Články

 

15.10.2009 - Iva Veselá

Výživa při anémii

 

Název anémie je odvozen od řeckého slova, které vyjadřuje nedostatek krve (chudokrevnost). V základě to znamená pokles počtu červených krvinek nebo nižší hladina potřebného hemoglobinu v krvi. Protože je hemoglobin zodpovědný za transport kyslíku z plic do všech částí těla, tak jeho nižší hladiny mohou znamenat vážné zdravotní důsledky.

 

Příznaky anémie

Příznaky vyskytující se při anémiích jsou nespecifické a specifické objevující se při jednotlivých typech anémií.

 

Nespecifické příznaky jsou: únavnost, malátnost, nevýkonnost, slabost, závratě, pískání, hučení v uších, poruchy soustředivosti, poruchy chutě k jídlu, plynatost, úbytek na váze, dušnost při námaze, bolest na hrudi při námaze, palpitace (pocit silného bušení srdce), bledost kůže a sliznic.

Specifické pro jednotlivé typy jsou např. lomivé, rýhované až lžičkovitě vyhloubené nehty, pálení jazyka a ústních koutků (sideropenická anémie), žloutenka (hemolytická anémie) atd.

 

 

Typy anémie

Je několik odlišných typů anémie podle příčin:

Anémie z nedostatku železa - je to nejčastější typ, který je zapříčiněn dlouhodobými dietami, vegetariánství, veganstvím, kde chybí dostatečný přísun železa. To vede k poklesu hladiny hemoglobinu.

 

Aplastická anémie - ta se vyskytuje tehdy, když morková kost přestane vytvářet dostatečné množství červených krvinek.

 

Srpkovitá anémie - je jedna z vrozených krevních nemocí. Aplastická anémie je anémie charakterizovaná nedostatečnou tvorbou krevních buněk vedoucí k úbytku všech krevních elementů - červených krvinek (erytrocytů), bílých krvinek (leukocytů) i krevních destiček (trombocytů). Toto onemocnění je způsobeno poruchou kmenové (mateřské buňky), která vytváří všechny tři druhy krvinek. Aplastické anémie mohou být vrozené nebo získané.

 

Perniciózní (zhoubná anémie) - je způsobena nedostatkem vitamínu B, konkrétně kyseliny listové. Existují určité léky na tento typ anémie, ale lidé především dosáhnou úspěchu při léčbě hlavně změnami v jejich stravování, resp. dietě. Konzumace určitých jídel totiž může podpořit hladinu železa:

 

Řepa: přírodní nehnojená bio řepa se vyznačuje vysokým obsahem železa, stejně jako vitamínů a minerálů.

 

 

Kari: toto velmi známé koření je známé pro svůj obsah železa, ovšem jeho množství se bude odvíjet od toho, ja často a jak hodně toto koření budete používat.

 

Melasa: obsahuje železno stejně tak jako nezbytné vitamíny B, které jsou zvláště potřebné pro úspěšnou léčbu anémie.

 

Sušené fíky: jsou velmi populární v léčbě anémie. V tomto případě jsou doporučovány pojídat je každý den.

 

Trpíte někdo anémií? A co pro to děláte? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci.


Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4.18 bodů z pěti


Čtěte také:

Jídlem proti stresu 
Nízkocholesterolová dieta 
Pickles - kvašená zelenina 
Veganství a odlišnosti ve stravování 
Výživa a živá strava 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny