Články

 

24.01.2013 - Iva Veselá

Jablečný ocet a hubnutí

 

 

Jablečný ocet bývá čas od času hitem při hubnutí. Jaké jsou jeho účinky a opravdu tak výrazně hubnutí pomáhá?

 

Jablko u nás patří mezi nejoblíbenější ovoce. Je důležitou součástí našeho jídelníčku a lze z něj připravit plno dobrůtek jak zdravých i nezdravých. Z jablíček se také vyrábí jablečný ocet, který je právem nazýván za jednu z nejdokonalejších potravin, díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a nerostných látek, které jsou obsaženy v jablkách.

 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, dočetla jsem se že při dietě bychom se měli klasickému octu vyhýbat, protože požírá enzymy v těle. Platí toto tvrzení i pro Bio Jablečný ocet? protože o něm jsem zase četla že 250ml vody + 2lžičky jalb. octa na lačno mohou hubnutí podpořit. Mohl byste mi to prosím objasnit? Předem děkuji za odpověd

 

Odpověď odborníka na výživu:

Jablečný ocet zlepšuje metabolismus, čistí organismus a odstraňuje škodlivé látky a ve výsledku se tak při dlouhodobém užívání můžete dočkat nejen rychlejšího metabolismu („spalování“), ale také zlepšení imunity. Pomáhá v boji proti nachlazení. Obsah vitamínů B či biotinu má vliv i na zlepšení a vyčištění pokožky. Ve velmi zředěném stavu si jím můžete dokonce pokožku potírat, i to by mělo zlepšit sklony k pupínkům či akné.

 

Jablečný ocet a hubnutí

Jablečný ocet dokáže urychlit metabolismus a hubnutí podpořit, ale neberte jej jako zaručený spalovač, tak jednoduché to s hubnutím není :-) Samotný jablečný ocet Vás přebytečného tuku nezbaví, k tomu je třeba ještě vyvážený jídelníček a pohyb.

 

 

V případě dotazů ohledně vyváženého a individuálního stravování kontaktujte odborníka na výživu.

 

 

Co jablečný ocet obsahuje a jaké má účinky

Jablečný ocet obsahuje kyselinu octovou, a to v obsahu kolem 5%, která mu dodává typickou kyselou chuť a octový nádech. Dále je zde vysoký obsah jablečného pektinu a vitamínů skupiny B (B1, B2, B6), niacin, kyselina pantothenová, biotin, který má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti, samozřejmě vitamín C, obsahuje draslík, i něco málo železa, fosforu či vápníku. Užívání ovocného octa není doporučeno lidem trpícím vředovou chorobou žaludku, naopak v těhotenství či během kojení jej používat můžete. Tady však raději nezkoušejte pokusy o hubnutí, těhotenství i období kojení je pro snižování váhy nevhodné. Mezi možné nežádoucí účinky může patřit třeba pach potu, který páchne octově (stává se to ale zřídka, můžete vyzkoušet změnu přípravku) nebo častější stolice, to by se však mělo znormalizovat ve chvíli, kdy si vaše tělo zvykne na nový, lepší režim.

  • pomáhá odkyselovat organismus
  • pročišťuje střeva
  • redukuje hnilobné bakterie ve střevech
  • vhodný užívat při nadměrném pocení (koupele)

 

Co se týče normálního octa, tak to je 8 % koncetrace kyseliny octové. V jablečném octu, jak jsem již zmínila, je 5 % koncetrace kyseliny octové. Nelze říci, že ocet požírá enzymy, ale pokud ho zkonzumujete hodně a v nezředěné formě, může způsobit silné překyselení žaludku a narušení fukce trávicích enzymů a mohlo by dojít ke špatnému strávení potravy, a tím k bolestem břicha, nadýmání, pálení žáhy atd.

 

 

ČTĚTE TAKÉ: Octová kúra pro bohaté vlasy

 

 

Výroba jablačného octa

Přemýšlíte, jak si vyrobit doma jablečný ocet? Jablečný ocet je vyroben kvašením šťávy z celých čerstvých jablek.

Výroba jablečného octu je jednoduchá, na výrobu použijeme zdravá nepotlučená! jablka, které nastrouháme na plastovém struhadle. Na jeden kilogram nastrouhaných jablek přidáváme dva litry vody. Denně promícháváme dřevěnou vařečkou. Když máme ocet vykvašený, tak ho přecedíme přes síto, nalijeme do připravených sklenic a uložíme v chladnu, nejlépe do lednice.

 

Použití jablečného octa

Jablečný ocet používejte všude tam, kam byste přidali klasický ocet. Vhodné je také užívat jablečný ocet nalačno s vlažnou vodou (1 PL jablečného octa rozmícháme v 200-250 ml vody).

  • nakládání zeleniny
  • okyselení salátů
  • užívání ráno nalačno
  • kloktání
  • inhalace
  • obklady
  • kúra pro roztřepené a slabé vlasy

Jako posilující a detoxikační prostředek při hubnutí doporučuji jablečný ocet, už z toho důvodu, že je bohatý na mnoho cenných látek.

 

Osobně si kupuji Jablečný ocet (Alnatura) v DM drogerii a užívám denně nalačno před snídaní. Cena je cca 55 Kč.

 

 

Alnatura bio jablečný ocet v Bioland kvalitě je přírodní nefiltrovaný ovocný ocet z jablečného vína. Je vyroben bez síření a rychlého zahřátí. V kuchyni se používá k dochucování a k nakládání. Napomáhá ke zrychlení metabolismu a očistě organismu.

 

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 3.86 bodů z pěti


Čtěte také:

Efektivnější hubnutí 
Hubněte již při nákupu 
Hubnutí a zadržování vody v těle 
Redukce váhy 
Stop večernímu přejídání 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny