Články

 

13.08.2013 - Iva Veselá

Základní pravidla zdravé výživy

2427MmM.jpg

Tento článek vystihuje jednoduchá fakta správné výživy. Rady jsou ideální pro úplné začátečníky, ale věřím, že pomohou i zkušeným zdravým jedlíkům. Není to nic náročného a přitom efekt pocítíte velký.

 

První změny v jídelníčku

Každý z nás se minimálně jednou zamyslel nad tím, zda se stravuje zdravě, vyváženě a dostatečně vyživuje své tělo. Máme jíst podle toho, co nám chutná nebo máme něco změnit? A co přesně ale změnit? Samozřejmě všichni máme cíle, které nám leží v hlavě a čeho chceme dosáhnut (zhubnout, přibrat svalovou hmotu, vyrýsovat se, cítit se lépe, mít více energie a chuti do života). Rozhodně začněte změnou stravy. Celých 70 % úspěchu tvoří strava, zbytek je genetika a cvičení. Proto je zbytečné trápit se usilovným cvičením bez toho, abyste měli v pořádku jídelníček.

Ve stravě je vhodné dodržovat několik základních pravidel, která jsou pro většinu z nás užitečná a se kterými dosáhnete úspěchu. Již brzy se po jejich dodržování budete se cítit lépe, zdravěji a některým z nás pomohou odstranit pár kil přebytečného tuku.

 

Základní pravidla ve stravě

1. Snídejte – zdravá snídaně vám zajistí dostatek energie na start do nového dne. Můžete sáhnout po ovesných nebo pohankových vločkách s mlékem nebo jogurtem a vše doplnit ovocem.

 

2. Svačte – doplníte si tak energii, kterou potřebujete na výkon v práci. Nikdy nesvačte sladkosti jako sušenky dortíky, rozkývá vám to hladinu krevního cukru a po přívalu energie budete cítit únavu a náhlý nedostatek energie.

 

2375Yjk.jpg

Pokud chcete vědět, jak se konkrétně stravovat, kontaktujte výživového poradce!

 

 

3. Obědvejte – nikdy nevynechávejte přílohu. Jídlo bez složených sacharidů vede k chutím na sladké a k večernímu přejídání. K obědu si můžete dát libové maso, rybu, přílohu (rýže, těstoviny, kuskus, bulgur,…) a zeleninový nebo ovocný salát.

 

4. Odpolední svačina - nespoléhejte se na to, že budete hodinku nebo dvě večeřet a kvůli tomu byste vynechali svačinu. Vynechání odpolední svačinky vede také k vlčímu hladu a nájezdu na lednici ve večerních hodinách.

 

5. Večeře by měla být nejpozději v 19h. Obdobně jako oběd by měla obsahovat přílohu. S množstvím přílohy by se to nemělo přehánět, je zapotřebí myslet na to, že metabolismus se zpomaluje a tělo se připravuje na spánek - teda na fázi regenerace. Nadbytečná energie ze sacharidů vede k tvorbě podkožního tuku.

 

Na jaká pravidla rozhodně nezapomínat

- dostatečně pít

- nejíst smažená jídla

- vyhýbat se nezdravým sladkostem a pochutinám (sušenky, koblihy, chipsy)

- alkohol konzumovat s mírou a jenom občas

- ke každému jídlu přidat ovoce nebo zeleninu

- stres nezahánět jídlem

- pravidelně se hýbat

 

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

10 největších dietních mýtů 
Hladovění = zpomalený metabolismus 
Pozor na diety! 
Vločky - skvělý zdroj energie 
Zázračné hubnoucí doplňky stravy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny