Články
13.08.2012 - Iva Veselá
Rizika rychlého hubnutí
Máte tendenci hubnout rychle?
Vypadá vaše porce podobně jako jídlo na obrázku?
Mnoho lidí je posedlých rychlým hubnutím a zkouší na sobě drastické diety. Neuvědomují si, že si takto mohou výrazně poškodit zdraví. Zdravé hubnutí charakterizuje to, že je trvalé a pomalé. Optimální váhový úbytek je dva až čtyři kilogramy za měsíc. Extrémně obézní lidé můžou bezpečně hubnut prvé měsíce i víc, maximum je 8 kg za měsíc. Člověk při takém hubnutí ztrácí převážné tuk a aktívní hmota neubývá, respektive k snížení dochází jenom minimálně.
"Rychle diety sebou nesou různé zdravotné rizika, jako jsou žlučové kameny nebo kardiovaskulární potíže, zvyšují riziko vzniku ochoření DNA, způsobené prudkou disharmonii přijímaných živin. Kromě nedostatku makroživin, zejména bílkovin, je vysoké riziko nedostatku vitamínů a minerálů", říká Ing. Zuzana Malastová, nutritční terapeut Holmes Place.
Když tělu nedodáváme dostatek kalorií, vyšle signál do mozku a ten si z „obavy o přežití“ začne přirozeně tvořit zásoby energie. V praxi to znamená, že metabolismus se zpomalí a potrava se namísto energie mění na tuk, který se usadí přesně tam, kde ho vůbec nepotřebujeme.
Mezi rizika rychlého úbytku hmotnosti patří
Dehydratace, ke které dochází zejména v případech, kdy je energetický příjem nižší jako 1200kcal denně (je to individuální v závislosti od věku, pohlaví, hmotnosti a jiných faktoru). Souvisí s tím, že tělo při drastickém snížení energetického příjmu pouští jako první vodu.
Malnutrice je způsobená výrazným snížením potravin a teda i vitamínu a minerálů. Velmi rizikovým je například snížení příjmu potravin obsahujících železo (dochází k anemii a teda sníženému transportu kyslíku v organismu), vitamin D spolu s nedostatkem vápníků (řídnutí kosti, kazivost zubu), hořčík (svalové křeče, srdeční arytmie).
Snížení imunity a teda zvýšená náchylnost na infekce, snížení kvality pleti, padání vlasů a třepení nehtů.
Únava, vyčerpáni a ospalost jsou poměrně častým následkem výrazného snížení energetického příjmu. Výjimkou není ani podrážděnost a náladovost poruchy koncentrace, depresívní nálady.
Žlučové kameny se často vyskytují u obézních lidí, ale taky u lidí, kteří extrémně rychle zhubnou a dochází u nich k zvýšení hladiny cholesterolu a snížené schopnosti žlučníků vyloučit žluč.
Narušení hormonální rovnováhy, velmi častým následkem jsou poruchy menstruačního cyklu, nebo tvorby spermii.
Poruchy přijmu potravy, jako anorexie nebo bulimie jsou taky jedním z možných následků rychlého hubnutí.
Jojo efekt je dalším častým následkem, kdy člověk po drastické dietě a následnému návratu k předešlé stravě, častokrát přibere mnohem víc, jako když s dietou začínal. Přičemž při rychlé dietě se hubne aktívní hmota a při opětovném nabíraní narůstá tuk.
Jak tedy hubnout
Správným řešením trvalého a stabilního hubnutí a udržení si váhy je dlouhotrvající vyvážený příjem všech potřebných živin. Řešením je celková změna životosprávy, která kromě vyváženého a pravidelného stravování a pitného režimu zahrnuje taky pravidelný pohyb a dostatek spánku.
Pokud chcete mít nejen odpovídající výsledky, ale také mít jistotu, že děláte maximum i pro své zdraví, svěřte se do rukou odborníka na výživu.
Pro Bio-Life.cz: Ing. Zuzana Malastová, nutriční terapeut
Image: FreeDigitalPhotos.net
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Cukr a vliv na hubnutíObezita a jak bojovat
Pozor na hubnoucí mýty!
Redukce váhy
Udržte si štíhlou linii i na podzim