Články

 

25.11.2010 - Iva Veselá

Stop večernímu přejídání

1743M2M.jpg

 

Ráno nestíháte, k snídani dáte pouze kafe, běžíte do práce, pro mnoho povinností v práci nemáte čas se v klidu najíst a když konečně přijdete po práci domu, zjistíte, že jste celý den nic nejedli a vrhnete se na ledničku útokem!!! Přijde vám to povědomé?

 

Mnoho z nás má časově náročné povolání a ze strachu, že nestihneme svoje zadané povinnosti, často vynecháváme i to nejdůležitější co nás drží v kondici a náš mozek v plné aktivitě. Po celodenním hladovění dochází ke zpomalení metabolismu a chuť k jídlu se dostaví až když nemáme nic práci a to je často večer. Přitom právě večer dochází k nejvyššímu vyplavování kortizolu a inzulínu, a tím pádem nám večer hrozí zvýšené ukládání tuků do buněk z nadměrně přijatého jídla.

 

Jaké jsou hlavní příčiny večerního přejídání?

  • Celodenní hladovění:

Pokud celý den nic nejíte, vaše tělo je vystresované, přepne na úsporný režim a dojde to až k tomu, že i při konzumaci velmi malého množství jídla přiberete na váze. Stručně řečeno přiberete mnohem více, než vaše kamarádka,která jí pravidelně 5-7x denně. Po celodenním hladovění přichází zákonitě večerní úklid ledničky. Začne se rozbíhat kolotoč; večer se přejíte, ráno nemáte hlad a zase držíte hladovku až do večera, a tak to jde stále dokola a dokola, až dojde k rozhození metabolismu a vaše tělo začne ze stresu přibývat na váze, protože má strach, že ho chcete zahubit.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 


  • Stres:

Velmi častým důvodem nočního přejídání je stres, napětí, úzkost a obavy. Jídlo má schopnost uklidňovat a potěšit. Už od dětství si naše tělo navyklo, že když jsme si rozbili koleno, maminky přispěchali nám pofoukat bolístku a rovnou nám dali sladký pamlsek, abychom na to tak nemysleli. Podvědomě naše tělo a mysl funguje jako v dětství, a proto když se nám něco nepodaří, automaticky jdeme do ledničky pro něco dobrého na zub.

  • Samota:

Negativní emoce, samota a nedorozumění také často vedou k přejídání.

 

 

  • Příjemné chvíle:

S vyšší konzumací jídla večer jsou také spojeny večírky, oslavy, firemní párty apod. Na večírku neodoláte bohatě plným stolům, v kině krabici s popcornem a v divadle skleničce šampaňského. Tyto rituály jsou často u lidí zažité, tak proč to občas nepotlačit ?

  • Zvyk je železná košile:

Za večerním a nočním přejídáním může být i návyk. Ten může pocházet z dětství, kdy nám maminky za snědenou večeři dali zmrzlinu, nebo sušenku. Další návyk, večeříte až pozdě večer kdy dáte děti spát, nebo máte po všech domácích povinností.

 

Co proti tomu dělat?

 

TIP

Hlavně se nepouštějte do dortů nebo zrmzlin. Nejdříve se POŘÁDNĚ NAPÍT, poté kdyžtak raději sáhněte po masu a zelenině, tofu nebo jiné bílkovině.

 

  • Denně 6-7 menších porcí – pokud jíte častěji během dne, váš metabolismus se zrychlí a lépe díky tomu spaluje tuky. Pokud však konzumujete pouze tři porce denně, metabolismus přepne na úsporný režim a ukládá tuk do buněk na horší časy. Pravidelný a vyvážený příjem jídla po celý den, zamezí večernímu přejídání (dopoledne převažují sacharidy a ovoce, odpoledne převažují bílkoviny a zelenina)
  • Vláknina – zasytí, zvětší objem žaludku, zrychluje se činnost střev
  • Bílkoviny – jezte hodně bílkovin, mají delší sytící efekt, organismus musí vynaložit více energie na jejich spalování. Velmi vhodným zdrojem je krůtí a kuřecí maso, cottage, nízkotučné tvarohy a jogurty, tofu, tempeh a fazole. Dostatečné množství bílkovin ve stravě pomáhá uvolňovat tuky z tukových zásob v buňce
  • Mléčné výrobky – lidé co konzumují denně 3-5 porcí mléčných výrobků, nemají problém s udržením váhy
  • Poslední porci byste měli sníst dvě hodiny před spaním a to do 1000 kJ, jinak dojde k ukládání tuků.
  • Využijte každou chvilku k aktivitě, choďte pešky, do schodů, procházejte se po kanceláři atd…
  • Pijte hodně vody a ovocných neslazených čajů – voda je výborným sytícím prostředkem, před každým jídlem vypijte 200 ml vody a totéž udělejte když vás přepadne hlad

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bagety Enjoy your diet - nenechte se tahat za nos 
Na co si dávat pozor při dietě 
Ptáme se odborníka: první kroky při hubnutí 
Rychlé hubnutí 
Spřátelte se s čajem 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny