Články

 

16.01.2012 - Iva Veselá

Volumetrika potravin

2194NmE.jpg

 

Využití tzv. volumetriky potravin při hubnutí je velmi zajímavé téma. Volumetrika v oblasti výživy se zabývá zkoumáním množství energické denzity (hustoty) v jednotlivých potravinách. To znamená, jídlo má vysokou kalorickou denzitu, pokud na malé množství hmotnosti obsahuje vysoké množství energie. Čím nižší kalorickou denzitu potravina má, tím méně energie obsahuje, tudíž tím větší množstí této potraviny můžeme sníst, a přitom sníme to samé množství kalorií.

 

Hlavní živiny - základ všeho

1 g bílkovin a sachridů = 17 kJ

1 g alkoholu = 29 kJ

1 g tuků = 38 kJ

 

Z tohoto příkladu vidíme, že tuky a alkohol mají vyšší kalorickou denzitu než bílkoviny a sacharidy. Prakticky lze tedy nahradit 1 g tuků za 2,23 g bílkovin nebo sacharidů, což v praxi odpovídá také většímu množství (i objemu) pokrmu.


Např. 1 lžička oleje (=cca 5 g) se kaloricky vyrovná například 270 g salátové okurky.

 

Redukční diety

Volumetrika se využívá u redukčních diet, do kterých můžeme zařazovat takové potraviny, které mají velký objem (objem je tvořený vodou), ale přitom nízkou energetickou hodnotu. Proto po nich konzument tolik nepřibere. V tom spočívá také volumetrická dieta, kterou popíši hned v dalším odstavci.

 

Volumetrická dieta

Při této dietě se konzumují potraviny, které mají velký objem a velký obsah vody, ale málo kalorií. Je to třeba meloun, salátová okurka, ananas, paprika apod. Potraviny vás díky vodě a balastním látkám zasytí, ale přitom po nich nepřiberete.

Typický příklad si můžeme ukázat také na čerstvém a sušeném ovoci - čerstvé ovoce je tvořeno z velké části z vody, tudíž jeho energetická hodnota je na 100 g nižší, než u sušeného ovoce, u něhož je energetická hodnota na 100 g vysoká.

 

Čerstvé fíky: 185 kJ/100 g

Sušené fíky: 960 kJ/100 g

 

Jedná se také o psychologický efekt, jelikož sami cítíte rozdíl, jestli na talířku budete mít malou hromádku 100 g sušeného ovoce nebo půl kilogramu čerstvého ovoce. Podobný efekt se využívá u extrudovaného pečiva nebo pufovaných výrobků, např. rýžový chlebíček. 100 g rýže je docela malá hromádka, kterou je člověk schopen sníst na posezení bez větších obtíží, ale 100 g rýžových chlebíků je vlastně celé balení, které už celé jen tak nesníme.

 

Názor výživového poradce

Jak už jsem psala výše, je to opravdu dobrá metoda, která lze využít nejen v redukčních režimech, ale také v každodenním jídelníčku. Strava se tak může stát nízkokalorickou, což přináší zdravotní přínos nejen v přísunu kalorií, ale také v přísunu zdraví prospěšných látek (např. vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, vláknina a další).

Riziko spočívá v extrému tohoto stravování, kdy muže dojít k podvýživě a nevyrovananému příjmu množství a poměru hlavních živin.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!


Image: zole4 / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pěti


Čtěte také:

Cvičíte a nehubnete? 
Pozor na hubnoucí mýty! 
Tuky ano, tuky ne...jak to tedy je? 
Umělé sladidlo - DiaChrom 
Zdravá, rychlá a netučná svačinka 


Diskuze

Lada

Volumetrie potravin

Za nejdůležitější větu tohoto článku považuji tu poslední: \"Riziko spočívá v extrému tohoto stravování, kdy muže dojít k podvýživě a nevyrovananému příjmu množství a poměru hlavních živin.\" Vůbec se mi tento způsob stravování nelíbí,myslím,že může člověku spíše uškodit.A když půjdete za jakýmkoliv výživovým poradcem,stejně se vám bude snažit prodat nějaké předražené extrudáty typu Herbalive,Sunkins,proteinové nápoje a podobně.Pokud máte opravdu chuť a potřebu se sebou něco udělat,navštivte regulérní obezitologickou poradnu,kde vás navedou na vhodný druh stravování pro váš organismus,aniž si ublížíte.

27.07.2012 12:43
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny