Články

 

21.11.2009 - Iva Veselá

Spřátelte se s čajem

„Lepší tři dny bez jídla než den bez čaje“

 

1831YjE.jpg

 

Jste jedni z těch, kteří považují čaj za obarvenou vodu bez chuti? Začnětete holdovat čajům jako je Rooibos, Bílý čaj, Chai, Pu-erh nebo Kombucha.. Jsou skvělé v chuti, spraví vám náladu při klidném popíjení a mají nemálo účinků na lidský organismus. Doporučuji kupovat kvalitní čaje, abyste z nich profitovali co nejvíce. Někdy je za málo peněz málo muziky.

 

Některé studie ukazují, že pití čaje může pomáhat stabilizovat hladinu cukru v krvi, chránit před osteoporózou a navíc chrání srdce.

 

Na světě existuje nesčetné množství čajů (experti dokonce tvrdí, že čaj je nejčastější pití na světě po vodě - kdo ví?) a některé čaje jsou lepší než jiné. To poznáte časem, až vyzkoušíte pít více druhů čajů. Nějaké čaje vás v chuti velmi překvapí a objevíte dosud neobjevené:-) Některým čajům možná holdovat nebudete, ale snad o žádném se nedá říct, že není dobrý. Teda alespoň pro gurmána. (To mi připomíná, že nejsem čajový gurmán, protože jsem pila čaj, co mi chutí připomínal lógr a cigaretový popel. Nemohla jsem ho dopít:-)  Následující výběr čajů vám třeba pomůže vybrat si svůj oblíbený.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Rooibos

Rooibos se pěstuje na plantážích Jižní Afriky. Je lehce sladký s oříškovou chutí. Obsahuje antioxidanty a protirakovinné látky. Obsahuje železo, fluor, měď, vitamin C, sodík, draslík, kyselinu fenolovou a rutin. Všechny tyto látky mají skutečné blahodárné účinky.

Je vhodný pro lidi trpící alergiemi, problémy s kůží, se srdcem a krevním oběhem, nádorovými onemocněními a zažívacími potížemi.

Rooibos má také antibakteriální účinky. Jestliže trpíte afty, zubním kazem, problémy s dásněmi a zánětem krku, rooibos je pro vás skvělým pomocníkem.

 

 

 

ČTĚTE TAKÉ: Detoxikace - očista organismu

 

 

Bílý čaj

Bílý čaj je vyroben ze stejných listů čaje, ze kterých se vyrábí černý a zelený čaj. Tento čaj si udržuje vysokou koncentraci katechinu, účinnému antioxidantu, který se nachází v čerstvých listech.

Tento čaj je po staletí považován na císaře čajů. Je vysoce hodnotný a nefermetovaný. Má silné antibakteriální účinky. Je jemný, osvěžující s příjemně nasládlou chutí. Výborně uhasí žízeň, snižuje teplotu těla a podporuje činnost ledvin.

 

Chai

Chai je tradiční černý čaj smíchaný s kořením podporující trávení - kardamom. Čaj se podává lehce oslazený a odlehčený mlékem. Některé kavárny ho připravují z práškové směsi nebo koncentrovaný, který může být příliš „zatížený“ cukrem a dále smetanou, která obsahuje nasycené tuky. Proto si ho radši objednávejte v čajovně nebo si ho připravte sami doma. Můžete místo mléka použít i sójové mléko a cukr nahradit lžičkou medu.

 

Pu-erh

Tento čaj je výborný přírodní požírač tuků. Je pomocník při bojem s nadváhou, může být podáván při provádění očistných kúr. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, aktivuje látkovou výměnu a pomáhá dobře odbourávat alkohol. Chrání před infekčními chorobami, působení bakterií, posiluje imunitní systém a má antidepresivní účinky.

Kombucha

Kombucha je starověký léčebný nápoj a produkt. Má blahodárné účinky pro tělo i duši. Kombucha je vlastně houba, která když kvasí s zeleným nebo černým čajem (cca 8 dnů), tak vznikne lahodný šumivý nápoj. Kombucha je velmi užitečná pro regeneraci funkce střevní flóry, pomáhá od nevolnosti, léčí hemeroidy, revma, kožní onemocnění, ledvinové kameny, menstruační bolesti, plísně, nervové poruchy, pomáhá umírnit stres, únavu, zácpu a žaludeční potíže.

 

Image: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Hubnutí - odhodlání a motivace 
Hubnutí a zadržování vody v těle 
Jíst 5x denně - mýtus zbořen? 
Na co si dávat pozor při dietě 
Základní pravidla zdravé výživy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny