Články

 

03.09.2012 - Iva Veselá

Jak poznáme, že jíme zdravě

 

Zdravá výživa nemá se známými dietami nic společného. Na rozdíl od omezení kalorického příjmu se snažíme vybírat zdravé potraviny a vyvážit všechny živiny do takového poměru, aby naše tělo bylo zásobované tak, jak potřebuje. Jíst zdravě tedy znamená nejen vybírat vhodné potraviny, ale také vyvážit stravu s ohledem na váhu, výšku, věk, zdravotní potíže, genetické dispozice, psychický stav a fyzickou zátěž, aktuální tělesnou analýzu apod.

 

Jíst zdravě tedy není vůbec jednoduché. Zařazení do jídelníčku spoustu ovoce, zeleniny, celozrnných potravin, vynechání sladkostí a tučných jídel ještě neznamená být zdravý. Ve skutečnosti to není ani nic těžkého, ale jsou tací, kteří se takto stravují a jsou nemocní, obézní nebo unavení.

 

„Jíme často to, co nám chutná nebo co si myslíme, že je zdravé, ale ne to, co organismus ve skutečnosti potřebuje.“

 

Je to fér? Bohužel ano – co je pro jednoho člověka lékem, pro druhého jedem. Naše zdraví odpovídá tomu, jak se stravujeme a zdravé ovoce a zelenina nemusí být POUZE to, co potřebujeme. Zdravě se stravovat znamená dát tělu to, co momentálně potřebuje, což může být i maso, tuky, určitý minerál nebo omezit to, co nepotřebuje.

 

 

Takto má vypadat zdravý talíř.

 


Kvalitní a zdravé potraviny nemusí být vše

Někdo zase preferuje kvalitní a svým způsobem zdravé potraviny, ale nevhodnou kuchyňskou úpravou z nich může udělat zdraví nebezpečné látky vzniklé nejčastěji nevhodnou tepelnou úpravou nebo skladováním.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


Potřeby se mění

Navíc se náš denní režim mění den ode dne a tělo potřebuje téměř pokaždé něco jiného (což je prakticky nemožné denně zjišťovat). Ale můžeme sledovat alespoň základní situace a tomu jídelníček přizpůsobit. Při stresu přijímat více sacharidů, hořčíku a lecitinu, při těžkém tréninku více bílkovin a minerálních látek vyloučené potem, při srdečních potížích více omega 3 mastných kyselin a méně cholesterolu a nasycených tuků apod. Už tímto přístupem, že takto začneme vnímat vlastní tělo, pro sebe uděláme hodně.

 

Je opravdu těžké rozpoznat, co vlastně naše tělo potřebuje, kde může vzniknout deficit nebo nadbytek nutrientů, a proto je vhodnou cestou spolupráce s nutričním specialistou a lékaři, kteří dokáží zjistit, co organismu chybí a co mu prospěje. Zdravě se stravovat je velmi složitá a pracná záležitost a není za co se stydět, že to člověk nezvládne sám. Sestavení přesného jídelníčku pro klienta je pro mne několikahodinovou prací, protože cílem není pouze zhubnout nebo nabrat svaly, ale zahrnout do jídelníčku látky, které organismus každého potřebuje a vychytat veškeré nedostatky. Pro samotného klienta je to nadále práce na celý život, pokud chce být zdravý a udělat pro sebe maximum.“

 

Závěrem

Výsledkem zdravé výživy je jednoduše "být zdravý" – a kdo z nás může říci, že je zdravý? A pokud nyní zdraví jste, děláte něco pro to, abyste si zdraví i nadále udrželi?


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dalších 10 praktických tipů pro úbytek váhy 
Postup jak zhubnout 
Ptáme se odborníka: první kroky při hubnutí 
Tuky a hubnutí 
Volumetrika potravin 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny