Články

 

17.02.2011 - Iva Veselá

S čím často souvisí bolesti hlavy?

1856MjU.jpg

 

V poslední době si řada klientů stěžuje na bolesti hlavy. Příčin může být v tomto případě mnoho, ale uvedu, s čím tento problém souvisí nejčastěji.

 

1) Nesprávná životospráva

K nesprávné výživě se váže opravdu hodně komplikací a ani u bolestí hlavy není výjimkou nesprávná životospráva. A to poměrně často. Může se jednat o poruchu regulace cév, které zásobují mozek - jsou to látky jako tyramin, oktopamin, fenyletylamin apod.). Nejvíc těchto látek se nachází v červeném víně, čokoládě, tvrdých a zrajících sýrech, uzeninách, masových konzervách a kysaném zelí. V jídelníčku vidím často nedostatek hořčíku, vápníku a dalších látek, které umožňují správnou funkci nervové soustavy.

 

2) Sedavé zaměstnání

Sedavým způsobem života se zkracují svaly jako šíjové vzpřimovače, trapézy, také ochabují mezilopatkové svaly a dolní fixátory lopatek. Člověk má tendenci se hrbit, při psychickém vypětí a stresu zdvihat ramena ještě výše, čímž se svaly zkracují ještě více a ztuhnou.

Mnozí z nás neví, jak vypadá stabilizovaná poloha v sedě, pro "nebolavá záda a krk". Problémy s krční páteří jsou právě příčinou bolestí hlavy a migrén.

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte našeho výživového poradce.

 

3) Nesprávné cvičení

Jak jsem naznačila v předchozím odstavci, při nesprávném držení těla při sezení dochází k ochabování a zkracování svalů. Několikrát jsem viděla v posilovně cvičence, kteří si zkrácené svaly cvičením ještě více zkracují. Nejčastěji to jsou trapézy, které by už cvičit neměly, protože jsou už tak ztuhlé. Další chybou je přetěžování krční páteře při cvičení (stačí častěji vytáčet hlavu do stran, abychom na sebe viděli v zrcadle a problém je tady).

 

4) Stres, špatné plánování času

Stres výrazně souvisí s výživou, takže ji nepodceňujte. Bez potřebných látek (zejména hořčík, lecitin, B-komplex, vitamín C, omega-3 MK) zkrátka nervový systém nebude fungovat tak, jak bychom si přáli. Stres, hádky s partnerem nebo problémy v práci nebudeme schopni zvládat a bolesti hlavy na sebe nenechají čekat. Samozřejmostí je také správné časové plánování, abychom se do stresových situací zbytečně neuváděli sami :)

 

 

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je to houba shiitake? 
Jak číst obaly potravin 2. část 
Mýty a nejasnosti kolem GI 
Výmysly a skutečnosti - dává špenát sílu? 
Známé i neznámé sojové výrobky 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny