Články

 

19.06.2009 - Iva Veselá

Netvařte se kysele, jezte...

 

Stále více lidí zažívá pocit vyčerpanosti, kdy cítí, že běží "na doraz", jako by se dostali až na dno svých možností. Většinou to odpovídá skutečnosti - tělo je totálně překyselené a rezervy zásaditých látek zcela spotřebované. Překyselení se rozrůstá a následuje pocit bezvýchodnosti, který se časem může rozšířit do všech oblastí života...

 

Někdy postačí k rychlému zklidnění organismu vypít velkou sklenici teplé vody nebo čaje, v níž rozpustíme vrchovatou lžičku jedlé sody. Blahodárný účinek pocítíme již během 20 minut a po dvou hodinách většinou dokážeme zvládnout situaci, jež nám předtím připadala bezvýchodná. To je rychlé odkyselení, ale tělu bychom měli dopřávat zdravou, zásaditou výživu a léto je pro to období velmi vhodné.

 

 

Ovoce a zelenina jsou elixíry mládí. Optimální by bylo začínat každý den snídaní sestávající výhradně z ovoce nebo ovocných šťáv. Dodá nám to svěžest a dobrou kondici na celý den. I pokud nesnídáte, ráno určitě stihnete sklenici vody s citronovou šťávou. Teplá voda harmonizuje organismus a studená podporuje peristaltiku střev.

 

Léto je doba dozrávání ovoce, proč ho tedy nezařadit do jídelníčku v hojné míře. Více si o tom přečtěte ve článku Snídaně a ovoce!

 

Ananas - jeho enzymy jsou důležité a léčivé. Pomáhá čistit tělo, je zásaditý a harmonizuje acidobazickou rovnováhu.

 

Avokádo - je jedno z mála druhů ovoce, které obsahuje tuky. Hlavně kyselinu olejovou, která patří mezi mononenasycené tuky, je lehce stravitelná a má prokazatelně blahodárné učinky při potížích s cholesterolem. Má nejvyšší obsah vitaminu E z běžně dostupných plodů. Je také neocenitelné při ošetřování suché pleti, kdy zralou dužinu rozmačkáme a použijeme jako pleťovou masku.

 

 

Papája - vynikající alkalizátor. Dužnina obsahuje velké množství alkalických minerálů hlavně vápník, vitamín A a velmi koncentrované množství vitamínu C. Papája čistí a uklidňuje trávící soustavu. Zlepšuje poruchy trávení a zmírňuje plynatost.

 

Datle a fíky - mají vysoký obsah minerálních látek. Můžete si z nich připravit lahodnou pochoutku jako je Jáhlový dezert s fíky.

 

Meloun - při překyselení organismu učinkuje nejrychleji. Nejvhodnější je jíst meloun samotný, neboť jen tak se již za 20 minut ocitá ve střevech a začíná odkyselovat a čistit naše tělo.

 

Jablka - jsou zásaditá, měla by být konzumována se slupkou i jádřincem, takto pročišťují tělo a přirozenou cestou snižují hladinu cholesterolu v krvi.

 

Hrušky - se také podílí na čištění těla, mají mírně projímavý účinek a obsahují mnoho důležitých minerálů.

 

Meruňky - jsou přímo "multivitamínový" bonbónek. Mají velmi vysoký obsah beta-karotenu, který má vliv na snížení rizika srdečního infarktu, na dobrý zrak, zdravou kůži, vlasy a nehty. Dají nám také vitamin C, draslík a železo a křemík.

 

 

Jahody - v době sklizně je dobré sníst jich denně i půl kg. Pročišťují trávicí ústrojí, pomáhají vyloučit močové kameny, zmírňují bolesti při dně, artróze a revmatismu. Působí jako mírné tonikum na játra a působí antibakteriálně. Rozmačkané jahody použité jako pleťová maska, pleť omladí a rozjasní.

 

Banány - harmonizují srdeční rytmus a hladinu cukru v krvi. Rozšiřují vědomí, proto se jim říká plody moudrosti, zvyšují hladinu serotoninu v krvi, pozitivně působí na naši náladu a rozpoložení.

 

Hroznové víno - nezáleží na tom, zda jsou hrozny bílé nebo červené, vstřebávají se přímo do krve a stimulují nervy. Jsou nepostradatelnou součástí zásadité stravy i jako šťáva a velkou prevencí proti infarktu.

 

Abychom se nevystavovali zbytečně nebezpečí překyselení organismu, je vhodné také pít ovocné čaje a v teplém počasí se vyvarovat grilovaného masa, přepalovaného tuku, příliš kořeněné stravy a tvrdého alkoholu.

 

Ve výčtu domácí i exotického ovoce by se dalo pokračovat ještě dlouho, ovoce patří k létu téměř v jakémkoli množství. Nebojme se zařadit ho do jídelníčku a těšit se z nárůstu vitality a lehkosti, kterou konzumace takové stravy přináší.

 

 


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Kondice a konstituce - 1. díl 
Složení potravin - přehled 
Špetka soli a špetka rozumu 
Umělá sladidla vedou k přejídání 
Vlastnosti jehněčího a hovězího masa 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny