Články

 

27.04.2011 - Iva Veselá

Alkohol jako nepřítel štíhlé postavy

2110NTQ.jpg

 

Jak je známo, alkohol je zdrojem velkého množství energie i v menších dávkách. Pokud řešíte potíže se svou tělesnou hmotností, alkohol by měl být jedním z prvních, který byste měli vyloučit. Podle mého názoru sklenka vína nic zkazit nemůže, ale při větším a navíc opakovaném množství požívání alkoholu ztrácí naše veškeré úsilí o hubnutí a zdravý životný styl smysl.

 

Mýty o alkoholu

Traduje se, že alkohol v jistém případě může působit jako "spalovač tuků". Známe přece situace, kdy nám po alkoholu rychle vyhládne. Opak je bohužel pravdou a k redukci tukové tkáně opravdu nedochází. Při metabolismu alkoholu dochází ke zvýšené termogenezi (vysvětleno dále), čímž se metabolismus trochu urychlí, ale hlavním výsledkem je většinou zvýšení chuti k jídlu. A právě kombinace jídla s alkoholem je velmi zákeřná. To, že se po alkoholu tloustne, je notoricky známá věc. Ani to, že alkoholik je většinou velmi hubený, zde neobstojí.

 

Fakta a kalorie

Alkohol je velmi kalorický nápoj, takže byste to s ním určitě neměli přehánět - ať už žijete zdravě nebo ne. Ve srovnání s ostatními živinami 1 g alkoholu obsahuje 29 kJ, zatímco bílkoviny a sacharidy pouhých 17 kJ. Je to téměř dvojnásobek kalorií. Problém je, že se jedná o tzv. prádzné kalorie, což znamená, že neobsahují žádné tělu prospěšné živiny. Jedná se o kalorii, která podporuje ukládání energie jako tukovou zásobu.

 

Nejméně kalorií obsahuje na 100 ml např. 10° pivo (130 kJ), o něco více 12° pivo. Energetická hodnota bílého vína se pohybuje od 100 do 200 kJ, červené o něco více a šumivé až 350 kJ. Nejvíce kalorií obsahuje tvrdý alkohol, zejména destiláty (1000 kJ) a likéry jako je becherovka (1200 kJ) nebo vaječný koňak se 1400 kJ (v koňaku je sice méně alkoholu, ale zato více jednoduchých sacharidů).

 

Alkohol a "cukry"

Při výrobě alkoholu (tedy kromě destilátů) dochází nejdříve ke zkvašení cukrů na alkohol a z něj se pak rozkladem získá energie. V lidském těle je proces dá se říci opačný.

Pro představu např. pivo obsahuje jak jednoduché sacharidy, tak i složitější sacharidy (dextriny), tudíž tělo z nich čerpá energii delší dobu. Společně s minerály pivo působí jako vcelku dobrý iontový nápoj...tedy až na ten alkohol.

Tvrdý alkohol obsahuje malé množství jednoduchých sacharidů, ale zato více ethanolu a těkavých látek.

 

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.


 

Metabolismus alkoholu

Alkohol, který člověk požije, se částečně odbourá již v žaludku, zbytek rychle proniká sliznicí trávicího ústrojů do krevního oběhu a jeho zvýšený obsah v bohatě prokrvených orgánech (mozek, ledviny, plíce) lze zaznamenat prakticky okamžitě. Distribuce alkoholu po tkáních je závislá ne množství tuku v těle. U hubených je nástup opilosti rychlejší, stejně tak u žen. U průměrného člověka je alkohol rozveden po tkáních do 90 minut, pak nastává jeho degradace.

 

Organismus etanol neumí skladovat do zásoby a snaží se ho rychle rozložit. Játra zdravých jedinců přemetabolizují 150 mg alkoholu během asi jedné hodiny. Hladina alkoholu v nich samotných je poměrně nízká, o to větší je ale jejich kapacitní zatížení, zejména při déletrvajícím a opakovaném pití. Kolem 90% požitého alkoholu se přemění na netoxický odpad. Velká většina se odbourá v játrech (alkoholdehydrogenáza, etanol oxidující systém, kataláza), menší část se oxiduje v jiných částech těla. Zbylých 10% se vyloučí v nezměněné formě močí, potem a dechem. Největší část nezměněného alkoholu organismus vylučuje dechem (cca 5 – 10%), z čehož plyne zpětné zjišťování promile alkoholu v krvi právě dechovou zkouškou.

 

 

 

 

 


 

 

Nastartování metabolismu

Jak souvisí pití alkoholu s urychlením metabolismu? Zbytek energie z alkoholu je energie z etanolu, která se v těle využije na oxidaci a přeměnu etanolu. Dojde k jejímu rychlému využití hlavně co se týče termoregulace. Metabolismus se nastartuje, protože na zpracování etanolu (pro tělo se nejedná o přirozenou látku) je potřeba další energie, a té musí být dostatek. S tím souvisí ten náhlý výdej tepla. Při popíjení je nám v chladu horko a v teple zrudneme a zpotíme se a to si nějakou tu kalorii vezme. Ale co je nejpodstatnější, alkohol je toxin, pro játra a celé tělo ve větším množství jedovatý, a kdyby v játrech nedocházelo k jeho rozkládání, hromadil by se v lidském těle a způsobil smrt.

 

Alkohol při sportu

Alkohol pro člověka představuje toxickou zátěž, která je schopna zahltit téměř dvě třetiny oxidační kapacity celého organismu. Při sportu, kdy je třeba využívat oxidační procesy na odstraňování volných radikálů vznikající při zatížení, alkohol brání jejich odbourávání tím, že oslabuje oxidační cesty procházející přes NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid), který představuje křižovatku v metabolismu důležitých živin. Jeden z metabolitů etanolu, acetaldehyd, přes Krebsův cyklus nepříznivě zasahuje do metabolismu cukrů, tuků a bílkovin a snižuje využitelnost živin o několik desítek procent. Alkohol rovněž prodlužuje regenerační fázi svalů, a ačkoliv se obecně při sportu vylučuje, lze snad v odůvodněných případech uvažovat o jeho příležitostném zařazení jakožto součást potréninkové psychohygieny (Nutrice.cz).

 

Alkohol a dieta

Když pijeme větší množství alkoholu, plně zaměstnáme játra jeho odbouráváním, a ta se nemohou věnovat standardní činnosti jako zásobovat krev glukózou. Jakmile delší dobu nejíme, játra mají za úkol doplnit chybějící hladinu cukru v krvi, ať je to ze zásob tuků nebo bílkovin. Jsou-li ale plně zaměstnané oxidací alkoholu a jeho odstraňováním z těla, nemohou plnit tuto funkci, což má za následek jednak dlouhodobý nedostatek cukru v krvi, ale hlavně minimální spalování tuku. V opačném případě nefunguje ani zpracování tuků přijatých v období kolem konzumace alkoholu, takže mají obrovskou tendenci k ukládání tou nejkratší cestou.

 

 

Alkohol v těle

V žaludku se vstřebá kolem 1/5 alkoholu a zbytek se vstřebá v tenkém střevě (následně můžeme pocítit nadýmání). Rozpadové produkty bílkovin na sebe v žaludku váží alkohol, a proto se takto neutralizuje až 10-30 % alkoholu. 90% alkoholu je z organismu vylučováno okysličováním, které probíhá hlavně v játrech (75%).

 

K oxidaci je potřebný jaterní ferment, který získáváme kolem 4. roku věku. Výskyt odvozených fermentů je díky genetice různý i podle třeba různých národností. Takže játra lidí po celém světě reagují na alkohol jinak. Kromě této v podstatě vrozené schopnosti odbourávat alkohol existují i schopnosti získané.

Vylučování alkoholu z organismu hraje především tělesná hmotnost. Například 70-ti kilový člověk vyloučí za jednu hodinu přibližně 7,7 g alkoholu. Vyjádřeno v promilích je toto rozmezí od 0,12 do 0,18 promile alkoholu v krvi. Protože alkohol není přímým zdrojem energie pro svalový metabolismus, fyzická námaha vylučování moc neovlivňuje. Ze sliznice trávicího ústrojí se alkohol vstřebává do vlásečnic a žilního oběhu, a je rozváděn všude tam, kde je i krev, a ovlivňuje hlavně tkáně s nejhustší sítí těch nejtenčích vlásečnic - mozek (Nutrice.cz).

 

Závěrem

Obézní lidé mají po požití stejného množství alkoholu vždy vyšší hladinu alkoholu v krvi. Je to z toho důvodu, že tuková tkáň je vyřazena z rovnoměrného rozmisťování alkoholu. Jelikož mají ženy vyšší procento tuku v těle, rychleji se opijí.

 

Závěrem by se dalo říct, že konzumaci alkoholu je vhodné omezit na minimum. Pokud je to nutné, není to pravidelně a je to v malém množství, pak bych volila třeba vinný střik, míchaný nápoj typu "bavorák", sklenku šampaňského nebo pivo. Z jedné sklenky za večer se v takovýchto výjimečných situacích se s vaší váhou nic nestane. Pokud je ale i mírné popíjení součástí vašeho života, pravděpodobně hubnout nebudete, spíše naopak. Raději si vezměte dva krajíce chleba než jednoho "panáka". Energetická hodnota je totiž téměř srovnatelná.

 

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 3.93 bodů z pěti


Čtěte také:

Atkinsonova dieta 
Hubnutí - odhodlání a motivace 
Obezita a jak bojovat 
Strach z posilování - tuky vs. svaly 
Volumetrika potravin 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny