Články

 

10.09.2009 - Iva Veselá

Výživa proti rakovině

 

Rakovina se světem šíří jako neplánovaná střela. Můžeme mít nejlepší medicínu, alternativní terapeuty, ale lidé zapomínají na jednu nejdůležitější věc - zdravá strava. Obzvláště na skupiny jídel, které obsahují antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat riziko rakoviny. A které konkrétní potraviny jsou pro prevenci vzniku rakoviny nejlepší?

 

1. Avokádo

V avokádu je spousta antioxidantů, které nepomáhají snižovat riziko rakoviny, ale jsou prospěšné svým při šedém zákalu a očním zeleném zákalu. To vše díky schopnostem blokovat jisté tuky v našem těle. Avokádo je také dobrým regulátorem vysokého krevního tlaku.

 

2. Brokolice

Brokolice včetně zelí a květáku obsahuje tzv. fytochemikálie, které bojují s některými typy rakoviny. Všichni tři zástupci mají nízkou energetickou hodnotu a vysoký podíl vlákniny, která působí zase proti rakovině tlustého střeva.

 

3. Mrkev

Mrkev patří mezi účinné antioxidanty a obsahuje také vysoké množství betakarotenu, ve kterém je v tabulce potravin na 11. místě co se týče obsahu batekarotenu - před mrkví se umístila petrželová nať, špenát, brokolice nebo meruňky. Pomáhá také redukovat riziko vzniku rakoviny.

 

 

Nyní hrajeme o hodnotné výrobky z aloe vera společně s Wellness pobytem v Luhačovicích pro 2 osoby. Tak neváhejte a hlasujte :)

 

4. Fíky

Fíky dokáží ničit bakterie a jsou skvělými asistenty v redukční dietě (fíky jako zdravá sladkost ve článku Sladké fíky). Obsahují důležité ingredience, tzv. benzaldehyd, který při studiích ukázel, že snižuje velikost tumorů.

 

5. Česnek

Česnek je známý především jako silný antioxidant a ničitel zákeřných bakterií. Chrání imunitní systém a pomáhá snižovat výskyt některých nádorů. Při konzumaci ve zcela syrovém stavu pomáhá snižovat riziko mnoha typů rakovin žaludku.

Více ve článku Česnek.

 

6. Hroznové víno

Červené hroznvé víno obsahuje přírodní antioxidanty, které mohou zpomalovat vznik rakovinových buněk a růst trumorů. Účinná je konzumace alespoň jednou týdně.

Více ve článku Hroznové tajemství.

 

7. Houba Shitake

Houba shitake pomáhá posilovat imunitní systém a působí přímo jako antibakteriální angent. Je vhodná při chřipce, cukrovce, bolestech hlavy a snižuje riziko rakoviny.

 

8. Červené víno

Obsahuje polyfenoly, které jsou účinnými antioxidanty. Červené víno by mělo být zařazeno také do našeho jídelníčku (2 dcl denně). Dnes se vyrábí nealkoholické nápoje z červeného vína, které mohou být navíc obohaceny polyfenoly. Tatu klíčovou ingredienci naleznete především ve slupkách vinné révy, proto se tyto nápoje obohacují.

 

9. Zelený čaj

O zeleném čaji se snad ani nemusím zmiňovat. Polyfenoly, které jsou v něm obsažené, snižují růst rakovinových buněk. Černý čaj je také prospěšný, ale zdaleka není tak efektivní jako zelený čaj.

Více ve článku Pozitivní účinky zeleného čaje

 

10. Rajčata

Obsahují lykopeny, které snižují počet volných radikálů vstupujících do našehho těla. Je prokázáno, že výše obsahu lykopenu je vyšší, když jsou rajčata koncentrovaná jako je například rajčatové pyré nebo kečup. Další studie také dokazují, že lykopen je daleko lépe a ve větší míře absorbován s přídavkem oleje. Takže do rajčatových salátů nikdy nezapomeňte přidat kvalitní panenský olivový olej.

 

A jaké máte zkušenosty Vy? Co doporučíte pro mladistvý vzhled? Podělte se s námi! v diskuzním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci Biolajfáky.


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Frutariánství - ovocný život 
Jídlem proti stresu 
Nízkocholesterolová dieta 
Specifická výživa seniorů 
Výživa při zánětu ledvin 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny