Články

 

29.12.2010 - Iva Veselá

Jaké jsou kyselino/zásadotvorné potraviny?

1997YjR.jpg

 

Tímto článkem bych chtěla navázat na včerejší téma - co je acidobazická rovnováha. Jedná se o rovnováhu kyselin a zásad v našem organismu. Je samozřejmé, že určité množství kyselinotvorných potravin tělo potřebuje, ale přesto je nutné konzumovat více zásadotvorných potravin. Jaké potraviny to tedy jsou?

 

Pro zopakování

Krev musí mít vyrovnané pH a veškerá činnost orgánů v těle je tomuto podřízena. Kyselou krev tělo neutralizuje za každou cenu i když tím způsobuje deficit potřebného vápníku v ostatních částech a orgánech. Pokud by neutralizace nenastala, docházelo by k postupnému narušení rovnováhy, organismus se dostane do stavu toxémie a v konečném důsledku nastane smrt. Krev musí mít velice stabilní pH 7,35 - 7,55. Při nižším pH hemoglobin nemůže přenášet kyslík a dojde k zadušení.

 

Příklad deficitu vápníku

Organismus za všech okolností udržuje toto pH pomocí vápníku. Rezerva vápníku je z 99% v kostech a 1% v tělních tekutinách. Při dlouhodobě překyseleném organismu se vápník odebírá z kostí (tento minerál zajišťuje snížení kyselosti), což vede k řídnutí kostí. Vápník mimo jiné zjišťuje i funkčnost všech svalů. Při jeho nedostatku vzniká únava svalů, snížená pohyblivost a svaly jsou ochablé. 

Například mnoho mých klientů v poradně trpívá chronickou únavou - ta mívá často příčinu v nedostatku vápníku a minerálních látek na svalové úrovni. Nedostatkem vápníku velice trpí i funkčnost našeho imunitního systému, protože je nezbytný pro aktivaci funkce enzymů. Pokud kyseliny nemohou odejít z těla přirozenými cestami, hledá tělo řízené pudem sebezáchovy úložiště pro tyto škodliviny v místech a orgánech, které dočasně tento nápor vydrží a nedojde k jejich bezprostřední disfukci. U každého jedince je to jiné místo v těle a každý si tak zakládá na jiné zdravotní problémy i když příčina je vždy stejná.

 

V případě dotazů ohledně výživy, detoxikace či zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!


 

Příčina mnoha nemocí?

Ano, nerovnováha kyselin a zásad opravdu bývá příčinou mnoha nemocí - nejen řídnutí kostí, ale také zmíněné únavy, svalové slabosti, agrese, cukrovky, přes hemoroidy a narušené zažívání až po rakovinu. Čím méně škodlivin přijímáme, tím jsou větší šance na zdravý život bez závažných nemocí.

 

Kyselinotvorné potraviny

Maso a masné výrobky - kyselina močová

Vepřové maso - kyselina sírová a dusičná

Sladkosti, cukr, produkty z bílé mouky - kyselina octová

Sladidlo - kyselina mravenčí

Nealkoholické nápoje (sycené a slazené) - kyselina fosforečná

Káva, černý čaj, červené víno - kyselina tříslová

Léky proti bolesti - kyselina acetylosalicylová

Nadměrná tělesná námaha - kyselina mléčná

Stres, hněv - kyselina solná

 

 

 

Zásadotvorné potraviny

Meloun, okurka, rajčata, jablka, pomeranče a dále téměř veškeré syrové ovoce a zelenina. Bohužel dnes lze těžko jíst při současné konzumaci masa, sýrů, chleba a ostatních zmíněných zdrojů kyselin v takovém množství, aby nastala ideální acidobazická rovnováha. Z tohoto důvodu je v případě jakékoliv choroby velice účinné tyto potraviny vyřadit ze svého jídelníčku, minimálně na dobu nezbytně nutnou k odeznění problémů. Většinou se ovšem po návratu k původní stravě vrátí i tytéž potíže a je vhodnější přijmout změněný stravovací režim jako trvalý. Pro kontrolu stavu kyselin v organismu se mi nejvíce osvědčil velice jednoduchý způsob kontroly kyselosti vlastní moče, která je vždy dokonalým obrazem stavu organismu.

 

Jak zjistit pH moči
PH moči je snad nejdůležitější a snadno kontrolovatelný ukazatel stavu škodlivin v organismu. Průměrné pH moči zdravého člověka je 6,4 a vzhledem k tomu, že většina lidí má nevhodnou stravou vytvořen dlouhodobý deficit zásaditých látek v organismu, doporučuji minimálně po dobu nutnou k odeznění zdravotních potíží sledovat si denní rozsah pH moči. Hodnota pH moči musí v průběhu 24 hodin vykázat pohyb z 5,8 - 6,8 pH na 7,0 pH a více. Stává-li se to alespoň obden, budete v pořádku.

Pro pravidelnou kontrolu, protože stav pH se nedá spolehlivě odhadovat, doporučuji v kterékoliv lékárně zakoupit za cca 130,- Kč pomůcku pro diabetiky, konkrétně Triphan. Jde o tubu s 50 ks proužků, z nichž každý má tři políčka. Nás zajímá políčko horní a stav pH lze cca 60 sec po namočiní do vlastní moči odečíst porovnáním dosaženého zbarvení se stupnicí na tubě. Každý proužek se dá, vzhledem k zbytečně velké šíři, podélně rozstřihnout napůl a tím získáme materiál pro 100 náměrů. Obsah tuby nám tedy postačí na dlouhou dobu, což je dle mého názoru velice vhodná investice do vlastního zdraví a celkem spolehlivě nám tento postup odpoví jak dobře, nebo špatně se stavujeme. Postupně musíte vysledovat, která potravina jak reaguje a podle toho jíst jak chutně, tak zdravě. Rozhodně je to větší problém zpočátku, kdy tělo přebytečné zakyselení vyplavuje. Zvláště tehdy, kdy budete hubnout a rozpouštět tak do krve kyselou tukovou zásobu, je potíž se na uvedené hodnoty pH dostat a pak je udržet. Toto zpravidla poměrně rychle odezní a udržení správných hodnot nebude představovat žádný problém.

 

Poznámka:

Co je pH

Cituji z Wikipedia: Kyselost neboli pH (anglicky potential of hydrogen tj. „potenciál vodíku“), též vodíkový exponent je číslo, kterým v chemii vyjadřujeme, zda vodný roztok reaguje kysele či naopak alkalicky (zásaditě). Jedná se o logaritmickou stupnici s rozsahem hodnot od 0 do 14; přitom neutrální voda má pH rovno 7. U kyselin je pH menší než sedm – čím menší číslo, tím „silnější“ kyselina; naopak zásady mají pH > 7, čím větší číslo, tím „silnější“ zásada.

 

Image: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Zdroj: Zdravi-az.cz, Diagnostika v praxi“ - M.Černoch


Hodnocení článku

Hodnotilo 24 čtenářů průměrem 4.21 bodů z pěti


Čtěte také:

Co byste měli u chleba sledovat 
Co to jsou enzymy 
Jak glutaman sodný ovlivňuje naše zdraví 
Jak na pitný režim - Metropol TV, pořad Lady M 
Využití celozrnné mouky 


Diskuze

chemik

pH=log(záporné koncentrace vodíkových iontů)

21.08.2011 01:16
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny