Články

 

26.11.2008 - Iva Veselá

Příprava švestiček Umeboshi

Co je umeboshi?

Je to tradiční japonská potravina, která je v Japonsku velmi populární. Umeboshi jsou nakládané švestky v soli, obarvené červenými listy rostliny perilla. Jsou to plody ovocného stromu ume, obvykle kulaté a mají hladký až velmi scvrklý povrch. Mají slanou chuť a jsou velmi kyselé, protože obsahují kyselinu citronovou – dokonce dokáží rozleptat hliníkové svačinové boxy, jestliže je necháme dlouho na jednom místě. Umeboshi jsou obvykle podávány v malém množství s vařenou rýží.

 

Účinky umeboshi

Umeboshi jsou prohlašovány v Japosnku za extrémně zdravé. Obvykle je Japonci používají k léčbě nachlazení a chřipky. Kyselina citronová, kterou švestky obsahují, v těle štěpí kyselinu mléčnou a pomáhá ji vylučovat ven z těla. Proto denní konzumace umešvestek pomáhá získat vitalitu a zpomaluje stárnutí. Pomáhají při střevních problémech, při zácpě, průjmu a působí proti pálení žáhy a žaludečním nevolostem. Dále pomáhají k čištění krve a chrání tělo před vyčerpáním. Obsahují také velké množství vápníku, draslíku a železa.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Jak si vyrobit vlastní umeboshi

Jestliže seženete potřebné suroviny, můžete si umeboshi připravit sami doma. Potřebujete

 

2 kg ume švestek

400 g nerafinované soli

1/3 šálku shochu (japonský destilovaný rýžový likér)

200 g červených listů perilla

 

1)     Ume švestky namočíme do vody, abychom se zbavili jejich hořké chuti. Osušíme je do sucha. Pomocí spreje je postříkáme shochu. Švestky přemístíme do nádoby, ve které je budeme nakládat. Smícháme je se solí a snažíme se je drhnout tak, aby se sůl dostala do ovoce.Položíme na ně seshora těžký kámen nebo jiné závaží a přikryjeme je uvolněným víčkem. Smáčknutí závažím je pro ovoce velmi důležité.Necháme nádobu v chladném, tmavém místě po dobu 2 – 4 týdnů. Příležitostně můžeme upravit váhu závaží.

 

2)     Omyjeme listy perilly a usušíme je. Posypeme je 20 g solí a důkladně ji vmícháme do listů. Vymačkáme z listů přebytečnou vodu. Posypeme je trochou soli a odložíme je stranou.

           

3)     Posledním krokem je smíchání listů se slanými švestkami. Během hezkého počasí (konec července) necháme švestky sušit venku po dobu 3 dnů a 3 nocí.           

           


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co byste měli u chleba sledovat 
HDL a LDL cholesterol - jaký mají na nás vliv? 
Jak vybrat kysané a sterilované zelí 
Jaký význam a účinky mají antioxidanty 
Značky na potravinách - vyznáte se? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny