Články

 

07.01.2011 - Iva Veselá

Pozor na diety!

2001ZmJ.jpg

 

Stejně jako na začátku každého roku si mnozí dávají předsevzetí, které mají společné téma - HUBNUTÍ. Také se roztrhl pytel s nabídkami různých výživových poraden, které nabízí své "zázračné dietní plány". Tento článek by vám měl říci to, že hubnutí určitě o dietě není. V čem je tedy úskalí diet a co tedy dělat?

 

Změna jídelníčku

Omýlaným obecným pravidlem je jíst častěji, pestře, ale přesto v rozumné míře. Tento předpoklad je klíčem k úspěchu, až na jednu věc - každý z nás má jiný denní režim a vydává jiné množství energie - kolik a čeho tedy přesně máte jíst? 

 

Zde už je nutné využít služeb výživového poradce, který je schopen stanovit energetickou hodnotu jídelníčku a doporučit na míru rozložení živin, množství vitamínů a minerálů a současně stravou bojovat proti případným onemocněním a problémům, které vás trápí.

Tímto chci všechny upozornit na to, že výběr poradce není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Na internetu najdete spousty poraden a center hubnutí, ale jsou opravdu tak kvalitní, jak se prezentují? Chodím po Praze a testuji konkurenci (tzn. výživové poradny) a dozvídám se někdy velmi "zajímavé věci". Respektive to, že kvalitních poradců je asi jako prstů na jedné ruce.

Navíc školící kurzy na tuto kvalifikaci chrlí stovky poradců ročně, ale zcela bez praxe a bez hlubší znalostí dietologie. Přiznám se, že vám sama nedokáži poradit, podle čeho výživového poradce vybírat.  Musím říci, že výběr není pro veřejnost vůbec jednoduchý.

Dost ale o poradcích, pojďme si něco říci o dietách.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte našeho výživového poradce.


 

Diety na internetu a časopisech

Zejména muži mají zakořeněné v hlavě , že hubnutí je o nechutné stravě založené na klíčcích a semínkách. Je pravdou, že některé diety jsou založené na podobných potravinách, ale jedná se o extrémy a zřejmě o výplod fantazie neznalých redaktorů, které nás podobnými výmysly denně zásobují. Některé diety jsou opravdu nechutné, jednostranné nebo příliš drahé. Přinejmenším zhubnete, ale na úkor svého zdraví.

Velký problém je to, že internetové portály chrlí spousty typů diet, z nichž mnohé jsou více než nebezpečné. Když procházím různé články, držím se za hlavu a přeji si, aby je nikdo nečetl. Pokud si nechcete ublížit, tak se jimi prosím neřiďte.

 

V čem spočívá dieta?

Diety mají jednu společnou vlastnost – jsou to jednorázové akce s výrazným omezením energetického příjmu. Svým způsobem jsou vlastně extrémem, který tělu škodí. Jelikož při nich člověk nevydrží žít příliš dlouho, po nezdravém zhubnutí nastává jo-jo efekt, který zkazí veškeré úsilí + často dojde k narušení rychlosti metabolismu. Váha se opět vrátí tam, kde byla, někdy i o několik kilo více. Ptáte se proč? Jednoduše řečeno - pro tělo se jedná o příliš rychlou změnu. Nedokáže se do takových podmínek adaptovat, jelikož je to pro něj velmi krátká doba.

Proto hubnutí není o krátké změně, ale o celkové úpravě jídelníčku a životního stylu a přístupu dá se říci ke všemu. Nemělo by vám jít pouze o samotné hubnutí, ale také o zlepšení zdraví a kvality života.

 

 

 

 

Kolísání hmotnosti a vaše zdraví

Doporučuji, abyste opravdu se svou váhou neexperimentovali. Mnohým se zdá, že hubnutí je vcelku jednoduchý proces, ale neznalý a nezkušený člověk si takto může přivodit velmi vážné problémy. Organismu prospívá stabilita a vyváženost. Kilogramy obvykle nabíráme během několika měsíců nebo let, takže i hubnutí by mělo být pozvolné. Možná se vám bude zdát toto tempo neuvěřitelně pomalé. Pokud se chcete zbavit například 30 kg, je to práce na více než rok. Lituji, ale nelze jinak.

 

Jak vše nakonec dopadne?

Po usilovném hubnutí a soustavném hladovění přijdete na to, že kromě únavy se dostaví nervozita, podrážděnost až agrese, deprese, bude se hroutit vztah s partnerem a budete na tom hůře, než jste začali. Nakonec se na všechno naštvete, se vším skončíte a rozhodnete si, že si dopřejete jídla, až se přejíte.


Jaká dieta tedy funguje nejlépe?
Žádná. Diety nefungují. Pokud se máte rádi a chcete pro sebe něco udělat, zjistíte, že cílem je trvalá změna stravovacích návyků. Nejen že se budete cítit jako nikdy jindy, ale kvalitní a vyvážená strava vám může prodloužit život a zvýšit jeho kvalitu.

 

Pokud máte i vy podobné problémy nebo jakékoliv dotazy ohledně hubnutí a výživy, kontaktujte mne prosím na adrese poradna@food-life.cz

 

Image: Paul / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

AKCE! L-carnitin 50000 mg (-40%) 
Dieta podle Salmy Hayek 
Jahelník - přítel diety 
Jíst 5x denně - mýtus zbořen? 
Ptáme se odborníka: první kroky při hubnutí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny