Články

 

03.12.2008 - Iva Veselá

Muži a ženy se stravují jinak

 

Věřili byste tomu, že podle jídla lze docela snadno usoudit, zda se jedná o ženu či muže? Pro někoho to překvapivě ani není novinka. Podle toho, co si objednají v restauraci k jídlu je velmi lehké tuto skutečnost rozpoznat.

 

Je to jasné

Muži a ženy nemají jen odlišnou tělesnou konstrukci a metabolismus, ale i rozdílnou citovou výbavu a úplně jinou mozkovou činnost. Proto tyto odlišnosti mají velký vliv na skladbě jídelníčku. Minulost se pomalu měnila. Dříve si lidé vybírali jídlo pro jeho dobrou chuť a požitek z něj. Dnes jídlo bereme jako psychickou terapii a utěšování našich nervů.

 

Jídlo a zase jídlo

Čím dál tím více se soustředíme na jídlo a mnozí ho vidí jako smysl každodenního života. Jedni ho vidí jako uspokojení, pro někoho to může být až skoro smysl života. Muži a ženy mají v těchto věcech odlišný přístup. Ženy spíše preferují to jídlo, které se jim líbí z hlediska nutričních hodnot. Muži se soustředí spíše na požitek z něj. Preferují vydatné velké porce, ve kterém vidí uspokojení, potěšení z chutí a vůní. Naopak ženy kontrolují množství tuků, cukrů, bílkovin a celkové kalorie.

 

Ženy v mužské roli

Jsou ženy, které jsou posedlé stravou, která by se hodila spíše pro muže. Vychutnají si tatarský biftek, pivo a další kulinářská umění naší kuchyně. Ale je to pouze malá většina žen, pro tu většinu by to byl neskonalý hřích. Například na světě je 2x více vegetariánek než vegetariánů. Už to svědčí o tom, že muži dávají viditelně přednost červenému masu, zatímco ženy více tíhnou k rostlinné stravě. Je to vysvětleno – muž červené maso potřebuje k produkci mužského pohlavního hormonu testosteronu.

 

Podle jídla se to pozná

Britské „Timesy" tvrdí, že ve třech případech ze čtyř rozpoznáme ženu od muže podle toho, co si objednají v restauraci k jídlu. Muž preferuje bifteky, pečená masa, hamburgery a uzeniny. Ženy dávají přednost sýrům, polévkám, salátům, těstovinám, zelenině, ovoci a bílému masu. Pokrm, který neznají, nejspíš odmítnou. Ženy jsou mnohem více ovlivňovány reklamou a jsou ochotny ochutnat novinky.

 

Jídelníček

Některé ženy nevezmou do úst párek. Obávají se tuků, spekulují o cholesterolu, avšak o cholesterolu rozhoduje spíše dědičná dispozice než složení potravy. Jídelníček souvisí i se slabostí člověka. Obecně ženy jsou slabší povahy, proto se často snaží nesmyslně hubnout. I na úkor svého zdraví. Více žen trpí anorexií a bulimií. Opět se zde projevuje ovlivnitelnost reklamou – ženy vidí štíhlou modelku a hned chtějí být jako ona. Stále se upoutávají na to, jak vypadají ostatní a neuvědomují si, že i ony samy mají něco do sebe a pro většinu mužů může být daleko přitažlivější než vyhublá kostnatá modelka. Takže se ,milé dámy, netrapme:-)


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak správně kombinovat jídlo 
Máslo je prý zdravé - jak to tedy je? 
Potraviny jako léky 
Složení potravin - přehled 
Základy vašeho jídelníčku 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny