Články

 

17.04.2012 - Iva Veselá

Jak číst obaly potravin 1. část

 

Zajímá vás, jak se orientovat v informacích uvedených na obalech potravin? Poradíme vám, co všechno byste měli sledovat a čeho byste se měli především vyvarovat. Ale také to, jak se v záplavě různých názvů vyznat.

 

Číst obaly se vyplácí

Ne každý má čas a chuť zabývat se tím, co potraviny ve skutečnosti obsahují. O tom, že je ale čím dál více spotřebitelů, kteří nechtějí kupovat „zajíce v pytli“, svědčí i statistiky prováděné např. společností STEM/MARK. V loňském roce se přiznalo až 90 % otázaných k tomu, že opravdu sledují údaje uvedené na obalech. Pozorně by je měli číst především rodiče a lidé se zdravotními problémy.

 

V případě dotazů ohledně úprav vašeho jídelníčku nebo výběru potravin kontaktujte výživového poradce.

 

Na označování potravin existují pravidla

Označování potravin stanovuje zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. doplněný o různé vyhlášky. Pravidla se týkají jak balených, tak i nebalených potravin. V případě pečiva a obdobných potravin, které se prodávají bez uvedení informací o složení, by vám je měl prodejce na žádost předložit. Více informací naleznete na internetových stránkách Zemědělské a potravinářské inspekce, na www.szpi.gov.cz.

 

1. Značení musí být na obalech potravin viditelné, čitelné, nesmazatelné a neodstranitelné.

2. Text musí být napsán v českém jazyce.

3. Nesmí uvádět spotřebitele v omyl.

4. U živočišných potravin musí identická značka splňovat zdravotní nezávadnost.

5. U nebalených potravin musí být vyvěšena informace o názvu produktu, datum spotřeby, způsob skladování a případné nepříznivé účinky.

6. U ovoce a zeleniny se uvádí země původu, jakost a odrůda nebo tržní druh suroviny.

 

Spotřebujte do

To, co kromě ceny asi nejvíce spotřebitelé sledují, je doba trvanlivosti. Uvádí se ve dvou termínech. V případě „Spotřebujte do“ bedlivě sledujte datum. Po uplynutí vyznačeného dne, měsíce a roku může být potravina závadná a tedy i zdraví škodlivá. Jedná se především o živočišné výrobky, např. jogurty, maso apod. Je-li na obalu uvedeno „Minimální trvanlivost“, znamená to doporučení, do kdy je třeba danou potravinu zkonzumovat. Poté by ji měl prodejce prodávat pouze pod výrazným označením, že se jedná o „prošlý“ produkt. Zároveň by se mělo na obalech uvádět i doporučení, jak potraviny skladovat. V některých případech se mohou pod datem objevit i čísla šarže. Ta se uvádí proto, aby bylo možné případně dohledat zdroj a vadnou dávku stáhnout z trhu. Aktuální varování před závadnými potravinami naleznete na www.bezpecnostpotravin.cz.


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak na pitný režim - Metropol TV, pořad Lady M 
Jak potraviny působí na léky? 
Melouny a jeho druhy 
Nebezpečí mateřských znamének 
Výmysly a skutečnosti - je hnědý cukr lepší než bílý? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny