Články

 

05.07.2010 - Iva Veselá

10 největších dietních mýtů

1841N2Y.jpg


Slovo dieta je natolik používaný výraz, že jste se s ním museli přímo nebo nepřímo někdy setkat. Názorů, které panují okolo diet a hubnutí, je celá řada. Ve výživové poradně, kde mne navštěvují klienti, se setkávám s faktem, že lidé jsou natolik ovlivněni reklamou nebo novinovými články, že z toho zůstává hlava stát. Lidé jsou schopni uvěřit opravdu lecčemu. Jen pro zajímavost, nejvíce omýlanou otázkou je, jestli jsou sušenky BeBe dobré ráno opravdu tak zdravé, jak tvrdí reklama a jsou vhodné při dietě. Stručně řečeno - nutriční hodnoty těchto sušenek se nijak výrazně neliší od ostatních sušenek. Pravdou je, že obsahují vyšší podíl vlákniny a určitých druhů vitamínů než běžné sušenky, ovšem jedná se o velmi nepatrné množství. Rozhodně se ale nejedná o dietní sušenky.

 

Na internetu se nedávno objevil článek deseti největších dietních mýtů, na který bych ráda zareagovala.

 

Mýtus 1: Salát jako nejlepší volba

Je pravdou, že zeleninový salát může být jak plný vitamínů a vlákniny, tak může být doplněn o tuky, které jsou více či méně vhodné. Není tedy salát jako salát - přídavky tučných zálivek, slaniny, sýrů a krutonů mohou ze salátu snadno vytvořit kalorický pokrm. Je tedy důležité vybírat jak ingredience, tak jejich množství. Sýry v salátech zakázané jistě nejsou, ale měli bychom s nimi šetřit a použít je v menším množství.

Doporučuji zcela vyloučit zálivky, majonézy a podobné salátové omáčky, ovšem vůbec není na škodu použít kvalitní olivový olej, ořechy nebo kvalitní sýr (u sýru dbejte na množství a snažte se vybírat z méně tučnějších sýrů). Salát také můžete dochutit doma připraveným jogurtovým dresinkem.

Nezapomeňte, že ke každé porci zeleninového salátu (cca 200 g) je třeba přidat 1-2 PL tuku (olivový olej, ořechy,...), aby došlo k využití vitamínů rozpustných v tucích, které jsou v zelenině obsaženy.

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Mýtus 2: Ořechy jsou tučné, proto nejsou při dietě vhodné

Tento mýtus je opravdu neoprávněný a není třeba obhajovat nezastupitelné látky, které ořechy obsahují, a jejich účinky na organismus. I zde samozřejmě platí podmínka množství - pokud jste již v daný den snědli tučný zákusek, čokoládu nebo jiné kalorické dobroty, s ořechy to ten den už moc nepřehánějte. Doporučuji přes den co nejvíce využít kvalitních tuků z ořechů, které tělo zužitkuje a tuky se v hojné míře neukládají do tukových zásob. Vhodným zákuskem může být směs ořechů s rozinkami apod.

ČTĚTE TAKÉ: Stravou proti stárnutí - ořechy



Mýtus 3: Zásadní omezení příjmu kilojoulů pomáhá k rychlému zhubnutí

Výše zmíněný server doporučuje upravit energetický příjem na 5000 kJ a při dosažení požadované váhy ještě příjem snížit o 800 kJ. S tímto tvrzením nesouhlasím a chci upozornit všechny, že pokud nechcete výrazně ublížit svému tělu, žádné podobné diety nezkoušejte!

Organismus každého z nás má různý klidový energetický výdej (tzv. bazální metabolismus). Tato vydaná energie slouží čistě pro funkci organismu jako je funkce mozku, vnitřních orgánů, pro regeneraci kůže, vlasů, svalů apod. V průměru se tento výdej pohybuje od cca 5800 - 6500 kJ u žen (u mužů 8000 až 10 000 kJ i více). Proto jsou dlouhodobé diety pod 5000 kJ nesmyslnými. Je vám tedy jasné, že pokud tuto energii nepřijmete v podobě jídla, tento nedostatek se někde zákonitě musí odrazit - nekvalitní vlasy, které vypadávají, lámavé nehty, může docházet ke zhoršenému hojení ran, v další řadě se tento nedostatek může projevit na vnitřních orgánech a jejich oslabení, jistě pocítíte zvýšenou nervozitu a agresi, mohou se projevit autoimunitní nemoci a to je pouhý počátek zdravotních problémů, které se mohou při dlouhodobých příjmech pod bazální metabolismus dostavit.

 

Pokud chcete zjistit svůj skutečný bazální metabolismus, můžete mne navštívit ve výživové poradně Food-Life.cz v Praze, kde Vás ráda uvidím!

 

Mýtus 4: Nízkotučné výrobky jsou nejlepší

Tento mýtus je pravdivý půl na půl. Existují na trhu nízkotučné výrobky, které jsou vhodné a naopak. Je pravdou, že některé nízkotučné výrobky označené "fat free" (zejména jogurty) mohou naopak obsahovat velké množství jednoduchých sacharidů, ovšem takové výrobky se vyskytují často v Americe, nikoliv u nás. Naše výrobky light jsou většinou založené na sníženém obsahu tuků (0,8 - 1,8 g na 100 g) a část jednoduchých cukrů je nahrazena umělým sladidlem - acesulfam či aspartam.

V energetické hodnotě najdeme patrný rozdíl. Klasické 3 % jogurty mají energetickou hodnotu na 100 g až 420 kJ, zatímco nízkotučné se pohybují od 180 do 270 kJ.

 

Jaká sladidla jsou vhodná

U výrobků typu light se většinou umělým sladidlům nevyhnete, ale obecně hledejte především ty výrobky, které jsou slazeny fruktózou (ovocný cukr), nikoliv glukózou nebo glukózovým sirupem (bílý rafinovaný cukr).

 

Mýtus 5: Zelený čaj škodí

Zde přiznávám, že jsem se s tímto mýtem nesetkala. Na zeleném čaji obecně neshledávám žádný negativní účinek - naopak jeho lehce nahořklá chuť odbourává chutě na sladké, některé zelené čaje pomáhají snižovat hladinu tuků a obsahují cenné antioxidanty, které zabraňují stárnutí organismu. Spíše bych poukázala na černý čaj, který pro mnoho lidí není vhodný.

Jak je známo, chutě i hlad se musí zkusit zapít - a zde je možná použít právě zelený čaj

 



Mýtus 6: Karbohydráty jsou vhodné v kteroukoli denní dobu

Tento mýtus je opět polopravdivý. Teoreticky jsou sacharidy (dříve karbohydráty) pro určité jedince vhodné ve kteroukoliv denní dobu. Pokud pravidelně aktivně sportujete, nevidím problém si přichystat sacharidovou večeři typu špaget, rizota apod. s přídavkem zeleniny či zeleninové oblohy.

Prakticky vzato mnoho lidí podléhá pasivnímu životnímu stylu, tudíž je pro ně velká sacharidová příloha k večeři nevhodná. V tomto případě doporučuji přijímat ve větší míře bílkoviny společně se zeleninou a sacharidy by měly tvořit malý podíl z celého jídla. Jestliže patříte do druhé skupiny, namísto úplného odbourání sacharidů k večeři doporučuji zařadit denně vhodnou sportovní aktivitu :)

 

Toto rozhodně neznamená zcela odbourat sacharidy z jídelníčku. Těstoviny, rýže, kuskus, brambory, jáhly, pohanka nebo luštěniny by měly tvořit převážnou část denního jídelníčku, zejména v ranních, poledních a časných odpoledních hodinách.

 

TIP: Pokud se cítíte unaveni po snídani bohatou na ovesné vločky v domnění, že pro sebe děláte to nejlepší, vyměňte vločky za celozrnný chléb s plátkem sýra nebo vejcem a zeleninou. Ovesné vločky jsou bohaté na draslík, který je kontraproduktivní například pro hypotoniky. V dalších případech zvýšení draslíku v krvi způsobuje nervozitu nebo křeče.

Je tedy vhodné střídat vločky s celozrnným pečivem a pokud očekáváte po snídani nápor stresu, jistě posnídejte celozrnné výrobky.


Mýtus 7: Při posilování spíš naberete svalovou hmotu, než zhubnete

Tento mýtus panuje opravdu především mezi ženami, které mají starosti o nadměrný přírůstek svalové hmoty. Je nutné pochopit, že k tvorbě nadměrné muskulatury je zapotřebí opravdu mnoho píle, hodin nadřených v posilovně a proteinových doplňků.

Svalová hmota je potřebná pro navýšení výše popsaného bazálního metabolismu a k účinnějšímu spalování tukových zásob. Nebojte se tedy nabrat svalovou hmotu, protože právě díky ní se vám podaří zhubnout!

 

Mýtus 8: Káva při hubnutí škodí

Zde se názory střetávají. Jeden odborník mýtus potvrdí, druhý zase vyvrátí. Osobně se přikláním k tomu, že káva ve většině případech hubnutí neškodí. Ze zdravotního hlediska nedoporučuji pít více jak 1 šálek denně, zbytek nahraďte obilnou kávou jako je např. Caro.

 

Mýtus 9. Některé potraviny, jako například celer, spalují tuky

S tímto mýtem lze souhlasit opět napůl. Je zapotřebí objasnit určité detaily. Grapefruit, ananas nebo celer nepůsobí přímo jako spalovače tuků, ale obsahují takové látky, které hubnutí napomáhají (obsahují aktivní látky, které chrání organismus proti stárnutí, obsahují flavonodiy, látky, které snižují hladinu cholesterolu nebo na sebe vážou škodlivé látky, které jsou odváděny z těla ven). Obsahují zvýšený podíl vody, vlákniny, mají nízkou energetickou hodnotu a například uvedený grapefruit má hořkou chuť, která zabraňuje pocitům chutí na sladké.

 

Mýtus 10: Po banánech se tloustne

Nad ovocem nebo zeleninou se vymýšlí mýty, ale nad krkovicí ne  :-) Je pravdou, že banán je ovoce s vyšší energetickou hodnotou, ale rozhodně nejsou důvodem, proč je z jídelníčku vyloučit. Spíše se zaměřte na vyloučení jiných potravin než je ovoce nebo zelenina. Jedinému, čemu je vhodné se vyhnout, jsou banánové chipsy.

 

Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Pohankový koláč s lesním ovocem 
Postup jak zhubnout 
Rychlé hubnutí 
Spalovače tuků ve stravě 
Tajemství štíhlých Japonek 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny