Články

 

30.01.2013 - Iva Veselá

Jak glutaman sodný ovlivňuje naše zdraví


Glutaman sodný, v Evropě označovaný jako E621 a v Americe jako MSG (monosodium Glutamate) je koncetrovaná sůl, přidávaná do jídel, aby zvýraznila jejich chuť i vůni. Tato sůl pocházející z kyseliny glutamové, jež patří mezi aminokyseliny, které si lidské tělo umí produkovat i samo. Avšak E621, kterou nacházíme v regálech obchodů je průmyslovým výrobkem a pochází z fermentované cukrové řepy. A protože jde o umělý produkt, může způsobovat nepříznivé reakce, ke kterým patří např. kožní vyrážky, svědění, kopřivka, nevolnosti, zvracení, migréna, astma, srdeční nepravidelnost, deprese a dokonce i záchvaty[1].

 

Označení na výrobcích

Výrobci na to jdou šalamounsky. Jelikož E621 získává špatnou pověst např. i jako spouštěč migrén, potravinový průmysl začal této látce dávat nová jména a vyrábí ji v nových podobách. A tak se můžeme setkávat s označeními autolyzované droždí, extrakt z droždí, maltodextrin, hydrolyzovaný protein, kaseinát sodný, glutamát monodraselný nebo texturovaný protein. Zákazníci, kteří si hlídají přítomnost E621 v dlouhých seznamech ingrediencí, zpravidla nic nevědí o jiných označeních - ale asi by měli.

 

V případě dotazů ohledně vyváženého a individuálního stravování kontaktujte odborníka na výživu.

 

Zvýraznění chuti potřebují jen špatně chutnající potraviny

A protože je E621 tak levné, potravinářský průmysl jej využívá k vylepšování chuti také u potravin s velmi nízkou kvalitou. V současnosti navíc velcí producenti potravin vkládají obrovské finanční prostředky do medicínského výzkumu E621, aby přesvědčili konzumenty o jeho bezpečnosti. Největším producentem, jenž je odpovědný za geneticky modifikované osivo je americký Monsanto. Ovládá rovněž už více než 90% produkce cukrové řepy a to je příčinou, že E621 už nyní běžně obsahuje geny pesticidu Roundup. Takže konzumenti, kteří se nedokáží vyhýbat E621, nakonec do svého těla dostávají ještě vyšší dávky toxických látek.


ČTĚTE TAKÉ: Otázky kolem glutamanu sodného

 

Do čeho se glutaman (E621) přidává

Mezi potraviny s tradičně nejvyšším obsahem E621 patří kořeněné chipsy, mnoho instantních polévek, jídla v čínských restauracích, dresingy, uzeniny, párky v rohlíku, opékané maso, uzené maso, delikátní uzeniny nebo omáčky. Bohužel k nim musíme zařadit i koření v prášku jako např čilli, směsi pro přípravu masa nebo mexických topinek, instantní francouzské omáčky a mnoho dalších instantních směsí.

 

Přímým protikladem E621 je ibuprofen. Tento široce používaný prostředek proti bolesti hlavy byl vyvinut k tomu, aby odstraňoval příznaky vyvolávané E621, ale to se daří jen přechodně. Situace je bohužel taková, že většina výzkumu kolem E621 bývá prováděna v laboratořích jeho producentů. I v americké vládní agentuře FDA, jež schvaluje potraviny a léky k prodeji, působí mnoho vlivných lidí z potravinářského průmyslu, kteří stojí za udržením glutamanu sodného na trhu. Následky jsou pak takové, že většina lékařů (s výjimkou naturopatů) nezvedá svůj varovný prst proti E621 a neoznačují jej za jednu z hlavních příčin bolestí hlavy, zánětlivosti, nadváhy, svalových bolestí nebo neurologických problémů.

 


E621 ovlivňuje prakticky každého

Nejnebezpečnější je konzumace potravin s vysokým obsahem E621 na prázdný žaludek nebo při nedostatečném pití vody. Glutaman sodný v takových případech působí prakticky na každého, neboť vyvolává prudké zvyšování hladiny kyseliny glutamové v krvi. Tato pak působí v celém těle jako tzv. neurotransmiter a to mívá u mnoha lidí za následek vznik migrén, které jsou doprovázeny přecitlivělostí na světlo nebo na zvuky. To vysvětluje, proč je pak nejlepším léčebným prostředkem relaxace v tmavé a tiché místnosti.

 

E621 navíc blokuje působení žluči, která má při trávicím procesu rozkládat tuky - proto tak mnoho lidí postihuje průjem nebo žlučníkové záchvaty. Jiní zase mívají potíže s nutkáním ke zvracení nebo s příznaky dráždivého tračníku[2].

 

E621 v roli neurotransmiterů způsobuje v uších nadměrnou stimulaci receptorů a to mívá za následek zvonění v uších nebo i závratě. O této látce už víme, že se v mozku dokáže uvolňovat z krve a ničit mozkové buňky - a to především u kojenců. Výzkum už potvrdil, že glutaman sodný způsobuje neplodnost u samic pokusných zvířat[3].

 

Jelikož nikde dosud nebyly stanoveny omezující hranice pro obsah E621 v potravinách, zákazníci nevědí, kolik těchto látek vlastně konzumují[4].

 

Čím výše se E621 uvádí na složení výrobku, tím větší bývá jeho obsah. Častá konzumace této látky je riziková a mnoho spotřebitelů nechce být takto ohrožováno.

 

Vaší nejlepší volbou je vyhýbat se glutamanu sodnému a místo něj si do jídel přidávat přírodní koření. Mořská sůl a čerstvý česnek mohou na váš talíř přinést ještě lepší chuť a vůni. Přírodní koření vylepší vaše jídlo, aniž by vám způsobovalo bolesti hlavy, nevolnosti nebo poškozovalo váš nervový systém.

 

Použité odkazy:

[1] http://www.msgtruth.org/migraine.htm

[2] http://www.msgexposed.com/msg-causes-rapid-brain-cell-death/

[3] http://www.hmc.psu.edu/childrens/healthinfo/articles/migraines.pdf

[4] http://www.truthinlabeling.org/presentregulations.html


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Civilizační nemoci si vybíráme sami 
Co je wasabi? 
Jak poznám, že jím správně? 
Jsou všechny jogurty tak zdravé? 
Proč se nemá během jídla pít? 


Diskuze

Denisa

glutaman sodný - maltodextrin?

Dobrý den, zajímavý článek, moc mě zaujalo to, že glutaman sodný může být mimo jiné pojmenovaný i jako maltodextrin. Není tady nějaká chybička? Maltodextrin je glukóza, ne sůl a využívá se třeba u sportovců..? Moc předej děkuji za odpověď. Denisa

06.10.2013 14:46
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny