruby, psyllium nebo jinou vlákninu.



Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.14 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak je to s recyklací krabicového mléka 
Jak si upéct domácí chlebík? 
Je lepší nahradit čokoládu karobem? 
Melouny a jeho druhy 
Po jakých potravinách zhubnete? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny