Články

 

19.12.2008 - Iva Veselá

Rýžová dieta

Foto: http://z.about.com

 

(Tento článek je pouze informačního charakteru, nejedná se o dopurčení výživového poradce).

Rýžová dieta je známou a osvědčenou metodou hubnutí. Základem této diety je samozřejmě rýže. Jestliže tedy potřebujete dát nějaké to kilo dolů, získat znovu ztracenou energii a pročistit organismus, rýže je naprosto ideálním pomocníkem.

 

Víte, že...?

Na celém světě je pěstováno přes neuvěřitelných 9000 druhů této potraviny. Liší se barvou, chutí nebo vůní.

 

Druhy rýže

Mezi nejznámější rýže je rýže Basmati, dlouhozrnná, jasmínová, sladká, neloupaná, pololoupaná a další. Bílé rýži se raději vyhněte, protože je loupaná (zbavena povrchové slupky), a proto má méně obsahu vlákniny, minerálů, a tím i vyšší glykemický index, což není úplně vhodné. Na druhou stranu je lépe stravitelná, proto doporučuji rýži natural kombinovat s ostatními druhy.

 

Glykemický index

Rýži musíme vybírat i podle hodnoty glykemického indexu. Glykemický index (GI) je číslo, které říká, za jak dlouhou dobu se zvedne hladina cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI způsobí rychlý vzestup glykémie krve, ta opět rychle klesne a takový průběh v nás vzbudí brzy hlad. Čím je tedy číslo glykemického indexu vyšší, tím menší pocit zasycení po jídle zůstane. Proto je nutné konzumovat potraviny s nízkým GI, kdy se glykémie zvyšuje i snižuje postupně po delší dobu. Jelikož taková potravina nevyvolá prudké výkyvy glykémie, déle samozřejmě zasytí a zároveň tím se zároveň eliminují chutě na sladké. Celozrnné druhy rýže (se slupkou neboli natural) "šetří" váš inzulin a nepodporují ukládání tuků.

 

2595MjA.jpg

 

Pro příklad uvedu med nebo cukr s hodnotou GI 100 - jsou to jednoduché sacharidy (cukry), které nenavodí dlouhodobé zasycení a po chvíli začnete mít opět hlad. Zatímco například těstoviny mají GI nízký. Sami si dokážete představit, co vás více zasytí a po čem budete mít menší hlad - lžíce medu nebo lžíce těstovin? Jistěže těstoviny vyhrávají.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce.


 

Rýžová očista

1) Rýžová dieta je sice založena na rýži, ale ne pouze na ni. Rýži můžete kombinovat s oblíbenou zeleninou nebo oblíbeným ovocem, ale nikoliv v jeden den. Jeden den konzumujte zeleninu, druhý den ovoce. Jestliže nemáte silnou vůli, můžete si zezačátku k rýži připravit libové maso nebo ještě lépe rybu, lze také použít tofu, šmakoun, tempeh atd. Omezte ovšem živočišné tuky a jednoduché cukry, to je velmi důležité. V případě použití oleje dejte přednost olivovému, a to v menším množství. Jestliže budete nadále konzumovat vysoké množství tuků, dieta nebude mít žádný význam.

2) Rýži jíme v omezeném množství, musíte si stanovit hranice. Denní dávka by měla být cca 200 - 250 g neuvařené rýže + případně další potraviny podávané k rýži. Pokud konzumujete rýži v prvních dnech samotnou, množství rýže navyšte. Muži si samozřejmě dopřejí více rýže. Stále mějte pod kontrolou pocit nasycení - s přejídáním dieta také nebude mít smysl.

 

Pozn.: Rýžové pokrmy velmi dobře rozkousejte, měli byste polykat "kaši". Toto pravidlo neplatí pouze při rýžové dietě, ale všeobecně, takže na to nezapomínejte.


Výhody rýžové diety

  • snížení cholesterolu
  • minimalizace příjmu tuků
  • úbytek hmotnosti
  • vyčištění trávicího traktu
  • detoxikace
  • odkyselení organismu
  • nárůst energie, zlepšení nálady
  • prevence civilizačních chorob

Pitný režim

Ve dnech diety je důležité dostatečně pít, tzn. 30-40 ml/1 kg hmotnosti. Pijte zejména čistou vodu, zelené a bylinkové čaje. Pro odkyselení a pročištění trávicího traktu můžete vyzkoušet vodu s citrónovou šťávou ráno nalačno.


Hodnocení článku

Hodnotilo 151 čtenářů průměrem 3.95 bodů z pěti


Čtěte také:

Hubnutí - odhodlání a motivace 
Hubnutí s jógou 
Na co si dávat pozor při dietě 
Ořechy a hubnutí 
Pozor na diety! 


Diskuze

Radim
Web: http://https://www.pixolive.cz/category/zdravyzivotnistyl/

Dobrý den, rýžovou dietu jsem už párkrát využil a mohu potvrdit, že opravdu funguje, Dokázal jsem zhubnout 5 kg za měsíc.

15.02.2021 22:02
miro

Pásový opar

Detox ... také krásné chemické slovo a detoxikácia organizmu také. Ale máme tu jeden zádrhel, na ktorý nikto neupozorňuje a je treba aj s tým rátať. To čo Vám tu píšem už mám na vlastnej koži overené pod dohľadom internistu a imunológa. Bez komplexného vyšetrenia som do toho nešieľ a ostal v sledovaní lekárov. Preto si musíte dobre zvážiť kto a kedy a s kým ísť do detoxikácie organizmu a či do úpravy hmotnosti, alebo to len pomenujete ryžová diéta. Plno ľudí ako dieťa preskáče ovčie kiahne. Proste to schmatne v škôlke, v škole a či na pieskovisku a hľa, pupienkvá choroba s patlaním tekutého púdru je doma. Po odznení choby sa všetko ukazuje ako nádherná vec, vec sme sa vykurýrovali. Ale ona chyba lávky. Virus, ktorý to všetko začal vyhnaný z teľa nie je. Len sa usadí niekde u chrbtice a prejde do latentného spánku a čaká. V dospelosti je všetko v poriadku, pokiaľ sa Vám razantne nenaruší imunitný systém a nerozhodíte si fungovanie teľa. A táto detox-ryžovka je práve krásny štartér na rozhodenie. Idete do toho so svojou miernou nadváhou, ale inakšie vo výbornom zdravotnom stave? Rozhodíte si ten Váš výborný zdravotný stav. Nebojte sa, nezačnete ani napádať na pravú stranu či Vám začnú abnormálne rásť chlpy pod nosom a či obočie. Nič takého. Len musíte rátať s tým, že môže nastať „prebudenie“ latentného DNA-vírusu VZV (Varicella-Zoster Virus). Áno, to je ten čo nás v detstve potrápil. Už ale nevybehne ako „kniahne“, ale ako tzv. „pásový opar“. Upozornujem, že môže a nemusí. Oni ani mnísi netrpeli na ovčie kniahne ako naša populácie všakovato popreočkována a natlačená chémiou. Mnísi v minulosti síce tiež dostali pravé kniahne, ale taký kláštor proste uzavreli a nechali svojmu osudu. Po likvidácii pravých kniahní nám už ostalo chytit len tie ovšie. Tak a sme u neslavného „pásového oparu“, ktorý Vás môže schmatnúť možno v ľavej polovine hrude, kde v prípade že ostane dáka jazvička tak to zvládneme. Ale on potvora môže vypuknúť aj v oblasti tváre a potom už môže ísť nie len o jazvičky, ale aj o zrak. Ja som po prepuknutí pásového oparu ostal i naďalej v detoxikačnom režimu a za sledovania lekárov som ťahal ďalej. No keď už som mal za sebou prvé dve etapy, bola by to škoda. Veď sa idem dávať dohromady tak prečo to nedotiahnuť. Na zdolanie pásového oparu občas potrebujete niekoho, kto Vás bude natierať a pomáhať. Pretože ani to spanie s uboleným telom nie je nič moc a už vôbec nie starostlivosť o deti, keď ich potrebujete dostať do školy a na krúžky a navariť či požehliť. Ako to celé dopadne so mnou Vám napíšem.

16.02.2017 13:26
Lucie
Web: http://www.24poradna.eu/co-se-zbytkem-ryze-t2803.html

Také jsem to zkoušela a zhubnout se potom opravdu dá.

22.12.2016 00:08
HELLY

rýžový detox

rýžová dieta je skvělá věc na očistu organizmu a shození kil, držela jsem 60 dní a zhubla 12kg,ale hlavně jsem se cítila celkově úžasně a každý mi to také říkal,nejde držet pořád,ale když už cítíte,že potřebujete vyčistit tělo je skvělá,ale chce to dodržet bez tuku a bez soli.

17.10.2015 17:45
Monika
Web: http://www.asijske-potraviny.eu/94-ryze

Rýže

Kupujete asijskou rýži, nebo normální? Rozdíl...http://www.asijske-potraviny.eu/94-ryze

11.08.2015 13:59
Pali
Web: http://www.eutrofia.sk/node/123

Skusenosti

Jedna z \"originalnych\" a uplnych liniek k diete je pri mojom nicku. Dietu (alebo skor kuru) skusam uz 5-7 rokov, mesiac pred Jarnym slnovratom (co sa obcas kryje s krestanskym postnym obdobim pred Velkou nocou, aj ked ja citim blizkost skor s novopohanskou spiritualitou), osobne som sa vyrovnal s dlzkou 5x 5 faz (=25 dni). Prva a asi najdolezitejsia rada. Za poslednych sto rokov uz mnoho renomovanych aj mainstreamovych osobnosti od psychologov po spisovatelov popisalo jav, ked sa o nieco velmi snazime a ono to nejde. Cim via snahy vyvinieme, tym horsie vysledky. Silou pred sebou tlacime len barieru. Manazerske prirucky a ich hesla typu \"ked chces nieco dosiahnut, musis na tom tvrdo makat\" su nezmyslom, praxou potvrdenym. V skutocnosti, k uspesnemu dosiahnutiu ciela je casto omnoho dolezitejsie ROZPTYLENIE, prestat tlacit na pilu a najst si rafinovanu obkluku! Takze ak chceme schudnut, primarnym cielom nemoze byt \"schudnut\". Cely biznis okolo diet a neuprosny jo-jo efekt je tomu svedkom. Co tak skusit \"byt zdravsi\", \"odlhacit sa\", \"ocistit sa\". Znizenie vahy a lepsi vizual tela je len prijemnym VEDLAJSIM EFEKTOM detoxikacnej kury. Vdaka ryzovej kure sa citim lahsi, ohybnejsi, pruznejsi, plny energie (takmer skacem ako pruzina), vylepsia sa mi zmysly (pocujem lepsie - co nie je vzdy vyhra ;) , citim pachy intenzivnejsie vratane sameho seba - co tiez zaujimavo prekvapi), zlepsi sa mi imunita (mozu okolo mna vsetci kychat v chripkovom odobi), ... skratka nastartujem sa do jari. A... uvedomim si, ze nielen knedlikmi, univerzalnou hnedou omackou a masom trikrat denne je clovek zivy. Da mi to moznosti - jest inak, pestrejsie, kreativnejsie, obcas usetrit hodiny s pripravou jedla a mat viac casu na aktivitu (to telu prospeje dalej). Uvedomim si kolko jedla naozaj \"musim\" zjest a na com vsetkom sa da prezit ... a dokonca zit dobre a zdravo. Tieto \"spiritualne\" benefity diety su mozno dolezitejsie nez tie instantne vizualne.

19.05.2015 15:17
Jindra
Web: http://tukozrout.cz/ryzova-dieta/

Nevydržela jsem :)

Asi je to dobrý nápad, ale bohužel nevydržím jíst rýži déle než 1 den. Tak asi budu muset zkusit něco jiného :-)

25.02.2015 22:54
Radim

nemíchat jablka s hruškami

Při této kúře se nesmí dostat do těla nic, co způsobuje kyselou reakci (ovoce, rajčata, tuk, cukr), dále sůl, která váže vodu a drží v těle, jinak je s redukcí váhy a vyplavování toxinů z těla ven šmitec. Míchat jeden den ovoce a zeleninu, a ještě syrovou dohromady, si můžete dovolit (a to jen zeleninu) nejdříve po 3-4 týdnech od začátku kúry. V druhé a třetí fázi můžete pouze vařenou měkkou a lehčeji stravitelnou zeleninu, pokud chcete, aby proces nebyl narušen. Ovoce má kyselinotvornou reakci vždy (obsahuje kyseliny i cukry - proto se do kúry vůbec nehodí), u zeleniny se v kúře vyhněte rajčatům se silnou kyselou reakcí - vyvolá stopku v redukci stejně jako u ovoce. pít 20-30 minut před konzumací pokrmu a pak pít až 3 hodiny po snědení posledního sousta. Nesmí dojít ke smíchání tekutiny s jídlem v prostředí žaludku, protože dojde ke kvasnému procesu, což má za následek výraznou eliminaci účinku. Kúru držím každý rok po Vánocích od ledna do poloviny února a výsledek je vždy kolem 15 kg úbytku. Nehledě na fyzickej stav před a po, který se nedá vůbec srovnávat. Pak jsem tu četl o nebezpečí jíst rýži déle než tři dny. Ano, toto platí pro všechny loupané rýže, nikoli pro rýži natural - tu můžete jíst celoživotně právě díky obsahu látek ve slupce, které s jádrem vytvářejí komplex látek 100x lepší, než nabízi naše česká kuchyně. Dále okurka versus kukuřice. Další mýtus o tom, že ačkoli kukuřice obsahuje 9x více škrobu, musí se po ni 9x více tloustnout. Omyl! na konci i po konci kúry můžu jíst dokonce jakékoliv množství kukuřice s rýží a nepřibral jsem ani jediný gram. A to jsem ji pak během léta a podzimu v semínkách spořádal s rýží neuvěřitelných 53 kilogramů. Vypustit potraviny s kyselou reakcí, soli, omezit tuky a hodně pít.

20.01.2015 10:22
Alice
Web: http://www.mlecna-dieta.cz

dieta

Ahojky, zkoušela jsem ji asi 10 dní. Je to super dieta, zdravá, cítila jsem pozitivní efekt na svůj organizmus. Pracovní život mi však neumožňoval ji držet delé. Ale všem vřele doporučuji...

24.12.2014 23:10
Nikola

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč se v jeden den nemůže s rýží kombinovat zelenina a ovoce?? V jiném článku v časopise jsem se zase dočetla, že ráno do 10h. by se mělo jíst ovoce a dát si 1/3 rýže, k obědu 2/3 rýže + zelenina, večeře 3/3 rýže + zelenina, nebo ovoce. Samozřejmě vydatně pít. Jak to tedy s tím ovocem a zeleninou je??

06.10.2014 14:18
Kateřina L.

Druhy rýže

Dobrý den, chci se zeptat, zda se při této rýžové dietě můžou střídat druhy rýže. Například v pondělí si uvařím jasmínovou, v úterý rýži parboiled a ve středu zase jiný druh rýže. Děkuji za odpověď :)

25.05.2014 13:10
Irena
Web: http://xrka.com

Dieta

Já jsem s touto dietou velice spokojená, od léta jsem zhubla 8,6 kilo, a navíc mám rýži ráda takže si i docela pochutnám

12.12.2013 19:28
Lukáš Huk
Web: http://www.biocesta.cz

Na co diety?

Diety fungujou, proč? Protože něco změníte ve svém jídelníčku. Pak JOJO efekt proč protože se vrátíte ke svému starému jídelníčku :) Takže hoky, ženy jestli chcete zhubnot je důležitý něco změnit na pořád :)

23.05.2013 20:59
Iveta
Web: http://sjidelnicek.cz/

dietka

Já ji držela dva týdny, něco jsem sice zhubla (2 kg) ale vyčistilo se mi tělo a upravilo zažívání. Takže jako čistící je super, ale stravovat se tak pořád, tak rýži nebudu chtít po měsíci ani vidět.

03.12.2012 14:46
Iva

Nedoporučuji k dlouhodobému stravování. Rýže je zdravá, ale neobsahuje takové spektrum živin, které jsou v ostatních potravinách. Tato dieta má zejména \"čistící\" účel. Redukční samozřejmě také, ale snížená váha se nemusí vždy udržet a část může vystoupat nahoru.

20.10.2012 15:02
Terry

Jsem z toho trochu domotaná, tak dá se ta dieta držet jako redukční nebo ne? Ráda bych ji držela dlouhodobě, samozřejmě s přidáním dalších potravin...děkuju za odpověď

12.07.2012 19:57
haha

Doporučuji k rýži pít kromě vody ještě heřmánkový čaj, opimalizuje trávení. Rychleji tak rýži strávíme.

11.01.2012 14:55
ada

Mně se po této kůře úplně neskutečně zlepšila pleť! Doporučuji! Jen se do ní pouštějte, když jste zdraví a ne v době, kdy zrovna něco překonáváte, při boji s nějakou nemocí vám rýže, co se živin týče, nestačí, mě se při tom třeba dost točila hlava, na to pozor. Jinak opravdu dobré, kila jdou hodně dolů, hodí se to třeba, když opravdu potřebujete během týdne zhubnout a zlepšit si plet, ideální před plesem :) Ale hodně pít!!!!

11.01.2012 14:42
Janezka

Dobrý den, chtěla bych držet pouze \"pročisťujici\" dietu (jsem rada ze mam aspon 50kg)...stačí mi 2-3 dny pouze na ryzi a zelenine?Nebo musím celých 9. Děkuji.

03.11.2011 11:24
Jana Sazimová

Rýžovka

Ahoj, tak o této dietě jsem slyšela od kamarádky a tak jsem ji taky začala od včerejška praktikovat. První den - no, docela krút, ale - váha ráno ukázala o 1,5kg méně. Dnes jsem přidala trochu zeleninky, zítra dám trošinku kuřecího. Jak je to s tím pitím? Může se pít podle chuti (vím-jen voda a čaje) nebo taky jen za určitý čas? Po hodině apod..

11.10.2011 14:47
Marián

Jen k těm těstovinám - je to hladové jídlo. Já když si dám těstoviny se zeleninou, těstovinový salát, nebo těstoviny z masem, tak mám do 1 - 2h zase hlad.

15.08.2011 23:42
katka

Drzim ryzovou ocistnou kuru ted 2 den.\\mam pratele,kteri to take drzeli.Vypadali pak skvele,zdrave a jakoby mladsi.Chce to ale radne dodrtovat jak je psano 4 krat 9 dni presne podle navodu.Jinak se telo neprocisti.neni to uplne na dietolgii,protze pak zase myslim si r\\chle priberete.\\ja to delam hlavne kuli procisteni organismu a zdarvi a taky kuli odpocinku od alkoholu.kdyz trosku zhubnu ,tak jen dobre.TO neni na skodu.Pa

28.06.2011 19:40
Olča

chtěla jsem se zeptat jestli hubnutí je učiné steně u lidí, kteří nemají tak velkou nadváhu. Já mám 62 kilo a 164 cm , j možné zhubnout touto dietou cca 7 kilo?

31.05.2011 00:45
mnamka

Aj ja davam este kecup,niekedy aj syr,ale s udusenou zeleninou..viac krat za den na noc uz nie,aj starka sa dala na to a znizil sa jej nie len cukor ale aj ta vaha...a aj mne 4 kila,fajna vec

23.04.2011 00:46
mnamka

zarucujem funguje:)po dvoch tyzdnoch badat hned na vahe..:D

23.04.2011 00:43
Macinka_271

Očista...

Jdu do toho kvǔli pročištění organismu, rýže tělo pročistí od zdytečně zadržené vody..a navíc mám ji ráda, tak to nechám raději jen na tři dny ať si ji nezhnusím ;o) Jinak informace, že někdo zhubne 10kilo bez počáteční váhy a výšky je vám k ničemu, protože jinak se hubne 130kg člověku než 70kg, jen tak aby se pak někdo nedivil proč to nejde a tak rychle, jak někomu jinému. Ale všem odvážlivcům rozhodně přeji pevnou vǔli, je to jen překonat sebe a vyhrát ;o)...

18.04.2011 20:13
Pajas

ryže

jo a ještě si na to dávám kečup trošku ale :) a stale to funguje

05.04.2011 13:35
Pajas

ryže

já kombinuju ne jednu ryži a i se zeleninou paprika okurek a do práce jablko a už sem za 10 dni zhubl 5.5 kg takže super a citím se dobře,takže si myslim že je jedno jakou ryži a ryži natural sem ani neskoušel :D

05.04.2011 13:34
Evelina

Nevíte někdo, jestli i rýže BAsmati je nevhodná? Dá se během této kúry kombinovat třeba basmati rýže s rýží natural?

04.04.2011 16:22
Pajas

aaa

myslim že to funguje tyden papam ryži a 2.5kg dole zatím teda

27.03.2011 03:30
slisa

Zkušenost

Vloni na jaře jsem prošla rýžovou kúrou 9x4 (tj. devět dní jen rýže, pak rýže se zeleninou atd. - viz google). Zhubla jsem o 8 kg (z 59 na 51 kg), ale asi měsíc po skončení jsem měla zhoršený krevní obraz (játra, slinivka, cholesterol). Čekala jsem opak!! Žeby to byly ještě důsledky čištění? A ještě jeden poznatek: během té kúry a ještě i po ní jsem vypadala výrazně starší a nemocná, zvýraznily se mi vrásky. Cítila jsem se slabá fyzicky i psychicky. Už radši takovéto drastické akce dělat nebudu. Rýže je na očistu výborná, ale já ji budu kombinovat s dalšími potravinami (zelenina, tofu aj.). Každý jsme holt jiný a každý asi potřebuje něco jiného.

21.02.2011 07:54
Varhostak

vařená rýže natural zabírá

V rýžové kúře (36 dní - 4 fáze po 9 dnech) jsem už podruhé, začínám vždy kolem 10.1. a končím v polovině února. Zápor: první 2 - 4 dny mohou odradit od nechuti (projevy jako pobolívání hlavy a malátnost, případně nevolnost, jsou běžné - jen do doby, než se chuť otočí a rýže začne chutnat sladce a svěže). Klady: snížení chronicky zvýšeného krevního tlaku, velké zlepšení krevního obrazu a jater, eliminace špatného cholesterolu na minimum, zlepšení fyzické i psychické kondice, změna náhledu na potraviny a stravovací návyky, dokonce mi pomohla trvale utlumit tinnitus ušní. Závěr: pro lidi s nadbytkem hmotnosti a zdravotními problémy všeobecného směru neexistuje zatím nic lepšího stoprocentně přírodního. Je to mnoha sty lety ověřená kúra původem z Čínské provincie. Návod najdete ve vyhledávačích po zadání ryžová nebo rýžová kúra (většinou ve slovenštině) - podle něho jsem se řídil. Velmi důležité je přitom pít čistou tekutinu ve velkém množství s dostatečným odstupem před a po jídle - viz návod na internetu. Hezký den

19.01.2011 09:37
Eva

Ahojte, rozhodla jsem se začít s rýžovou dietou (to víte byly Vánoce, tak šla kila nahoru:) a chtěla bych se zeptat jestli se uvařená rýže může během dne jíst studená a jestli se může kombinovat se syrovou zeleninou a syrovým ovocem? Děkuji moc za odpověď

12.01.2011 19:57
louis vuitton
Web: http://www.eluxurysall.com/

louis vuitton

co jsi za celou diety nemohla jíst. Stačí si jenom hlídat denní příjem (aby byl srovnatelný s dietou) a zezačátku přidat bílkoviny a zeleninu. Každopádně si touhle dietkou docela dobře pročistíš organismus.

17.09.2010 04:29
Kačaba 75

Narazila jsem na tyto stránky v domnění,že zde najdu recept na rýžovou kaši s ovocem pro moji dcerku ,která trpí již týden průjmem.Recept jsem tu nenašla ,ale jdu diety JÁ ! Díky všem za názory a rady.

30.07.2010 12:46
Lenka

Tuhle dietu mám nejraději, člověk se po ní krásně pročistí a zhubne, hlavně je to jediná dieta, kterou můžu držet, po mléčné se mi točí hlava a je mi špatně.

14.07.2010 22:39
Helena
Web: http://hhlubkov@gmail.com

rýžová dieta

Rýžovou dietu držím cca měsíc, jím ji 3x denně, opravdu hodně piju, vynechala jsem kávu, už druhý den jsem se cítila mnohem líp. Teď jsem zhubla 8 kg, pomalu přecházím na normální stravu, ale bude to chtít hlídat. Přestaly mě bolet malé klouby, nejsem unavená, naopak mám víc energie a žádné deprese

08.06.2010 14:18
marie

výsledky mého snažení

25.1.jsem sem napsala příspěvek a začala s dietou.Prvních 5 dní jsem jedla pouze rýži prokládáno ovocem.Pak jsem si ji začala připravovat na různé způsoby.Dnes už k tomu jím tmavé pečivo,nízko tuč.sýry,jogurty,hodně zeleniny,a váha mi jde stále dolů.Tedˇuž pomaleji,ale neva.K dnešnímu dni mám dole 13kg a jsem štastná,nebotˇobléknu věci,které jsem 2roky nenosila.Všem,kteří bojují s nadváhou přeju hlavně hodně vytrvalosti.Já jsem k tomu dospěla až ve 42letech,ale přece!!! A to ještě nemám vyhráno!!!Všem přeju i zdraví,protože bez něj už nezmůžeme nic..... M.

02.06.2010 21:23
Nora

změna natrvalo

Již od dětství jsem se potýkala s nadváhou a velmi těžce to nesla neboť jsem estét. Moji rodiče, kteří měli stejný problém a stále jej řešili různými \"zaručenými dietami\" nakonec zemřeli na rakovinu tlustého střeva ještě před důchodem. rozhodla jsem se, že já rozhodně tohle nedopustím a po 45roce jsem dospěla k pevnému rozhodnutí, že změním naprosto postoj k jídlu a stylu stravování. hodně cestuji a ráda ochutnávám cizí kuchyně. Vždy nejlépe vypadali Italové a především Italky - krásná pleť, převážně štíhlé, to samé Francouzi, Švédové a Dánové. Vždy je základem jejich kuchyně především čerstvá zelenina, ovoce, ryby, nejkvalitnější olivový olej, velmi málo těžkých omáček a kynutých příloh včetně chleba. Vše se připravuje krátce. Dalším zázrakem je asijská kuchyně která nahrazuje naše knedlíky, chleba, pečeni a kopce brambor miskou rýže a spoustou zeleniny a lehkého bílého masa či ryb. A jsou hlavně štíhlí a stále plní energie!! takže zde jsem začala. Každý den jsem navařila čtvrtlitrový šálek syrové rýže různého druhu, přidávala různou zeleninu a jedla tak v 5ti porcích. Snidala většinou bílý jogurt s vločkami, ovocem a semínky, či oříšky. Během měsíce naprosto zmizela kožní alergie, únava, migréna a váha šla příjemně dolů. Pila jsem minimálně 3 litry vody v létě více.,během měsíce jsem nahrazovala porci rýže převážně rybím masem, řidčeji kuřecím či krůtím. Přidávám olivový extra virgin olej až do hotového pokrmu. S klesající váhou a omlazujícím účinkem tohoto způsobu stravování jsem si uvědomila, že už se nikdy nechci vracet ke knedlu-zelu-vepřu a tučným gulášům a buchtám. Za rok jsem shodila přes 20 kg, za dva to bylo téměř 30 dole bez trápení. Dostala jsem zpět tolik sebevědomí, které jsem neměla ani ve 20ti. Užívám si jeansů a těsných šatů, a života který pro mne začal být radostný až téměř v 50ti. Odjela jsem na delší dobu pracovat do zahraničí, kde si mohu dovolit velmi kvalitní a skvělé čerstvé potraviny a přestala jsem se dietami zabývat protože to prostě není třeba. Mí krajané pláčou po knedlících, škvarcích a buchtách, já jsem šťastná že se mne tento smutek netýká. Rýži mám stále na jídelníčku jako hlavní sacharid a lék a vděčím jí za svůj zdravý a sebevědomý nový život, nikdo mi nevěří můj věk. neptejte se kolik můžete zhubnout nějakou dietou za týden, ale změťe svůje stravovací návyky natrvalo, snad chcete být štíhlí a zdravě se cítit celý život, ne jenom za 14 dní. držím všem co tohle řeší palce.

18.08.2011 09:49
suong doova

Dieta

Tak jsem se rozhodla tuto dietu take vyzkouset.Muzete se nekdo podelit s vysledkem a za jak dlouho?

09.05.2010 21:19
Iva Veselá, nutriční terapeut

rýže

Pro pí. Antošovou: výživnější je samozřejmě rýže hnědá (natural), ale bílá nijak neuškodí.

29.04.2010 15:16
v,antosova

Dotaz

Váření, prosím o upřesnění, když chci jíst 3 dny rýží, tak radši bílou nebou hnědou, děkuji Antošová

22.04.2010 07:20
Mirka

Tak jsem vyzkoušela a celkem úspěch, 5 kg za měsíc... kombinovala jsem rýži se vším aspoň trochu dietním...kuřecí, rybí, zelenina, sýry, vajíčko, málo tuku, když na sladko, tak málo sladit. Chce to vůli, ale není to moc o hladu, jako třeba ovocná dieta, tu nevydržím ani den. Takže když mě přepadne chůť nebo hlad, stále mám uvařenou a trošku pojídám a hlavně jsem spokojená a doporučuji!

06.04.2010 19:55
jolja

Také ksem o této dietě slyšela, ale rýže se má jíst po dobu pěti dnů a to nesolená a neochucená. Pak to má očistný efekt. Sůl způsobuje zadržování vody a při očistné kůře je ji dobré vynechat.

30.01.2010 13:35
marie

dieta

Aniž bych kdy byla na těchto stránkách,dnes jsem se rozhodla,že budu jíst jen rýži.A to mě přivedlo sem.Jsem ráda,že si můžu přečíst Vaše zkušenosti.Mám velkou nadváhu a dost mě to trápí,ale jsem moc líná na to připravovat si zvlášt jídlo než vařím pro rodinu.No a tohle snad nebude tak náročné.Držte mi palce...

25.01.2010 16:07
Petra

rýžový půst/rýže s ovocem

samotná rýže se může jíst třeba i 40 dní a nic vám to neudělá, ale samozřejmě, že záleží na zdravotním stavu daného člověka a takto dlouhý půst se doporučuje jen při velmi vážných nemocech, kdy se tělo potřebuje zbavit velkého množství usazenin, například při rakovině, kdy je člověk zároven velmi tlustý. já osobně mám za sebou jeden týden a co jsem prožívala se dá slovy jen těžko popsat, člověk se cítí velmi lehký. ale každopádně je lepší, když si dáte alespon jeden den v měsíci čistě rýžový půst a popíjíte zeleninové vývary. Co je hodně důležité: NEMICHAT RÝŽI S OVOCEM TO JE VELMI ZÁSADNÍ CHYBA!!!!! ani s žádnými jinými obilovinami kromě jáhel. ovoce dohromady s obilovinami v těle kvasí. jáhly jsou ze všech obilovin nejzásaditější a proto jsou s ovocem více vhodné.

18.01.2010 14:56
Tereza

Rýžový den Na rýžové dietě nejíte pouze rýži, a už vůbec ne v neomezeném množství. Denní dávka je maximálně 200 gramů rýže před uvařením, což je asi dvojnásobné množství rýže po uvaření, tedy asi 5-6 kopečků na den. Na rýžové dietě musíte dbát kromě výběru jednotlivých druhů rýže i na umírněnou konzumaci tuků. Zásadně omezte živočišné tuky a nahraďte je tuky rostlinnými. Ideální kombinací hlavního jídla na rýžové dietě je drůbeží nebo rybí maso, rýže se zeleninou a rostlinnými oleji, případně s ovocem jako moučník. Jde vlastně o modifikovanou nízkocholesterolovou dietu s nízkým obsahem živočišných tuků s převahou tuků rostlinných, známou také jako středomořská. Ukázkový jednodenní jídelníček podle rýžové diety Snídaně: jogurt nebo polotučné mléčné výrobky jako tvrdý sýr či tvaroh + ovoce Svačina: kousek ovoce a kousek zeleniny Oběd: Rýže 1000x jinak - vařená rýže s kuřecím, krůtím nebo rybím masem, rýže s ovocem nasladko, mléčná rýže, rýže se zeleninou jako zeleninové rizoto, rýže jako doplněk zeleninového salátu s masem, rýže s masem a sýrem atd. Svačina: méně sladké ovoce jako např. jablko, nízkotučný sýr Večeře: Netučné mléčné výrobky zejména tvaroh + menší množství rýže + zelenina + tuňák s olivovým olejem (2x týdně) Jednou týdně nahraďte dávku rýže malou porcí brambor. Dieta je nízkokalorická a neměla by se držet dlouhodobě, doporučuji minimálně 3 dny a maximálně 10 dní. Při dlouhodobém užívání by mohlo dojít ke ztrátě důležitých vitamínů a minerálních látek a k výraznému poklesu hmotnosti, což by později mohlo vést k jojo efektu.

01.12.2009 07:09
m.m

muzu se zeptat, kolik kg se da touto dietou shodit? dekuji

28.11.2009 12:27
Kecinka

Dietka

Myslím, že je to úžasný způsob jak pročistit svůj organismus a přitom dát pár kg dolů. Držím všem co to chcete zkusit palce.

16.11.2009 10:56
mája

Jen do nich :D

17.09.2009 22:17
Tereza

rýže

Zajímalo by mě kde jste vyčetli, že rýže je po 3-denní konzumaci škodlivá...taková hloupost!!!Škodlivá pro organismus by mohla být jen v případě, že jíte neošetřenou rýži špatně skladovanou a v ní mohou být známky mykotoxinů (toxické produkty plísní, potom by samozřejmě mohla způsobit problémy, pokud ji jíte syrovou, ale tak to předpokládám, že ne!!!Na třídenní rýžové očistě není nic špatného a pokud budete jíst rýži měsíc vhodně upravenou a kterou kupujete v kontrolovaných obchodech, tak se vám nic stát nemůže!!!

12.09.2009 10:33
fittka

To nechápu, můžete mi prosím podrobnějí vysvětlit, jak rýže po 3 dnech může být škodlivá? :-) díky

10.09.2009 09:27
xxx

Bacha na To!Výhradně samotná rýže se smí jíst jen 3 dny!Potom to může být nebezpečně.....

08.09.2009 21:24
fittka

rýže

Můžete jíst jakoukoliv chcete :)

30.08.2009 20:34
Janina

je možno jíst i jasmínovou rýži nebo jen rýži natural ???

20.08.2009 00:26
majda

To je spíš pro očistu a úlevu organismu. Nic dlouhodobého...

16.07.2009 23:26
jirka

200 g rýže = cca 700 kcal a 14 g bílkovin!! A z toho se má přejít na normální stravu o podobné kalorické hodnotě. To je strava pro podvyživené modelky? Jako krátkodobou očistnou dietu to beru, ale jako redukční ...

04.07.2009 09:13
jirka

200 g rýže = cca 700 kcal a 14 g bílkovin!! A z toho se má přejít na normální stravu o podobné kalorické hodnotě. To je strava pro podvyživené modelky? Jako krátkodobou očistnou dietu to beru, ale jako redukční ...

04.07.2009 09:13
fittka

Tak jako kombinovat můžeš, ale čím více věcí k rýži kromě zeleniny a ovoce přidáváš, tím to má menší efekt. Takže je to na každého uvážení...

14.06.2009 10:58
Míša

dieta

dneska jsem zahájila tuto dietku na doporučení kamaráda :)Ale chci se zeptat může se kombinovat i se sojovým masem ?? a když na sladko tak se může sladit normálním cukrem ?? díky

27.05.2009 13:16
fittka

dietka

Leni, kdybyste chtěla pomoct s výživovým poradenstvím, obraťte se na můj e-mail. Nevím, kolik při své váze měříte, ale nebylo by nejlepší, kdybyste po dietě opět přibrala. Stačí třeba jen upravit jídelníček. Určitě se mi kdyžtak ozvěte na mail:)

27.04.2009 21:50
lenuš

ahoj ,tak jak to tady čtu tak jsem se rozhodla ,že do toho taky hupsnu:)Zkusím to a uvidíme.Mám teď 85 kilo tak jsem zvědavá:)

15.04.2009 09:10
fittka

Dieta

Tak to je super! Jsem ráda, že dieta pomáhá. Jak jsem psala - kamarád rázem shodil 10 kg a byl nadšený. Jen už mu lezlo krkem jíst 2 měsíce rýži na sladko, naslano a pořád dokola:-)...držel dietu déle

15.03.2009 09:53
odlaska

Ahoj, tak jsem to vyzkoušela a funguje to. Nehladovím, jím pravidelně, chutná mi to a hlavně to funguje.:-)

13.03.2009 16:37
ivča

Když budeš jíst nezřízeně, tak se jojo efekt určitě dostaví:-) Ale jestli budeš pomalu přestupovat z rýže na další potraviny, chce to opatrně a nenaládovat tělo hned vším, co jsi za celou diety nemohla jíst. Stačí si jenom hlídat denní příjem (aby byl srovnatelný s dietou) a zezačátku přidat bílkoviny a zeleninu. Každopádně si touhle dietkou docela dobře pročistíš organismus.

30.01.2009 18:36
KATEŘINA

jojo-efekt

a nedostaví se Vám po navázání do normálního života jojo-efekt?

30.01.2009 10:58
ivča

to \"nejvhodnější\" potravina. Potraviny, které jsou po rýži také v rovnováze, je ovoce a zelenina, takže kombinace těchto věcí je pro hubnutí jako dělaná.

28.12.2008 01:10
ivča

re: dieta

Funguje to určitě, kamarád měl nadváhu a zhubl během dvou měsíců 10 kg. Jedl rýži s ovocem, pak se zelninou, na sladko, na slano...prý mu už rýže lezla ušima, ale hubnutí prý šlo jako po másle. Navíc rýže je podle energií jin a jang v rovnováze, takže je

28.12.2008 01:09
jokerka

dieta

hmmm...zkoušel jste to někdo? kámoška říkala, že po tomhle zhubla, tak přemýšlím že se dotoho taky dám

27.12.2008 21:58
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny