Články

 

26.11.2008 - Iva Veselá

Jak správně kombinovat jídlo

 

Sníte něco malého na zub před obědem, ujídání v kuchyni, potom celý oběd, zákusek, káva s mlékem, dojídání se v kuchyni…také vám to něco připomíná? Bohužel skutečnost je taková, že kombinace různých jídel tělo nepřijímá s velkou ochotou. Jak tedy máme správně kombinovat jídlo, abychom se vyvarovali problémům?

 

Všichni mají zažitou skutečnost, že žaludek člověka může strávit několik odlišných jídel ve stejném čase. Nicméně trávení je řízená fyziologická laboratoř. Není rozhodující, co sníme, ale co jíme momentálně a jak pořadí jídel přizpůsobíme. Trávicí enzymy jsou vylučovány ve velmi přesném množství v určitých časech. Rozdílné typy jídel potřebují trávit jinak. Cukry potřebují enzymy, které štěpí cukry, naopak bílkoviny potřebují enzymy, které štěpí bílkoviny. Znalosti trávicího procesu dovolili odborníkům prosazovat způsoby kombinování jídla a zásad, které si stručně vysvětlíme.

 

Základní pravidla pro kombinaci:

Následující pravidla vám možná budou připomínat typickou dělenou stravu, ale něco na tom přeci je. Žaludek lépe tráví každý typ potravin zvlášť než směs všeho možného. Nemusíte nic měnit ve vašem jídelníčku, jen jezte různá jídla s časový odstupem. Vyzkoušejte tyto metody a možná nebudete litovat. Nějaké to kilo by se při dodržování následujících rad mohlo bez problémů ztratit.

Osobně jsem vyzkoušela podobně jíst jídla odděleně a musím uznat, že to má něco do sebe. Člověk se cítí lehčeji, svěží a plný síly. Žaludek už neubírá tělu energii pro dlouhé hodiny trávení. Jídlo vás už nebude unavovat, ale naopak vám bude dodávat elán a pocit štěstí.

 

1)     Jezte kyselá jídla a potraviny obsahující škrob odděleně. Škrob je obsažen například v ovoci, semínkách, bramborách, rýži, těstovinách, kukuřici a další. Kyselé potraviny neutralizují látky, které jsou potřebné k trávení škrobu a výsledkem je kvašení a zažívací potíže.

2)     Jezte bílkoviny (maso, sója,…) a karbohydráty (pečivo, přílohy,…) v oddělených jídlech.

3)     Jezte v jídle pouze 1 druh bílkovin. Nekombinujte například maso a oříšky, maso a vejce, mléko a ořechy, sýr a vejce, maso a mléko. Každý druh proteinu potřebuje svůj čas k trávení a různou sílu trávicích šťáv, aby správně vyloučeny. Vejce potřebují být v žaludku jinou dobu než maso nebo mléko.

4)     Nejezte bílkoviny a kyselá jídla dohromady. Kyseliny zabraňují vylučování trávicích kyselin, které jsou potřebné pro správné trávení. Bílkoviny, které se nezpotřebují, hnijí a přetvářejí se vcelku silné jedy.

5)     Jezte tučné potraviny a proteiny zvlášť. Některé potraviny, zvláště oříšky, máslo, olej, sýry, obsahují velké procento tuků, a je třeba je trávit několik hodin. Takže by tak nezbyl čas na strávení bílkovin. Není tolik na škodu jíst výrobky, které obsahují méně než 50 % tuků.

6)     Nekombinujte cukry (ovoce) a bílkoviny. To znamená nejíst například pomeranče, rajčata, citróny s masem, vejci, sýry, atd. Kyselé ovoce brání bílkovinám v trávení. Takže mléko a pomerančový džus není dobrý příklad pro správnou kombinaci. Pomerančový džus a vejce jsou jedna z nejhorších kombinací.

7)     Jezte v oddělených jídlech cukry (ovoce) a škroby. Džemy, ovoce, cukr, med, sirupy + chleba, koláč, cereálie, brambory. Tyto kombinace způsobí v žaludku hnilobný proces.

8)     Melouny jezte samotné. Nekombinujeme je s téměř žádnými jídly. Je to možný způsob, aby se meloun v klidu a rychle rozložil.

9)     Zřekněte se dezertů. Jestliže jíte dezerty nakonec všech jídel, leží potom dlouho v žaludku, špatně se tráví a dochází k výskytu hnilobných bakterií. Bakterie je následně přemění na alkohol a kyselu octovou.


Hodnocení článku

Hodnotilo 25 čtenářů průměrem 3.88 bodů z pěti


Čtěte také:

Instatní sojová mléka 
Lyofilizované ovoce 
Máslo je prý zdravé - jak to tedy je? 
STOP překyselenému organismu 
Zelenina nahradí všechny spalovače tuků 


Diskuze

Dalibor

V žaludku je poměrně velká kyselost, proč by tedy melo být špatné kombinovat kyselé ovoce a mléko? Můžete to nějak logicky vysvětlit?

22.12.2019 18:54
Tana

Dobry den, Co rikate na snidani : bily jogurt + banan ? A na svacinu : jablko + mrkev ? Dekuji.

29.11.2014 18:35
Python

Kyselé ovoce

Dobrý den, je kombinace kiwi a müsli přijatelná ?

06.06.2014 18:45
Lucia

rozdělení potravin

Dobrý den, prosím o radu, kde bych našla seznam rozdělení potravin? Ráda bych se řídila správnou kombinaci potravin, ale potřebuji vědět kam se přesně různé druhy řadí. Děkuji s pozdravem L.K.

28.11.2013 11:29
Ing. Iva Veselá

pro Patrika

Dobrý den, Patriku, každá zelenina obsahuje vyšší či nižší množství každé živiny (bílkoviny, sacharidy, tuky). Proto rajčata do této skupiny nepatří, jsou bohatá zejména na sacharidy (cca 3,8g na 100 g). Ostatní živiny tvoří zlomkové množství. Hezký den, IV

25.11.2013 17:03
Ing. Iva Veselá

pro Jakuba

Dobrý den, pokud řešíte problém s přibíráním, nemusíte bílkoviny kombinovat, stačí je oddělit od sacharidů (přílohy jako např. rýže, těstoviny apod.). Už tak pocítíte rozdíl. K obojímu jezte zeleninu. Hezký den, IV

25.11.2013 17:00
Patrik Schmolz

5) Jezte tučné potraviny a proteiny zvlášť. Další nejasnost... ? Každé maso je plnohodnotnou bílkovinou tedy chcete-li plnohodnotným proteinem a sebou si nese docela dost ať už zdravého např. ryby nebo ne tak zdravého tuku např hovězí a vepřové.. to kdybych věděl jak oddělit ten tuk od masa určitě bych to udělal ale nikdo na to doposud nepřišel třeba už jste napřed rád bych znal vaši odpoveď na toto ??? .D

20.01.2013 22:06
Patrik Schmolz

Zdravím nejde mi do hlavy jedna věc: Nekombinujte cukry (ovoce) a bílkoviny. To znamená nejíst například rajčata vůbec pokud to chápu vždyť rajce obsahuje cukr i bílkovinu samo o sobě dokonce obsahje dva druhy cukru glukosu (1,83) i fruktosu (1.98) a konečně 0,65 neplnohodnotné tedy rostlinné bílkoviny co by jste mi řekla k tomuhle ??? Docela by mě to zajímalo ... xD

20.01.2013 21:50
Jakub

Strava

Dobrý den, znamená to tedy, že pokud chci, aby tělo trávilo co nejpomaleji a dostalo tak co možná nejvíce živin (ať už bílkovin z masa a vejcí, nebo sacharidů z těstovin a rýže), mám jíst hodně typů (maso, rýže, vajíčka, tvaroh)jídel současně? Mám problém s přibíráním, děkuji za odpověď Jakub

15.11.2011 22:59
Karina

jo jo toto dodržuji a cítím se fit - akorát když přijedu na návštěvu k tátovi nebo babičce a oni ví, že jsem semivegetariánka ale stejně se vytasí s klasikým kuřetem s brambory apod. to se prostě nedá vysvětlit :) a co mě přivádí k šílenství je italský zvyk jíst po obědě a večeři jako dezert ovoce!!! a to jim taky prostě nevysvětlíš!!!

22.05.2010 01:44
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny