Články

 

17.01.2014 - Iva Veselá

Hladovění = zpomalený metabolismus

Vypadá váš talíř podobně jako na obrázku?

Nebojte se přidat na jídle, zrychlí se váš metabolismus a brzy uvidíte váhové úbytky.

 

Co je metabolismus

Metabolismus lze pojmenovat jako látkovou výměnu v našem organismu. Laicky řečeno, jedná se o minimální počet kalorií, který bychom za den spotřebovali, když bychom se vůbec nehýbali a vůbec nejedli. Tato energie slouží pro funkci např. našeho mozku, oběhové soustavy, činnost vnitřních orgánů atd. Je to tedy potřebná energie pro svůj vlastní provoz.

 

Metabolismus ovlivňuje řadu funkcí a podle jeho rychlosti můžeme cítit, jak jsme energičtí. Se zpomaleným metabolismem se člověk cítí unavený a donutit se ke sportu mu dělá potíže. Proto čím rychlejší metabolismus máme, tím více kalorií přes den spalujeme.

 

Zpomalení metabolismu při hubnutí

Snad každá žena už zkoušela zhubnout jednoduchým a zdánlivě neškodným způsobem - hladověním. Mnohé mladé dívky hladoví celé týdny, ačkoliv jejich tělo zoufale volá po výživě. Ale také starší ženy propadají dobrému pocitu, když většinu dne cítí hlad. Nejen že takto nedochází k odbourání tukových zásob (ale pouze svalů), ale hladověním nebo omezováním energetického příjmu svůj metabolismus zbytečně zpomalujeme. Je to logické - pokud jíme 5000 kJ, nemůžeme chtít po tělu, aby spalovalo 6000 kJ.

Příčinou zpomaleného metabolismu mohou být tedy nesprávné stravovací návyky, drastické diety, půsty, nedostatek pohybu (nevytváříme svalovou hmotu, jejíž množství metabolismus zrychluje), ale také špatná funkce některých vnitřních orgánů, často štítné žlázy.

 

Hormony T3 a T4
Metabolismus v lidském těle je ovlivňován zásadním způsobem! Stará se o to štítná žláza, která je tzv. endokrinním orgánem (s vnitřní sekrecí), který má za úkol produkovat hormony.

 

Hlavní funkcí štítné žlázy je produkce tří hormonů T4 (tyroxinu) a T3 (trijodtyroninu) a kalcitoninu. Hormony T3 a T4 kontrolují metabolickou aktivitu buněk a regulují jejich energetickou spotřebu. Podílejí se na výrobě tepla a mají zásadní vliv na tělesný a duševní vývoj dětí.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!

 

Hladovění

Podstupuje-li organismus delší hladovění, štítná žláza produkuje menší množství hormonu T3, než je obvyklé. Produkce tohoto hormonu je sice stále dostatečná, ale je přeměňován na neaktivní sloučeninu, protože organismus musí šetřit energií. A pokud je T3 přeměněn na neaktivní sloučeninu, regulace metabolismu se snižuje.

 

Funkce T3

Hormon T3 má namířeno přímo k buněčnému jádru - k DNA - kde například zvyšuje počet mitochondrií (buněčný orgán, v němž se mimo jiných funkcí štěpí bílkoviny i cukry). T3 má navíc řídící vliv i na jiné hormony, které metabolismus mohou urychlit - na inzulín, růstový hormon nebo adrenalin. I tyto látky při nedostatku T3 ztrácejí svůj stimulační vliv.

A právě v případě hladovění je nefunkční zpětná vazba, která jinak "informuje" štítnou žlázu o nedostatku T3, a podněcuje ji k vyšší produkci. Proto štítná žláza chybějící hormon nijak nenahrazuje, a metabolismus hladovějícího člověka se neodvolatelně zpomaluje.

 

Daň za hladovění

Člověk se stává zimomřivým, nerad se hýbe, miluje horké nápoje a horká jídla (pokud si ovšem nějaké jídlo dopřeje), a jeho hmotnost více méně setrvává na stejných hodnotách. Tělo je podvyživené, bez dostatku vitamínů, minerálů, základních živin a nemůže fungovat tak, jak má. Vnitřní orgány, ačkoliv to nepociťujete, jsou ve stresu.

Organismus "čeká" na každý větší příjem jídla, které může využít. Poté ho s větší pravděpodobností přemění na tukové zásoby. Jak z důvodu hladovění, tak i například ze špatné regulace teploty (právě podkožní tuk teplo tělu zajistí). Takže výsledek několikadenního hladovění je sice pokles hmotnosti, ale na úkor odbourané svalové hmoty a nepevné povislé postavy. Zásoby tuků v organismu zůstanou beze změny, spíše se jejich množství zvýší. K hladovění se připojí podrážděnost, náladovost a únava.


Jak metabolismus urychlit

Když si někdo nesprávným stravováním metabolismus zpomalí, hubnutí si tím velmi znesnadní. Nastartovat metabolismus jde, ale pouze pod podmínkou, pokud dotyčný chce s problémem bojovat a má na to čas.

  • v první řadě je důležité nehladovět. Čím méně budete jíst, tím více se rychlost metabolismu zpomaluje
  • vyvážit jídelníček a zajistit dostatečný příjem živin i ve správném rozložení v celém dni
  • fyzická aktivita - výmluvy nevýmluvy na svůj čas nebo problémy, bez pohybu to nepůjde. Pouze nabíráním svalové hmoty zajistíte zrychlení metabolismu
  • je možné užívat vhodné doplňky výživy: L-carnitin, CLA, HCA, BCAA apod. (vše doporučuji konzultovat s lékařem svým trenérem nebo výživovým poradcem)

V poradně Food Life máme několik klientů, kteří mají zpomalený metabolismus řádově až o stovky kilojoulů. To už je opravdu hodně a při hubnutí to určitě pocítí. Změna je možná, ale nesmí chybět motivace, čas věnovat se sám sobě, vůle a výdrž.

 

Závěrem

Přes hladovění cesta k ideální váze nevede! Je to sice zdánlivě působivá metoda, ale nakonec se může hodně zkomplikovat a narušit základní funkce organismu. Pak už je těžké se z tohoto začarovaného kruhu a hormonálních zmatků dostat.

Chcete-li změnit váhu, nic jiného, než změna životního stylu doplněný o fyzickou aktivitu, vám opravdu nezbývá.

 

Využijte výživové poradny

Pokud chcete bojovat se svou váhou a potíže opravdu řešit, rádi Vás uvítáme ve Výživové poradně Food Life v Praze. Jestliže chcete Poradit s výživou nebo máte zájem o Sestavení jídelníčku, stačí vyplnit formulář a brzy vás budeme kontaktovat!

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!

foto


Hodnocení článku

Hodnotilo 16 čtenářů průměrem 3.56 bodů z pěti


Čtěte také:

Časté otázky k hubnutí 
Na co si dávat pozor při dietě 
Pohankový koláč s lesním ovocem 
Pozor na diety! 
Spřátelte se s čajem 


Diskuze

Iva Veselá

Dobrý den, Lucko, bez dostatečného příjmu bílkovin bohužel nevybudujete svalovou hmotu a bez svalové hmoty + SPRÁVNÉ pohybové aktivitě bohužel nedojde ani ke zpevnění. Znám spoustu lidí, kteří usilovně cvičí, ale špatně - na postavě to pak výsledky příliš nezanechá. Pokud chcete, pošlete mi na e-mail Váš jídelníček za několik posledních dní, abych vypočítala, kolik živin denně přijímáte.

16.06.2011 20:58
Michaela Plevková

Dobrý den Lucie, ani se Vám moc nedivím. Zeptám se vás jednoduše - jaký zdroj esenciálních bílkovin máte? (Sójové maso opravdu není vše).

16.06.2011 16:21
Lucie

Dobrý den, asi bych potrebovala poradit s vhodným pohybem a jídelníčkem.Moje tělo není pevné myslím, že mi chybí svalovina,pravidelně cvičím, ale tělo se mi nespevňuje. Jsem striktní vegan.

09.04.2010 18:07
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny