Články

 

17.04.2009 - Iva Veselá

Obezita a jak bojovat

1947ODQ.jpg

 

Tato nemoc trápí mnoho mužů i žen. V současné době je postiženo zhruba 50-60% dospělých mužů a 60-65% žen střední a východní Evropy. Z toho je asi 10-15% těchto osob je vážně obézních. Bilance nepříliš lichotivá. Co tedy můžeme udělat? Pokud již trpíte tímto problémem, pokusme se najít společné řešení. Je-li vaše hmotnost normální, můžeme si říci pár rad, jak tento stav udržet.

V první řadě si musíme ujasnit co je normální váha a co nadváha. Existuje několik metod určení. Podívejme se na dvě nejpoužívanější.


Brocův index - výpočet ideální hmotnosti dle následujícího vzorce:
Ideální hmotnost = výška (cm) - 100- 10%
Např. ideální hmotnost ženy s výškou 160 cm je: 160-100-10% = 54 kg.
(tento výpočet neplatí pro děti)

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Pokud takto vypočítanou hodnotu překročíme pouze o 20%, mluvíme o nadváze. O mírné obezitě mluvíme v případě, že naše hmotnost přesáhne tuto ideální hodnotu maximálně o 40%, a o vážné obezitě v případě, že nadváha je vyšší než 40%.

 

 

BMI index - body mass index, výpočet normální hmotnosti dle následujícího vzorce:
BMI = hmotnost [kg]/výška2[m]
Např. muž s hmotností 70kg a výškou 1.83m má BMI=70/1.832=20.9
Optimální hodnota BMI je pro muže a ženy 21-23.


Aby to nebylo ta jednoduché, tak do hry vstoupí další hráč. Tím je procento ukládání tuku. Tento faktor je ještě důležitější než samotná hmotnost. U zdravé ženy by se podíl tukové tkáně na celkové hmotnosti měl pohybovat kolem 25% a 17% je podíl u mužů. Ženská těla mají větší podíl tuku, neboť jsou zásobárnou energie v době těhotěnství a kojení.

 

Jak k obezitě dochází
Obezita je poruchou látkové výměny, tzv. METABOLISMU. To vede k energetické nerovnováze, a tím k nadměrnému ukládání tuků v těle, a to na různých místech. Příčinou není pouze nesprávná regulace příjmu energie, ale i porucha přemeny tuků, k níž může vést také dědičná dispozice. Bohužel je prokázaným faktem, že obezita se přímo podílí na mnoha civilizačních nemocech a je jedním z faktorů zkracování délky života.

 

 

Obezitu můžeme rozdělit na dva hlavní typy

1. obezita v důsledku onemocnění, dědičné dispozice, poruchy vývoje ...
(max. 8-10%případů)
Příčiny: poruchy funkce žláz, diabetes, hypoglykémie, onemocnění nadledvin, vaječníků a dědičné poruchy metabolismu


2. obezita v důsledku přebytku energie

(většina případů)
Příčiny: nesprávný způsob stravování - přebytek příjmu energie, nevhodné složení a kombinace potravin, převaha jídel v odpoledních a večerních hodinách, špatná kvalita potravin.

Jak již bylo uvedeno výše, zvýšená nadváha sebou nese zvýšená rizika některých onemocnění (kardiovaskulární onemocnění, artrózy, psychické poruchy atd.). Jednou z komplikací obezity je vysoká hladina tuků v krvi. V důsledku nadměrné hmotnosti se zvýšuje především hladina cholesterolu. V takovém případě je nutné zjistit hladinu triglyceridů a cholesterolu HDL, který funguje jako ochranný faktor. Je to důležité z toho důvodu, že případné potíže obézního člověka neurčuje jeho nadváha, ale především s tím související vysoká hladina tuků v krvi a výskyt kardiovaskulárních onemocnění.

 

V úzkém spojení je obezita také s cukrovkou II. typu. 80% diabetických pacientů má nadváhu. Bylo prokázáno, že snížení hmotnosti vede ke zmírnění projevů tohoto onemocnění.

Častým doprovodným jevem obezity je vysoký krevní tlak. Je dobré uvědomit si, že zmenšení tělesné hmotnosti o 10% výrazně krevní tlak snižuje. Osoby s nadváhou jsou ospalé, v noci chrápou a přitom mají několikavteřinové pauzy v dýchání. Jsou téměř neustále unavené. Obezita často vede k usazování tuků v játrech a častěji se vyskytují také žlučové kameny. Klouby těžkou váhu špatně snášejí, dříve se projevuje jejich opotřebení a jiná onemocnění pohybového aparátu.

 

U mladých dívek se často naruší menstruační cyklus. Řešení v takových případech neposkytují hormonální léky, ale úprava tělesné hmotnosti.

 

Jak tedy začít?
V první řadě je určení optimální hmotnosti - nejlépe dle BMI
Není-li BMI v normě, poté následuje důkladná analýza situace a jejich příčin. Položte si následující otázky:

  • Trpěli Vaši rodiče či prarodiče nadváhou?
  • Pokud ANO, pak dědičná dispozice komplikuje redukci hmotnosti-ovšem nezoufejte, i Vy máte šanci!
  • Máte pravidelný pohyb?
  • Jste vystaveni stresům - zvládáte je?
  • Řešíte stresy přejídáním?
  • Jaký ja váš způsob stravování?

Jste-li vystaveni častým stresům, necvičíte a jíte nevhodně, pak se u Vás výrazně zvyšuje riziko civilizačních onemocnění.

 

Doporučený postup (dle RNDr. Petra Fořta, CSc.):
Redukci začněte až po důkladném rozboru způsobu stravování.

1. Po dobu 7 dní zapisujte co jste snědli, kdy, kolik a kde a jak jste se po jídle cítili /únava, ospalost, bolesti břicha apod. - jen tak si nejlépe uvědomíte co Vám vyhovuje a co ne.
2. Po stejnou dobu sledujte tělesnou hmotnost ráno na lačno.
3. Zapište případné mimořádné psychické či fyzické zátěže a jejich vliv.
4. V odborných publikacích prostudujte tabulky energetických hodnot potravin a nejzákladnějších výrobků, výhýbejte se potravinám s vysokým obsahem tuků.
5. Smiřte se s tím, že navržený postup redukce bude dlouhodobý. Uvědomte si, že pravidelná fyzická aktivita je nedílnou součástí tohoto programu.
6. Proveďte vyhodnocení tohoto zápisu.

7. Změna způsobu stravy musí být postupná.
8. V první fázi se vyvarujte komerčních redukčních diet.
9. Začněte shánět vhodné recepty pro přípravu racionální stravy bez jednoduchých cukrů a bez většiny tuků
10. Pozor na skryté tuky a cukry v potravinách - čtěte složení každého výrobku (limonády...)
11. Jeste denně pětkrát menší množství jídla a pijte hodně tekutin 1,5-2 litry denně.
12. K dopolední a odpolední svačině si dejte čerstvé ovoce a zeleninu. Cereální přípravky a ovocné jogurty s nulovým obsahem tuků jsou velmi zdravé a nízkokalorické.
13. K obědu si připravujme libové, pokud možno bílé maso, s dušenou zeleninou.
14. Den začněte čajem, či vodou ředěným přírodním džusem.
15. Snídejte než odejdete z domu!
16. Omezujte solení.
17. Vhodným doplněním diety je pravidelné očíšťování a detoxikace krátkodobou (1 denní) hladovkou.
18. Omezte tuky, cukry, konzervované potraviny, maso a uzeniny.

 

Potravinové doplňky pro hubnutí:
Lecithin - rozkládá tuk a ten je pak odstraněn z těla
Vitamín C - normalizuje činnost žláz
Komplex B vitamínů - zvyšuje odolnost vůčo stresu, snižuje potřebu cukru, zlepšuje metabolismus a trávení
Zinek - podporuje činnost inzulínu a posiluje imunitní odezvu
Komplex vitamínů a minerálů - nezbytné pro správnou funkci organismu

 

Image: Rasmus Thomsen / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

9 potravin pro zrychlení metabolismu a hubnutí 
Hubnutí s jógou 
Jak poznáme, že jíme zdravě 
Pozor na hubnoucí mýty! 
Příjem a výdej energie 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!
+1 týden jídelníčku

 

2565NTB.jpg
  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce

 


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme

ZDRAVÁ KUCHYNĚ

2611MDI.jpg

  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny