Články

 

19.08.2013 - Iva Veselá

Jak si doma připravit kombuchu

(zdroj)


Kombucha je starověký léčebný nápoj. Má blahodárné účinky pro tělo i duši. Kombucha je vlastně houba, která se nechává zvasit se zeleným nebo černým čajem (cca 8 dnů), čímž vznikne lahodný šumivý nápoj. Kombucha je velmi užitečná hned ve více oblastech našeho zdraví.

 

Příznivé účinky kombuchy:

  • regenerace funkce střevní flóry
  • pomáhá od nevolnosti
  • léčí hemeroidy, revma, kožní onemocnění, ledvinové kameny, menstruační bolesti, plísně, nervové poruchy
  • pomáhá umírnit stres, únavu, zácpu a žaludeční potíže
  • snižuje krevní tlak
  • regeneruje buněčné stěny
  • odstraňuje nadměrné množství podkožního tuku
  • detoxikuje organismus

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně zdravé výživy a redukci hmotnosti kontaktujte výživového poradce!



2169YzI.jpg TIP výživového poradce

Nápoj kombucha hraje kromě svých detoxikačních účinků také velkou roli při snižování cholesterolu v těle a pomáhá odstraňovat kyselinu močovou.



Domácí příprava kombuchy

Nejprve si zakoupíme houbu kombucha ve skleničce s tekutinou, tzv. násadu. Výrobce násady je například firma STEVIKOM.

 

Houba kombucha - nápoj

Takto houba kombucha vypadá. (zdroj)

 

1) Vezmeme nádobu se širším hrdlem (sklo, porcelán, plast). Uvaříme černý nebo zelený čaj, osladíme cukrem. Na 1 litr použijeme cca 80 až 100 g cukru.

2) Vychlazený scezený čaj nalijeme do nádoby a přidáme násadu s houbou, položenou hladkou stranou nahoru. Nádobu lehce přikryjeme. Necháme stát při teplotě 18-20 °C, v prostředí bez přímého slunce, kouře a různých zápachů.

3) Za 7 až 10 dní nápoj slijeme, přecedíme a pijeme. Čím déle násadu necháme v čaji, tím je nápoje kyselejší. Denní spotřeba vypitého nápoje není omezena, snad jen množstvím přidaného cukru.

4) Houbu propláchneme v čisté vodě a necháme trochu nápoje s houbou jako násadu pro příště. Za 10 až 12 týdnů houbu vyměníme za novou.

 

Jestliže je pro vás příprava příliš zdlouhavá, můžete si koupit již hotový nápoj. Dnes ho již běžně zakoupíte v supermarketech i v obchodech zdravé výživy.

 

Kombuchu si můžete koupit v několika příchutích. (zdroj)

 

(Image)


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Jaký význam a účinky mají antioxidanty 
Proč se u nás nevyrábí BIO řepný cukr? 
Výmysly a skutečnosti - když jíte jablka, nepotřebujete lékaře? 
Význam střevní mikroflóry 
Značky na potravinách - vyznáte se? 


Diskuze

ziza

teplota pro přípravu

Dobrý den, toto je první článek, který uvádí výrobu při pokojové teplotě 18-20°C. Ostatní články uvádějí potřebnou teplotu 22-28°C, tedy vedro k nežití. Jak to tedy je? Mohu pěstovat kombuchu v pokoji, kde teplota kolísá mezi 15-21°C? Jinou možnost v mém bytě nemám. Děkuji za rady z vaší zkušenosti.

07.11.2011 18:53
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!
+1 týden jídelníčku

 

2565NTB.jpg
  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce

 


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme

ZDRAVÁ KUCHYNĚ

2611MDI.jpg

  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny