Články

 

27.04.2012 - Iva Veselá

K čemu slouží jarní detox

1841N2Y.jpg

 

Naše těla jsou po zimě unavená, vyčerpaná, chybí jim vitamíny, pohyb a slunce. Je proto možné se nějakým způsobem vyhnout jarní únavě?

 

Zima, jakkoliv mírná, pro tělo často znamená období sytých dobrot, večírků a plesů, více alkoholu a záměny pohybu za přesun od lednice k televizi. Tělo to poctivě snáší skoro celou zimu a do toho bojuje s chřipkami, virózami a rýmou. Ale déle už to možná nezvládne a potřebuje nutně pomoc.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

(více o detox programu výživové poradny ZDE)

 

 

Abychom z našeho těla vyloučili přebytečné toxiny, je potřeba ho vyčistit. Možnosti jsou různé, jednou z nejefektivnějších je krátký očistný program. Jaro je dobré začít jednodenním půstem, tedy pitím pouze zředěných ovocných a zeleninových šťáv. Samotná očistná kúra se může držet týden, pod lékařským dohledem i více dní.

 

Půst

Půst je prostě pro tělo něco jako jarní úklid pro váš byt. Zdaleka ne všichni preferují pouze půst jednodenní - může být buď krátkodobý (1-3 dny), nebo dlouhodobý (1-6 týdnů). Jestli se úplného, byť jednodenního půstu bojíte, zařaďte si alespoň odlehčený den - tedy jezte pouze ovoce, zeleninu, případně celozrnné potraviny - vláknina z obilovin ve střevech funguje jako mechanický smetáček.

 

Půst je ideální startér pro ty, kteří se chtějí zbavit svých přebytečných kil. Naopak úplný půst se rozhodně nedoporučuje těhotným, lidem s nemocným žaludkem, lidem s nízkým nebo kolísavým krevním tlakem a diabetikům. Pozor, když očistný program skončí, začněte jíst opatrně a v žádném případě se nepřejídejte. Byl by to pro trávicí trakt příliš velký nápor.

 

 

Tekutiny

Vaše rozhodnutí zahájit půst by mělo doprovázet i rozhodnutí naprogramovat si pitný režim. Tekutiny jsou nezastupitelnou součástí očisty těla. Pijte klidně obyčejnou vodu, ředěné džusy, zelené a bylinkové čaje (káva, černý čaj, limonády a alkohol se do toho nejen nepočítají), a to tak dva až tři litry za den. Ostatně když si tělo představíte jako stroj, je jeho propláchnutí za účelem vyčištění zanesených koutů.

 

Pokud chcete tělo důkladně vyčistit, musíte rozpohybovat lymfu. Ideálním prostředkem je proto manuální lymfodrenáž, což znamená, že masérka jemnými krouživými pohyby, takovým silnějším hlazením, jakoby rozmělní usazeniny a rozpohybuje lymfu. Tento zákrok nikdy nesmí bolet.

 

Čištění organismu pomáhá i v řadě zdravotních problémů - nejen u celulitidy, ale i při migrénách, problémech s pletí, křečových žilách. Doporučuje se na masáže chodit spíše k večeru vzhledem k tomu, že se po nich člověk cítí trochu unaveně a omámeně. Velmi důležitý je vydatný pitný režim, bez kterého se detoxikace i lymfodrenáže budou míjet účinkem.

 

Pro Bio-Life.cz: Zena-podnikatelka.cz

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Co je lepší, máslo nebo margaríny? 
Co jsou to funkční potraviny? 
Jak na domácí zmrzlinu? 
Jak se vyznáte ve vodě? 
Jak vůně ovlivňují člověka 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny