Články

 

25.07.2012 - Iva Veselá

Melouny a jeho druhy

1855N2Y.jpg

 

Hurá, léto je v plném proudu a na stůl se pohrnou další druhy potravin, které přes zimu nejsou v obchodech dostupné. Jednou z nich je i skvěle chutnající a osvěžující meloun. Ale není meloun jako meloun, pojďme se podívat na různé druhy tohoto ovoce...nebo zeleniny?...


Vodní meloun
Meloun je často mylně zařazován mezi ovoce, naopak, jedná se o tykvovitou zeleninu. Význam slova meloun pochází z řečtiny a znamená „velké jablko". Botanici jej navíc řadí k bobulím. Velká bobule? Vodní meloun je tvořen načervenalou vodnatou dužninou a zelenou kůrou. Uvnitř dužniny se nachází rovnoměrně rozmístěná semena. Takže proto jako bobule.


Ten správný vodní meloun má sytě červenou barvu. Našemu tělu je užitečný tím, že obsahuje velké množství vody a tím pročišťuje naše močové cesty. Je také bohatý na řadu minerální látek a vitamínů, které blahodárně působí na náš organismus. Vodní meloun obsahuje pouze 6 % cukrů, proto může být považován za nízkokalorickou potravinu, navíc skvěle zasytí.


Správně vychlazený meloun se hodí i jako výborné osvěžení v horkých letních dnech. Lze jej jíst jen tak samotný (vybírám pecky ) nebo jako součást ovocných salátů. Připravit se z něj dá i výborný nápoj, či „bowle", kdy se meloun napustí alkoholem (doporučuje se vodka nebo rum). Někde se s melounem můžete setkat jako s přílohou k jídlu.

 

V případě dotazů ohledně zdravé výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 


Častým problémem je vybrat zralý meloun. 100 % jistotu však nebudete mít nikdy. Zralý meloun se dá poznat hmatem a sluchem. Když na meloun poklepeme a vydá „zvonivý" dutý zvuk, je zralý. Významným znakem je i suchá stopka melounu. Jistější je nechat si meloun při nákupu rozpůlit, jakmile krásně zavoní, jste zase o krok blíže ke skvělému chuťovému zážitku.


Vodní meloun je u nás asi nejznámější, ale stále častěji se na trhu můžeme setkat i s jinými druhy melounů, jako je meloun galia, kantalup, charentais, piel de sapo, ogen, tendral, honeydew a žlutý cukrový meloun. Liší se jak svou chutí, obsahem vody, tak také svým vzhledem.

 

Meloun Galia

Meloun Galia je pěstován zejména v Izraeli. Je malý, kulatý a má tenkou žlutohnědou kůži. Má žlutobílou dužninu, kterou uvnitř přímo uprostřed vyplňuje řada pecek, tedy odstranit je, je záležitost pár okamžiků. Velmi se hodí do ovocných salátů, dodá jim zvláštní příchuť. Vhodný je i jako příloha k palačinkám.

 

 

Meloun Kantalup
Melouny Kantalup se pěstují v Asii. Jedná se o malé kilogramové plody s hnědavou síťovitou kůrou. Má velmi příjemnou sladkou chuť, připomínající mango. Zralý kantalup voní hezky po ananasech.

 

Meloun CharentaisMeloun Charentais je další z řady kulatých melounů. Má světlezelenou kůru s tmavými podélnými pruhy, zatímco dužnina je tmavě meruňková. Svou chutí připomíná papayu a je velmi voňavý.

 

Žlutý cukrový meloun


Žlutý cukrový meloun, jak už z názvu plyne, poznáme podle nápadné žluté kůry. Má jemně nasládlou chuť. Vhodný je zejména do ovocných salátů.

 

Meloun Ogen
Ogen vznikl křížením kantalupského melounu. Je kulovitý, mírně protáhlý. Má lesklou hladkou kůru nažloutlé barvy se žlutozelenými pruhy. Dužnina je skoro bílá, až nazelenalá, poměrně tuhá a tedy velmi vhodná pro vyřezávání kuliček. Ogen je mírně nakyslé chuti.

 

Léčebné účinky melounu

Melouny jsou silně močopudné, což se využívá při léčení ledvinových potíží, kdy je potřeba časté vylučování moči jako například u ledvinových kamenů. Plody mají i vysoký podíl vitamínu A, dále pak vitamíny řady B (B1, B2, PP či P), vitamín C a další minerální prvky.

Některé další studie ukazují, že melouny mají blahodárný vliv i na stimulaci krevního oběhu, uklidňuje organismus. Jemná vláknina dužniny pak posiluje stěny střev a současně podporují slabě i vylučování stolice, což pozitivně působí proti zácpě. Díky vysokému obsahu vody pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v organismu. Díky vysokému obsahu vitamínů, karotenoidů a organických kyselin pak působí antioxidačně.

Mezi antioxidanty řadíme z obsažených živin vitamíny A, B2, C, karotenoid lykopen a tripeptid glutathion. Ze zdravotního hlediska se může významně projevit, pokud půda melounů obsahuje zinek, jód, selen a hořčík. Nedoporučuje se při velké konzumaci melounu popíjet vychlazené nápoje a kombinovat jeho konzumaci s mléčnými výrobky.

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 3.4 bodů z pěti


Čtěte také:

Antioxidanty a jejich účinky 
Bílé pečivo, mouka a těstoviny 
Co je to chalva? 
Jak vybrat kysané a sterilované zelí 
S čím často souvisí bolesti hlavy? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny