Články

 

16.11.2009 - Iva Veselá

Největší dietní mýty

1830NjY.jpg

 

V dnešním článku bych s vámi ráda podělila o dietních praktikách, které ve společnosti panují, ačkoliv nejsou vždy pravdivé, jak se uvádí. Proto jsem sestavila v této souvislosti seznam dietních zažitých omylů.

 

1. Z tuku se tloustne.

Ne! Pokud vybíráme ze správných tuků a jíme je ve správném množství. Živočišným tukům jako je prorostlé maso, slanina, uzeniny nebo sádlo se doporučuji vyhýbat. Ovšem olivový olej, ořechy a semínka by neměly na stole chybět nikdy. V jídelníčku by měly být zastoupeny z 25-35% (záleží na fyzické aktivitě každého z nás), nikoliv přes 50% jak je v ČR zvykem.

Pro zjištění vašeho denního kalorického příjmu nás můžete kontaktovat a domluvit si ve Výživové poradně v Praze krátkou konzultaci. Více info zde.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

2. Když budu jíst méně, zhubnu.

Ne! Kdo jí méně, ztrácí svaly, které jsou spalovačem tuků. Tělo je velice chytrý organismus - omezíte-li radikálně příjem kalorií, začne si paradoxně tvořit větší tukové zásoby. Základní chybou je mít denní energetický příjem menší, než je váš bazální metabolismus, tedy spotřebovaná energie nutná k pokrytí základních životních funkcí (například krevní oběh, funkce mozku, srdce, plic apod.)

Pro zjištění vašeho bazálního metabolismu (BVE) nás můžete kontaktovat na adrese, kterou naleznete zde.

 

3. Ovoce je dobré na hubnutí.

Ne! Pokud ho jíte hojně navečer. Fruktóza aktivuje inzulín a zpomalí noční metabolismus tuků. Navíc některé ovoce je kalorické. Třeba jeden velký banán má v sobě 192 kalorií, což je několik kostek cukru. Banán a jiné druhy ovoce jsou vhodné zejména v dopoledních hodinách, po cvičení nebo jiné fyzické námaze. Z ovoce, které lze zařadit do večerního jídlelníčku, můžeme občas využít vodnaté ovoce jako je ananas, meloun nebo grapefruit. Záleží ovšem vždy na každém jedinci, neplatí pro každého! Toto už je otázka individuálního poradenství.

 

 

4. Cukr způsobuje cukrovku.

Ne tak docela! Musíme zde rozlišovat jednoduché cukry, které jsou sice energeticky bohaté (sladkosti aj.), ale nevýživné a komplexní sacharidy, které jsou velmi pro nás nejvíce potřeba (obiloviny aj.). Tělo bezpodmínečně potřebuje 120 až 200 g sacharidů denně (nikoliv tedy jednoduchých cukrů). Jednak pro mozek a jednak jako zdroj energie pro ledviny, krevní destičky, játra a svalové tkáně. Navíc se díky němu bílkoviny z potravy v těle rozkládají na teplo.

Cukrovka II. typu zapříčiněna právě těmi jednoduchými „nesprávnými“ cukry v kombinaci s tuky, které v naší stravě dost často převládají, nedostatkem pohybu a nadváhou. Takže cukry ano, ale ty správné!

 

5. Kečup škodí dětem.

Ne! Vysoká koncentrace červeného barviva lykopenu dokonale chrání buňky v těle, mnohem lépe než třeba jablko. Je ovšem nutné dbát na výběru kvalitního kečupu. Konkrétně bio kečupy obsahují převážně rajský protlak a koření, která nejsou na vadu. Éčka v bio kečupu nenajdete.

Ale ruku na srdce - nic se nevyrovná rajčatům jako takovým. Jakákoliv technologická úprava (i v případě bio kečupu) naruší strukturu buněk každé zeleniny, proto u dětí dávejme přednost čerstvé zelenině.

 

6. Čokoláda je nezdravá.

Ne! Správná čokoláda obsahuje více jak 50% kakaa a čím více je toto procento vyšší, tím lépe (kakao obsahuje minerály a antioxidanty, které tělo zbavují volných radikálů). Čokoládou obvykle bývají nazývány i takové produkty, které obsahují velké množství ztužených tuků, cukrů a jen 20% kakaa. Toto, upozorňuji, již čokoláda není a neměla by ve vašich rukou nic dělat. Když už čokoláda, tak alespoň se 70% a více kakaa. Čokoláda by měla být pochoutkou, kterou jíme ve výjimečných situacích pro potěšení hořkých chuťových buněk, nikoliv celou tabulku na posezení.

 

TIP

Jogurty ano, ale musíme vybírat ty, které mají více přírodních produktů, než éček, tuků, cukrů a barviv.

 

 

7. Po produktech „light“ se hubne.

Ne! Často je u nich jen snížen přídavek tuků, někdy na úkor zvýšenému množství cukru. Energetická hodnota ale zůstává kvůli přirozenému složení stále vysoká. Výrobek s nulovým obsahem cukru (náhrada sladidly) a tuku už v sobě neskrývá téměř nic přírodního, tudíž se pro nás stává neplnohodnotnou a nevýživnou stravou.

 

8. Sýry jsou zdravé.

Ne! Většina druhů sýrů obsahuje mnohem více tuků než leckterý salám. O tavených sýrech nemluvě - chcete-li tavený sýr, posypte si rovnou kostku eidamu tavicími solemi, přidejte trochu ochucovadel, aromat a výsledek bude podobný. Toto je téma na dlouhou debatu, každopádně každému doporučuji vybírat z nízkotučných (20-30%) a netavených a neplísňových sýrů.

 

9. Kdo nesnídá, snáze shodí kila.

Ne! Tělo bez snídaně nedosáhne ideální teploty (37 °C), aby látkovou výměnou spálilo dostatečné množství tuků. Lidé, kteří nesnídají, jsou náchylnější k nadváze. Kdo se ráno nenasnídá a k tomu někdy vynechá svačiny, tak dám ruku do ohně, že večer by mohl vyjíst celou ledničku.

 

10. Čím víc budu sportovat, tím budu hubenější.

Ne! Chcete také sportovat na úkor toho, že budete jíst stále stejnou stravu? Pak jste na velkém omylu! Správná strava se neobejde bez kvalitního pohybu a správný pohyb se neobejde bez kvalitní stravy. Tyto věci společně tak souvisí, že bez správného jídelníčku nelze ZDRAVĚ zhubnout. Je to stejné jako s autem - jestliže ho chcete používat dlouho, musíte ho dolévat kvalitním olejem a používat správný typ benzínu. Nebude přeci bez nich správně fungovat. Stejně tak je to i s naším tělem. Jestliže si budete ničit tělo sportem a nekvalitně jíst, není to hubnutí, ale trápení organismu, který se vám za to brzy, bohužel nemile odvděčí.

 

11. Po páté hodině se nejí.

Ne! Jedná se o dlouhodobou fámu. Zde opět záleží na individuálních doporučeních, ale osobně doporučuji jíst poslední lehké jídlo 2-3 hodiny před spaním. Tato jídla by měla být minimálně kalorická (zelenina, kefíry, bílé nízkotučné jogurty,…)


Jaké další dietní mýty znáte? Podělte se s námi! v diskusním fóru!

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4.09 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak poznáme, že jíme zdravě 
Ptáme se odborníka: první kroky při hubnutí 
Stop večernímu přejídání 
Volumetrika potravin 
Základní pravidla zdravé výživy 


Diskuze

fanda jurek
Web: http://borec

dotaz

Dobrý den Ctěl jsem se zeptat jestli se mohou jíst špagety k večeři? A jestli když si dám pět gramu hermelínu jestli to vadí nebo ne na zdravý? Zdravý Franta.

21.05.2015 09:17
Lucie

Hermelín

Dobrý den. Mě dietoložka hermelín nezakázala. Prý záleží ne tak na %t.v.s., ale na podílu sušiny v samotném sýru. Samotný hermelín má sušiny daleko méně než eidam, takže i %tuku v celkovém produktu bývá až překvapivě nízké. Camembert je stejně kalorický jako eidam 30%. Nechci dělat reklamu, ale na portálu kaloricketabulky.cz se to dá skvěle najít

27.03.2012 14:00
Iva Veselá

Paní Kolerová, musím Vás zklamat, ale klasický hermelín je opravdu tučný sýr se 45% t.v.s. Srovnání s řízky je možné z hlediska tuků, ale třeba už ne z hlediska bílkovin (těch je v řízcích samozřejmě více).

11.02.2011 10:11
*******

Hermelín

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je pravda, že je hermelín velice tučný? Že když sníme jeden hermelín je to jako sníst tři řízky?? Děkuji za odpověď

22.06.2010 16:18
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny