Články

 

14.10.2011 - Iva Veselá

Výživa při obezitě - co pro sebe mohu udělat

2171NGF.jpg

 

S obezitou se v dnešní době potýká nejen Česká republika, ale také Evropa i okolní světy. Nejen že rapidně přibývá dospělých obézních lidí, ale také dětí, což je více než znepokojující.

 

Co je obezita

Obezita je takové stádium, kdy se v organismu nahromadí nadměrné množství podkožního tuku. K tomu dochází nejčastěji buď nadměrným energetickým příjmem, nebo nízkým energetickým výdejem. V poslední době za obezitu může i nízký energetický příjem jídelníčku a postupně tak dochází ke zpomalení metabolismu, tím i nabírání hmotnosti. O dalších příčinách se zmiňuji zde.

 

A co genetika?

Spíše než se zděděnou obezitou jako takovou se spíše v praxi setkávám se zděděnými špatnými stravovacími návyky. Samozřejmě geny mají na naši hmotnost vliv, ale jen do jisté míry. Mnoho mých klientů dosáhlo své vytoužené cílové hmotnosti, přestože jejich rodiče byli obézní. Je pouze zapotřebí začít se změnami životosprávy včas. Po 60. roku života přeci jen nadbytečné kilogramy půjdou redukovat hůře.

 

První kroky

Pokud se máme rádi, měli bychom být k celé situaci zodpovědnější. Obezita není jen o tom mít nějaké to kilo navíc, ale jedná se o vcelku závažné onemocnění, které s sebou může poměrně brzy přinést závažné zdravotní komplikace. Obezita je spojena s rizikem kardiovaskulárních potíží, vysokým krevním tlakem a cholesterolem v krvi, inzulínovou rezistencí, potíže s pohybovým aparátem, neplodností, špatným spaním i některých typů rakoviny. Celkově obézní lidé riskují kratší život.

 

V neposlední řadě jsou s obezitou spojeny i psychické potíže jako například snížené sebevědomí, pocit nejistoty, nedostatek energie (rodina, přátelé, práce, sportovní aktivity, domácí povinnosti,...), popadání dechu, neohebnost, nadměrné pocení nebo pocity méněcennosti.

 

Důležité je nejprve si problémy uvědomit a připustit si, že je dotyčný (nebo že jsem) obézní. Metod, jak obezitu odhalit, je hned několik. Používá se index BMI, WHR, samotný obvod pasu a velmi vhodná je také celková tělesná analýza, na kterou se můžete objednat i v naší poradně v Praze.

Už jen snížení hmotnosti o 5-10% má velmi významný vliv na naše zdraví. Proto čím dříve obézní člověk začne řešit svou hmotnost, s větší pravděpodobností se může vyhnout zdravotním komplikacím, které by ho téměř jistě čekali další měsíce.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Léčba obezity

V pokročilejším stádiu obezity opravdu doporučuji navštívit dietologa nebo výživového poradce. Mnoho lidí situaci podcení, ale správné hubnutí opravdu není tak lehké. Klientovi by měl být sestaven na míru výživový, zdravotní i pohybový plán.

Účelem správného redukčního režimu je ztratit nadbytečný tuk a přitom zároveň zachovat svalovou hmotu. Cílem je nejen snížit hmotnost, ale také si sníženou váhu udržet, aby nedocházelo k jo-jo efektu. Proto raději vyhledejte odbornou pomoc.

 

3 pilíře hubnutí

Strava - co z jídelníčku vyloučit

  • jezte pravidelně 2-3 hodiny (na čím více jídel pokrmy rozdělíte, tím lépe)
  • vyhněte se smaženým jídlům
  • vylučte uzeniny, trvanlivé a měkké salámy (maximálně libová kvalitní šunka)
  • odepřete si sladkosti - nahraďte je za sušené ovoce, müsli tyčinky, oříšky, celozrnné sušenky nebo vysokoprocentní čokolády
  • přestaňte kupovat tučná masa, tučné mléčné výrobky (jogurty, sýry) a další podobné potraviny
  • nejezte maso každý den
  • omezte alkohol na minimum - obsahuje velké množstí energie a hubnutí hodně brzdí
  • jídleníček se nesmí u obézních lidí pohybovat pod 5500 kJ/den!
  • hlídat si váhový úbytek - neměl by být vyšší než 4 kg/měsíc (při hmotnosti kolem od 85 kg a více může být úbytek z počátku o něco vyšší)

Strava - co do jídelníčku zařadit

  • pestré, barevné potraviny
  • ovoce nebo zeleninu ke každému jídlu
  • celozrnné varianty potravin (pečivo, rýže, těstoviny)
  • jogurty do 3% tuku, sýry do 30%, zakysané smetany nízkotučné
  • dostatečný příjem neslazených tekutin

 

Pohybová aktivita

Ke správnému redukčnímu režimu neodmyslitelně patří pravidelná pohybová aktivita. Proto, aby byla pro hubnutí účinná, je třeba se hýbat ideálně 3x v týdnu a minimálně 50 minut. Tuky se totiž začínají spalovat až zhruba po 30 minutách cvičení/pohybu.

Začněte svižnými procházkami, cvičením doma nebo v posilovně s dohledem trenéra, chůze do schodů, tancování apod. Jakýkoliv vyvinutý pohyb navíc se bude podílet na redukci hmotnosti.

Při hubnutí nezáleží pouze na výběru pohybu, ale také na jeho intenzitě (tepové frekvenci). Právě tepová frekvence, která se pohybuje mezi 60-70% maximální tepové frekvence (220-věk) umožní spalování tukových zásob.


Doplnění výživy

V počátcích hubnutí doporučuji doplnit výživu něčím, co po dlouhá léta organismu chybělo nebo co momentálně tělo v akutní fázi potřebuje. Mnoho lidí jsou k doplňkům výživy skeptičtí, ale dejte jim šanci. Změna stravy obéznímu člověku výrazně zlepší zdravotní stav, ale plně nenahradí všechny "škody" a momentální potřeby organismu v počáteční fázi hubnutí.  Hledejte zejména doplňky, které jsou vyrobeny z přírodních extraktů a jsou pro organismus využitelné. Vhodný doplněk stravy podpoří nejen hubnutí, ale také zdravotní stav člověka.

Nejčastěji to bývají vitamíny, minerály, pro podporu jater například lecitin nebo ostropestřec mariánský, potraviny pro odkyselení a detoxikaci, laktobacily pro podporu trávení a imunity apod. Můžete se inspirovat na našem e-shopu. Zde najdete doplňky, které u klientů používám nejčastěji. V případě potřeby mne můžete kontaktovat a s výběrem Vám ráda poradím.

 

Závěrem

  • nešetřete na svém zdraví, hledejte odbornou pomoc!
  • hledejte to nejlepší pro sebe - nikoliv laciný jídelníček z časopisů, ale jídelníček na míru
  • hubnutí obnáší trvalou změnu, nikoliv krátkodobou dietu
  • hubnutí obnáší kvalitu, pestrost a vyváženost stravy, nikoliv zázračné pilulky
  • investujte rozumě do kvalitní stravy
  • člověk v zoufalosti sáhne ihned po první pomoci (pilulky, "osvědčené " diety) - vybírejte chladnou hlavou
  • pokud si nevíte rady, požádejte výživového poradce, kteří Vám s celou situací pomohou

Image: posterize / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jídlem proti stresu 
Výživa a imunitní systém 
Výživa podle jin a jang 
Výživa při celiakii 
Výživa při zánětu ledvin 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny