Články

 

18.03.2014 - Iva Veselá

5 zdánlivě zdravých potravin

2547ZDM.jpg
Hummus - také ho máte rádi? A také myslíte, že je dietní?

 

Ptáte se na častý problém ve vašich jídelníčcích? Mnoho z vás si myslí, že jíte zdravé potraviny, ale ve skutečnosti je tomu jinak. Jaké jsou největší dietní omyly?

 

Zdravé jen z dálky?

Sušený banán

Když za mnou nedávno přišel jeden pán do poradny a řekl mi, že už začal jíst zdravě a koupil si sušené banány (ta křupavá smažená kolečka), nemohla jsem tuto mlsotu nezmínit. Sušené banány zní skvěle, dietně, ale bohužel ve skutečnosti je opak pravdou. Sušené banány jsou smažené plátky banánu, které jsou doslazovány. Navíc je při výrobě použitý E220, který u ovoce nerada vidím. 100 g sušených banánových plátků obsahuje přes 20 g tuků, nejedná se tedy o dietní potravinu.

Zní to úžasně zdravě a dietně, ale opak je pravdou. V jednom malém 100g sáčku můžete sníst až 519 kalorií! To je přibližně stejně, jako byste snědli dvě malé, čokoládové tyčinky.Nemůže za to ale banán, ale postup, jakým jsou banánové chipsy vyráběny. Čerstvé ovoce se nakrájí, usmaží, a pak se obalí v cukru.

 

Latté bez cukru (nebo latté se sójovým mlékem)

S latté bez cukru určitě kalorie ušetříte. Setkávám se spíše s názory typu: "Latté piji pouze to se sníženým obsahem cukru, takže si dávám 2 denně". Pokud si myslíte, že latté bez cukru je dietní, máte pravdu. Neplatí to ale v případě, že jich pijete více za den. Energie přijmete stejně jako v klasickém latté.

 

Jestliže nahrazujete kravské mléko sójovým mlékem, energetické hodnoty budou stejné. Mléko s 1,5% tuku se od sójového nápoje příliš neliší. Ušetříte pouze laktózu a cholesterol, kalorie nikoliv.

 

Sportovní nápoje

Během fyzické aktivity je nutné doplňovat sacharidy i v podobě jednoduchých cukrů. Doporučuji preferovat nápoje se 4% koncentrací sacharidů, spíše hypotonické. Některé nápoje jsou hypertonické (pro většinu z nás nevhodné) a obsahují i více jak 500 kJ/100 ml.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte našeho odborníka na výživu!

 

Hummus a celozrnná pitta

Cizrna, sezamová pasta, olivový olej - co je na tom nezdravého? Nezdravé nejsou, ale sezam a olej obsahují tuk, který rapidně zvýší nutriční hodnoty celého jídla. Jak se pohybují tuky na 100 g?

Např. hummus z Marks and Spencer (který je mj. velmi lahodný a kvalitní) obsahuje více než 20 g tuku na 100 g. V porovnání hummus z Country Life I love hummus obsahuje méně než polovinu tuků. Pokud si připravíte hummus doma, dokážete se snadno dostat i na 5 g tuků na 100 g. Nevěříte? Sledujte příští pátek www.food-life.cz, kde se s vámi podělím o recept, který jsem tento týden zkusila připravit.

 

Celozrnná pitta je často vyrobená nikoliv z celozrnné pšeničné mouky, ale bílé pšeničné mouky. Osobně mohu doporučit Pitta chléb opět z Marks and Spencer, který má na prvním místě ve složení žitnou mouku (nechci dělat reklamu, ale když mají dobré produkty, nejde to jinak).

 

Popcorn

Před pár dny mi psala paní redaktorka z jednoho ženského portálu s dotazem: "Ivo, vážně popcorn obsahuje přes 20 g tuku na 100 g? Je to vůbec možné?" Ano, je to možné a je to pravda. Popcorn sice vypadá jako vypražený suchý kousek kukuřice, ale ve skutečnosti obsahuje 16 - 23 g tuků na 100 g. Pokud v kalorických tabulkách najdete nižší hodnoty, s největší pravděpodobností se bude jednat o chybný údaj.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Na trhu existuje celá řada sladkých i slaných výrobků, které jsou moc dobré, zdravé... a některé velmi návykové! :) Pokud se chcete o některých dozvědět, napište nám na Facebook své tipy na zdravé pamlsky a na oplátku vám napíši své tipy na dobrůtky, které můžete jíst bez výčitek. Berete?

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!

 

2458M2I.jpg


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

10 největších dietních mýtů 
Proč se vám nedaří zhubnout - 3 nejčastější důvody 
Rýžová dieta 
Spalovače tuků ve stravě 
Vločky - skvělý zdroj energie 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny