Články

 

23.01.2015 - Iva Veselá

9 potravin pro zrychlení metabolismu a hubnutí

2612MTE.jpg
Ano, i vajíčka pomohou hubnout...


Snahu zrychlit metabolismus a zhubnout má většina žen. Existují potraviny s funkčními látkami, které látkovou přeměnu podpoří. Jaké to jsou? A jak často je ve skutečnosti jíte?

 

Grepfruit

Vitamin C v grepech je dobrou volbou díky obsahu vitaminu C, který podporuje metabolismus tuků. Zkuste si dát měsíček grepu před hlavními jídly. Dobře vás zasytí a zabrání přejídání. Vyzokušejte si sami.

 

Pepř, chilli

Pálivé koření podporuje termogenezi (vznik tepla), a tím povzbudí celkový metabolismus. I v době, kdy sedíte. Třeba jako právě teď:)

 

Skořice

Podobný termo-efekt způsobí i skořice. Jen si dávejte pozor na nadměrné množství skořice, při pravidelném používání může působit pocení. Kromě toho je skořice známá schopností snížit hladinu cukru v krvi - ideální pro hubnutí a také diabetiky.

 

Vejce

Musím sem zařadit i vajíčka, která jsou hodně podceňovanou potravinou. Strašákem je jejich cholesterol, přitom se podílí na struktuře každé buňky v těle. Vaječný bílek je plnohodnotnou bílkovinou (obsahuje všechny základní aminokyseliny) a vaječný žloutek je bohatý na lecitin (podporuje buněčnou regeneraci) a vitamin A (antioxidant).

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

"Denní doporučená dávka cholesterolu je stanovena na 300 mg denně, čemuž odpovídá právě jedno vajíčko. Pokud máte potíže s vyšší hladinou cholesterolu v krvi, nemusíte ještě se vajec vzdávat. Jen už si v ten den hlídejte příjem dalších potravin, které cholesterol mohou obsahovat.

Obecně jsou vajíčka trochu zatracovanou potravinou. To, že obsahují cholesterol, ještě neznamená, že se cholesterol v těle bude ukládat. To už je individuální záležitost a velkou roli v ukládání hraje množství LDL a HDL cholesterolu." Ing. Iva Veselá, výživový poradce Food Life.

 

 

A zde přikládám recept na rychle připravené vejce Fazolky s vejcem a tuňákem:

www.zdravakuchyne.cz

 

Jablka

Rostou u nás, jsou dostupné celoročně a přesto raději dáváme přednost ovoci z dovozu. Jablíčka pomáhají díky obsahu vlákniny (pektinu) snižovat krevní cukr a v kombinaci s vysokým obsahem vody dokáží snadno navodit pocit nasycení.

 

Zelený čaj

Ten tu skutečně nesmí chybět. A ruku na srdce, kolikrát denně nebo týdně ho pijete? Ochuzujete se o řadu antioxidantů, fytochemikálií, katechinu a dalších látek, které metabolismu napomohou.

 

Borůvky

Jsou sice sezónním ovocem, ale na zimu si je můžete zamrazit nebo zavařit do skleniček. Borůvky obsahují vysoké množství antioxidantů (vysoký ORAC), vlákniny a prokazatelně zlepšují zrak. Skvěle se hodí do muffinů nebo na lívance.

 

Mandle

Ořechy obecně mají řadu příznivých účinků na naše zdraví. Mandle jsou jedinečné v tom, že jsou zásadotvorné. To je pro hubnutí stěžejní - udržovat mírně zásadité pH.

 

Káva

Někdo proti kávě zbrojí, někdo ji miluje. Osobně jsem příznivec kávy a množství 1-2 šálků denně do zdravého jídelníčku určitě patří. Kofein zrychluje metabolismus, zlepšuje koncentraci (v nižších dávkách) a před tréninkem poslouží jako skvělý "nakopávač". Nezapomínejte, že více jak 3 kávy denně mohou působit naopak nežádoucí efekt - bušení srdce, nadměrné pocení, roztěkanost a nespavost.

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!



Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4.45 bodů z pěti


Čtěte také:

Efektivnější hubnutí 
Obezita a jak bojovat 
Rýžová dieta 
Umělé sladidlo - DiaChrom 
Vločky - skvělý zdroj energie 


Diskuze

Verča
Web: http://pomodo.cz

Smoothie

Mohu doporučit po všech stránkách smoothie ze zeleniny i ovoce. Jednak cenově i časově výhodné, plné vitamínů a dokonale osvěžující. Verča

22.05.2018 14:01
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny